Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
-
Autor tematu
z racji pierwszego postu goraco wszystkich Witam! wlasnie dalem do klarowania moje 2. winko w zyciu korzystalem z przepisu :
http://alkohole-domowe.com/wino/wino_pieciopak.html
dodajac kompotu z czeresni.
niestety, dodalem za malo cukru, ( bales sie dac wiecej, czytajac komentarze, ze ilosc cukru podana w przepisie jest za duza) i w zwiazku z tym zalozylem tu wlasnie konto, aby dowiedziec sie, czy moge to zmienic.
Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
http://alkohole-domowe.com/wino/wino_pieciopak.html
dodajac kompotu z czeresni.
niestety, dodalem za malo cukru, ( bales sie dac wiecej, czytajac komentarze, ze ilosc cukru podana w przepisie jest za duza) i w zwiazku z tym zalozylem tu wlasnie konto, aby dowiedziec sie, czy moge to zmienic.
Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
Upraszczając zagadnienie, można stwierdzić, że z każdego wytrawnego wina można zrobić wino dowolnie słodkie, dosładzając je do smaku słodzikiem. Nie grozi mu wtedy wtórna fermentacja (można słodzić również cukrem, ale wówczas wino może wznowić fermentację, jeśli się go od razu nie wypije). Dosładzanie dotyczy także win zakupionych w sklepie.
Wina nadmiernie słodkie można czasami złagodzić, dodając kwasek cytrynowy.
Wina nadmiernie słodkie można czasami złagodzić, dodając kwasek cytrynowy.
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
nie jestem znawcą win, ale na myśl przychodzi mi jakże skomplikowana czynność: dodać cukru
jeszcze w trakcie fermentacji powinieneś dodać drugą partię, ale jeśli teraz wino przestało pracować to chyba nic złego się nie stanie jeśli rozpuścisz trochę cukru w niezbyt dużej ilości przegotowanej wody i wszystko razem wymieszasz..
_________________________________________
PS. dopiero teraz sprawdziłem ten przepis, to faktycznie tanie winko dowal tam cukru ile ci pasuje, i tak przy takiej ilości to żadna strata nawet w przypadku nieudanego eksperymentu.
jeszcze w trakcie fermentacji powinieneś dodać drugą partię, ale jeśli teraz wino przestało pracować to chyba nic złego się nie stanie jeśli rozpuścisz trochę cukru w niezbyt dużej ilości przegotowanej wody i wszystko razem wymieszasz..
_________________________________________
PS. dopiero teraz sprawdziłem ten przepis, to faktycznie tanie winko dowal tam cukru ile ci pasuje, i tak przy takiej ilości to żadna strata nawet w przypadku nieudanego eksperymentu.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: piątek, 27 lis 2009, 21:34
- Krótko o sobie: Nałogowo obserwuję bąbelki dobywające się z rurki fermentacyjnej ;)
- Ulubiony Alkohol: Dopiero poznaję różnorodność smaków :P
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Piotrków T. / Ldz
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
Naturalnie, można próbować dosładzać zwykłym cukrem. W razie obaw przed powtórną fermentacją można wino potraktować pirosiarczynem potasu aby dobić co bardziej żywotne drożdże. Jest to jednak sposób rzekłbym... kontrowersyjny jak na wino domowe, nie każdy uznaje dodatek delikatnej chemii w domowych przetworach - zwłaszcza, że zmienia to ostateczny aromat wina
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
Mozna też dodawać cukier małymi porcjami - az drożdże padną . Wówczas dosłodzić na smak - dojrzeć kilka miesięcy sprawdzając, zcy wino nie wypracowuje jeszcze % i mozna butelkować. Chyba, ze kltoś chce wino półsłodkie, slodkie ale nie mocne wowczas - albo chemia, albo cierpliwość (dwie zimy) i doslodzenie przegrzanym syropem cukrowym (przegrzanym powyżej 60 st.c, bo na cukrze też są drobnoustroje - w tym drożdże/drożdżaki).
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
tookie009 -jeśli masz mała ilość wina, to można je dosłodzić podgrzewając wino w garnku (tylko niezagotuj) i dodać do niego cukier, by sie rozpuścił w podgrzanym winie.
Wtedy nie osłabisz znacząco mocy wina jak w przypadku dodania syropu cukrowego, ani też niespowoduje to wznowienia fermentacji.
