Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57

Post autor: kukiluki »

Tak wygląda moje winko ryżowe po pierwszym zlaniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy tak powinno wyglądać? Często spotykam zdjęcia win ryżowych i ono w ogóle nie jest podobne!
Winko to nadal pracuje - myślę, że to jest cicha fermentacja, ale dodałem już klarowinu.
Czy moze ono sobie tak stać z klarowinem? Jak tak, to jak długo?
[mod] Ani jednego znaku z ogonkiem nie było. Proszę dbać o nasz język ojczysty.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: Zygmunt »

Taki kolor świadczy o tym, że masz tam jeszcze trochę drożdży- za wcześnie dodałeś klarowin. Może on wprowadzić posmak... Poczekaj 3 dni i zobacz, czy opadnie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

B14!
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 23:43
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: B14! »

Moje wygląda w tej chwili identycznie, ale póki co nie dodaję niczego do klarowania, dam mu czas żeby się samo z grubsza ogarnęło :pije:

Autor tematu
kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: kukiluki »

Zygmunt pisze:Taki kolor świadczy o tym, że masz tam jeszcze trochę drożdży- za wcześnie dodałeś klarowin. Może on wprowadzić posmak... Poczekaj 3 dni i zobacz, czy opadnie.
To znaczy ze nie ciekawie sie zapowiada mam nadzieje ze winko bedzie nadal tak dobre!!! Tylko jak radzisz zlac je i oddzielic od klarowinu??? I czy ono juz bedzie tak wygladac czy zmieni barwe?
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: fredi007 »

Ja też tak miałem, ale później ładnie się sklarowało. Po dodaniu karmelu kolorem przypomina psotę na dębie.

B14!
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 23:43
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Moje winko ryzwowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: B14! »

Hmm... Dużo tego karmelu?
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: fredi007 »

Ja na 8 litrów wina robiłem karmel z połowy kilograma cukru. Staraj się nie przypalić karmelu.

B14!
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 23:43
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: B14! »

Dzięki, właśnie będę musiał dosłodzić wino, więc zrobię to karmelem. Mam nadzieję, że efekt będzie dobry :pije:.

Autor tematu
kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: kukiluki »

To co mam teraz zrobic? Oddzielić od kalrowinu czy tak zostawić i dodać karmel?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: Zygmunt »

Nie oddzielisz tego łatwo od klarowinu- poczekaj, aż opadnie i wtedy zlej z nad osadu. Potem zostaw to na jakieś 2, 3 miesiące, aż wszystko się skończy i opadnie.
Karmel dodajesz dopiero do przezroczystego płynu (chociaż prawdę mówiąc- nie widzę sensu, ale co kto lubi.) :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: fredi007 »

Ja karmel dodałem do mętnego wina potem sie klarowało.
Jak się wyklaruje to winko ładnie wygląda. :lol:

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: Maro. »

Witam :)
Ja zawsze przed karmelem dodaje Pirosiarczyn potasu, tak dla pewności żeby już nie ruszyło.

Autor tematu
kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: kukiluki »

A może ktoś z was robił takie winko i wstawi zdjęcia, jak powinno ono wyglądać?
[mod] http://alkohole-domowe.com/forum/post14927.html#p14927 tu widać ładnie

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: Maro. »

Witaj kukiluki ;)

Moje wino ryżowe po zabarwieniu karmelem.

IMG_0164.JPG
Troszke słaba jakość zdjecia, ale niestety nie mam juz tego wina zeby zrobić lepsze foto.

Pozdrawiam Maro :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kris
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 00:12
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: Kris »

Witam. Ja jestem nowicjuszem. Po przeczytaniu na stronach o winach trafiłem na prosty, a zarazem skomplikowany proces przy końcowym efekcie pędzenia w warunkach domowych wina z ryżu, postanowiłem sam takie zrobić trochę zmodyfikowane na własny sposób. A co dziś zrobiłem:
Baniak 25L
Woda przegotowana 20L; po przestudzeniu dodałem 5 Kg cukru
Drożdże piekarskie 40dkg
Ryż 3Kg
Rodzynki 50g
Śliwki Wegierki suszone 50g
Kwasek cytrynowy 20dkg
Skórka od pomarańczy 1 szt
Sok z pomarańczy 1 szt

Zabiespieczyłem korkiem gumowym z rurką fermentacyjną, do tego otuliłem baniak kocem i po pół godzinie zaczeło bulgotać.
Postaram się na bieżaco relacjonować przebieg fermentacji i ewentualnie pochwalić się sukcesem bądż porażką mej pierwszej próby.
Pozdrawiam Wszystkich
Kris

Autor tematu
kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: kukiluki »

A mam jeszcze pytanie. Bo to winko to trzymam w balonie bez kosza w pokoju. Czy nie przeszkadza to w niczym? Czytałem, że powinno się trzymać ciemnym miejscu. Ja jednak nie mam takiej możliwości.
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: fredi007 »

Niepowinno w niczym zaszkodzić, ja też trzymałem w pokoju.

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Moje winko ryżowe tak wyglada czy jest ok???

Post autor: Maro. »

Witam ;)

Ja zawsze wino trzymam owinięte w jakieś stare koszulki.
Było poruszane to na forum, promienie słoneczne i światło żle wpływa na wino.
Poniewasz mogą sie rozwijać bakterie i żle sie klaruje.

Pozdrawiam Maro ;)
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”