Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Tak wygląda moje winko ryżowe po pierwszym zlaniu:
Czy tak powinno wyglądać? Często spotykam zdjęcia win ryżowych i ono w ogóle nie jest podobne!
Winko to nadal pracuje - myślę, że to jest cicha fermentacja, ale dodałem już klarowinu.
Czy moze ono sobie tak stać z klarowinem? Jak tak, to jak długo?
[mod] Ani jednego znaku z ogonkiem nie było. Proszę dbać o nasz język ojczysty.
Czy tak powinno wyglądać? Często spotykam zdjęcia win ryżowych i ono w ogóle nie jest podobne!
Winko to nadal pracuje - myślę, że to jest cicha fermentacja, ale dodałem już klarowinu.
Czy moze ono sobie tak stać z klarowinem? Jak tak, to jak długo?
[mod] Ani jednego znaku z ogonkiem nie było. Proszę dbać o nasz język ojczysty.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???
Taki kolor świadczy o tym, że masz tam jeszcze trochę drożdży- za wcześnie dodałeś klarowin. Może on wprowadzić posmak... Poczekaj 3 dni i zobacz, czy opadnie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???
To znaczy ze nie ciekawie sie zapowiada mam nadzieje ze winko bedzie nadal tak dobre!!! Tylko jak radzisz zlac je i oddzielic od klarowinu??? I czy ono juz bedzie tak wygladac czy zmieni barwe?Zygmunt pisze:Taki kolor świadczy o tym, że masz tam jeszcze trochę drożdży- za wcześnie dodałeś klarowin. Może on wprowadzić posmak... Poczekaj 3 dni i zobacz, czy opadnie.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???
Nie oddzielisz tego łatwo od klarowinu- poczekaj, aż opadnie i wtedy zlej z nad osadu. Potem zostaw to na jakieś 2, 3 miesiące, aż wszystko się skończy i opadnie.
Karmel dodajesz dopiero do przezroczystego płynu (chociaż prawdę mówiąc- nie widzę sensu, ale co kto lubi.)
Karmel dodajesz dopiero do przezroczystego płynu (chociaż prawdę mówiąc- nie widzę sensu, ale co kto lubi.)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???
A może ktoś z was robił takie winko i wstawi zdjęcia, jak powinno ono wyglądać?
[mod] http://alkohole-domowe.com/forum/post14927.html#p14927 tu widać ładnie
[mod] http://alkohole-domowe.com/forum/post14927.html#p14927 tu widać ładnie
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???
Witam. Ja jestem nowicjuszem. Po przeczytaniu na stronach o winach trafiłem na prosty, a zarazem skomplikowany proces przy końcowym efekcie pędzenia w warunkach domowych wina z ryżu, postanowiłem sam takie zrobić trochę zmodyfikowane na własny sposób. A co dziś zrobiłem:
Baniak 25L
Woda przegotowana 20L; po przestudzeniu dodałem 5 Kg cukru
Drożdże piekarskie 40dkg
Ryż 3Kg
Rodzynki 50g
Śliwki Wegierki suszone 50g
Kwasek cytrynowy 20dkg
Skórka od pomarańczy 1 szt
Sok z pomarańczy 1 szt
Zabiespieczyłem korkiem gumowym z rurką fermentacyjną, do tego otuliłem baniak kocem i po pół godzinie zaczeło bulgotać.
Postaram się na bieżaco relacjonować przebieg fermentacji i ewentualnie pochwalić się sukcesem bądż porażką mej pierwszej próby.
Pozdrawiam Wszystkich
Kris
Baniak 25L
Woda przegotowana 20L; po przestudzeniu dodałem 5 Kg cukru
Drożdże piekarskie 40dkg
Ryż 3Kg
Rodzynki 50g
Śliwki Wegierki suszone 50g
Kwasek cytrynowy 20dkg
Skórka od pomarańczy 1 szt
Sok z pomarańczy 1 szt
Zabiespieczyłem korkiem gumowym z rurką fermentacyjną, do tego otuliłem baniak kocem i po pół godzinie zaczeło bulgotać.
Postaram się na bieżaco relacjonować przebieg fermentacji i ewentualnie pochwalić się sukcesem bądż porażką mej pierwszej próby.
Pozdrawiam Wszystkich
Kris