Poprzez ten zabieg możesz "przekabacić" wino na dowolnie słodkie praktycznie nic nietracąc z jego walorów.
Nie wiem, czy jest w tym prawda, ale pewien znajomy twierdził, że taki zabieg, jak podgrzewanie wina powoduje wzrost zawartości alkoholu.
Wtedy nie osłabisz znacząco mocy wina jak w przypadku dodania syropu cukrowego, ani też niespowoduje to wznowienia fermentacji.
Poprzez ten zabieg możesz "przekabacić" wino na dowolnie słodkie praktycznie nic nietracąc z jego walorów.
Nie wiem, czy jest w tym prawda, ale pewien znajomy twierdził, że taki zabieg, jak podgrzewanie wina powoduje wzrost zawartości alkoholu.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: środa, 25 sie 2010, 23:38
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
Ale po destylacji powstanie wysokoprocentowy winiaczek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
Można, ale nie wiadomo czy fermentacja nie zostanie wznowiona. To po butelkowaniu może grozić wybuchem , ale jeśli pozostanie w gąsiorku to nie ma obawy - można dosładzać tak jak pasują smaki.
Natomiast można użyć stopera fermentacji i wówczas nie będzie problemów po rozlaniu w butelki http://alkohole-domowe.pl/product-pl-67 ... tacji.html
Natomiast można użyć stopera fermentacji i wówczas nie będzie problemów po rozlaniu w butelki http://alkohole-domowe.pl/product-pl-67 ... tacji.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: czy mozna zrobic z wina wytrawnego wino slodkie?
Po trzecim zlewaniu?? Teraz to już nie wolno dawać. Jest taka zasada, że cukier dajemy po drugim zlewaniu, albo po dziewiątym, wiec czeka cie jeszcze troszkę pracy...
A tak na poważnie to jak chcesz to możesz dodawać cukier kiedy tylko chcesz, uważaj tylko na ponowną fermentację.
A tak na poważnie to jak chcesz to możesz dodawać cukier kiedy tylko chcesz, uważaj tylko na ponowną fermentację.
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
Ja wiem, tylko czy można gdy wino zlejemy z butelek do butli dodać wody przegotowanej, letniej z cukrem do butli to czy coś się stanie np. zepsuje się wino?
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lut 2013, 20:49 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie zaczynamy dużą literą, kosmetyka
Powód: Zdanie zaczynamy dużą literą, kosmetyka
-
- Posty: 52
- Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
Nic się nie stanie po za tym, że będziesz miał dodatkową zabawę.
Może delikatnie zmienić smak, ponieważ rozcieńczysz wino roztworem wody z cukrem i w zależności od tego ile takiego roztworu dodasz o tyle osłabisz również moc wina.
Nie są to znowu jakieś kolosalne wartości ale lepiej jest podgrzać lekko trochę wina i w nim rozpuścić cukier, który chcesz dodać do swojego wina aby je dosłodzić.
Oczywiście tak jak wszyscy powyżej już ci radzili tak i ja się dołączę, po dosłodzeniu zostaw w balonie przez jakiś tydzień z rurką fermentacyjną i poobserwuj czy nie wznowi fermentacji ewentualnie czy nie zrzuci jeszcze osadu.
Jak będziesz miał pewność, że fermentacja zakończona w 100% i wino jest dobrze wyklarowane to sobie zabutelkujesz z powrotem.
Może delikatnie zmienić smak, ponieważ rozcieńczysz wino roztworem wody z cukrem i w zależności od tego ile takiego roztworu dodasz o tyle osłabisz również moc wina.
Nie są to znowu jakieś kolosalne wartości ale lepiej jest podgrzać lekko trochę wina i w nim rozpuścić cukier, który chcesz dodać do swojego wina aby je dosłodzić.
Oczywiście tak jak wszyscy powyżej już ci radzili tak i ja się dołączę, po dosłodzeniu zostaw w balonie przez jakiś tydzień z rurką fermentacyjną i poobserwuj czy nie wznowi fermentacji ewentualnie czy nie zrzuci jeszcze osadu.
Jak będziesz miał pewność, że fermentacja zakończona w 100% i wino jest dobrze wyklarowane to sobie zabutelkujesz z powrotem.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
Zdobądź plastikową (miękką) butelkę, odlej troszkę swojego wina i dodaj cukru, trzymaj w temperaturze pokojowej. Obserwuj, czy ruszy. Jeśli ruszy masz do wyboru piro, pasteryzacja, czas.
Do całości nie dodawał bym cukru, bo jeśli fermentacja ruszy będziesz miał całość wina mocniejsze.
Do całości nie dodawał bym cukru, bo jeśli fermentacja ruszy będziesz miał całość wina mocniejsze.
-
- Posty: 87
- Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
Kolega Pretender dobrze prawi. Najlepiej jak odlejesz małą partię i będziesz obserwował. To samo tyczy się dodawania samego cukru do zimnego wina lub też dodania cukru w postaci syropu. Pamiętaj żeby nie robić hurtem lecz po 1 butelce. Zostaje Ci obserwować i czekać.
Drożdże możesz ubić dodając pirosiarczan potasu ale nie zalecam - można przedobrzyć. Na każdy litr wina dodając 12 ml 95% spirytusu wzmacnia wino o 1%. Możesz wywindować wino do stężenia 16 % gdzie drożdże raczej na pewno nie przeżyją.
Pozdrawiam
Drożdże możesz ubić dodając pirosiarczan potasu ale nie zalecam - można przedobrzyć. Na każdy litr wina dodając 12 ml 95% spirytusu wzmacnia wino o 1%. Możesz wywindować wino do stężenia 16 % gdzie drożdże raczej na pewno nie przeżyją.
Pozdrawiam
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
Wino słodkie, mocne musi zawierać duzo ekstraktu, tzn. mało wody dolanej z cukrem, popatrz na przepisy. Wino wytrawne to pospolity sikacz z większą ilością wody. Przerabiając je na słodkie otrzymamy coś podobnego do buzunów za kilka zł. Do kolegi wyzej, lepszym sposobem zatrzymania fermentacji jest spirytus
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
Próbuję doszukać się sensu w tej wypowiedzi, ale żaden jej punkt do mnie nie przemawia. Rozszerzysz temat "wino wytrawne- sikacz"? I dlaczego spirytus jest lepszym sposobem zatrzymywania fermentacji?Wino słodkie, mocne musi zawierać duzo ekstraktu, tzn. mało wody dolanej z cukrem, popatrz na przepisy. Wino wytrawne to pospolity sikacz z większą ilością wody. Przerabiając je na słodkie otrzymamy coś podobnego do buzunów za kilka zł. Do kolegi wyzej, lepszym sposobem zatrzymania fermentacji jest spirytus
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
@marcin0616@
Też jestem ciekawy wyjaśnień.
Też jestem ciekawy wyjaśnień.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 87
- Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy można zrobic z wina wytrawnego wino słodkie?
mniej więcej tak, nie chodzi o to czy nic się nie stanie, bo przecież każda ingerencja w wino niesie jakieś skutki, lecz zbadanie efektu danej ingerencji. Dla przykładu mam 5 litów wina i chcę wiedzieć ile dać płatków dębowych by uzyskać preferowany aromat. Butelkuję 10 butelek 0,5l i w każdej daje inna proporcję. Gdy po degustacji wybiorę odpowiedni wariant, mnożę go odpowiednio przeliczyć i zastosować do całego nastawu.
Pozdrawiam
Szanowny kolego,kdebowski pisze:Czyli tak ogólnie najpierw odlać trochę wina i zobaczyć czy nic się nie stanie.
mniej więcej tak, nie chodzi o to czy nic się nie stanie, bo przecież każda ingerencja w wino niesie jakieś skutki, lecz zbadanie efektu danej ingerencji. Dla przykładu mam 5 litów wina i chcę wiedzieć ile dać płatków dębowych by uzyskać preferowany aromat. Butelkuję 10 butelek 0,5l i w każdej daje inna proporcję. Gdy po degustacji wybiorę odpowiedni wariant, mnożę go odpowiednio przeliczyć i zastosować do całego nastawu.
Moim zdaniem zasugerowałeś się łatwością uzyskania szybkie efektu. Nie doszukuję się innego wytłumaczenia. Wraz z resztą kolegów czekam na rozszerzenie Twojej tezy.marcin0616@ pisze:Do kolegi wyzej, lepszym sposobem zatrzymania fermentacji jest spirytus
Pozdrawiam