Witam
Wykonałem samodzielnie bufor stabilizująco wzmacniający, sprzęt jaki posiadam to aabratek rura 63, kego 50l wypełnienie sprężynki plipka, kolumnę kiedyś mi wykonywał akas, kolumna ma olm, elektrozawór, sterownik. Bufor w środku ma rurę 70mm, na zewnątrz rura 168, bufor jest na szerokim wlewie, ocieplony od zewnątrz dwoma warstwami siwej otuliny do rur, bufor posiada dwa nagrzewacze ma też port termometru umieszczony na górze w postaci sondy długości ok 20cm. Bufor ma wysokość ok 23-25cm. Dodam tylko że kolega Herbata podpowiadał mi co umieścić co dodać więc myślę, że konstrukcyjnie jest ok (w moich poprzednich postach na forum nawet dawałem zdjęcia)
Na buforze wykonałem obecnie 5 gotowań i powiem szczerze zadowolony jestem z pierwszego gotowania reszta wyszła dziwnie ale może opiszę
1)Pierwsze gotowanie surówka 45l grzałem ok 2400w odbiór 30ml/min pod koniec procesu zredukowany do 12ml/min jak w kegu miałem trochę ponad 100stopni to na buforze było 79 czy 80 stopni po czym w buforze temperatura rosła i po 92 stopniach zakończyłem proces, tak mim zdaniem to powinno przebiegać wszytko było szybko sprawnie.
2) Drugie, trzecie i czwarte wyglądało podobnie surówka 45l grzałem nieco mocniej 2500w odbiór na podobnym poziomie jak wyżej 30ml/min chociaż w czwartym gotowaniu nawet wolniej odbierałem, zaczołem nawet zapisywać temperatury w kegu (oznaczenie K) i w buforze (oznaczenie B)
K 87,25 stopnia B 80,43 stopnia - przed stabilizacją 1h
K 90,50 stopnia B 80,06 stopnia po 1h
K 92,37 stopnia B 80,50 stopnia +45min
K 93,68 stopnia B 81,50 stopnia +45min
K 94,43 stopnia B 81,75 stopnia +35min (zmniejszyłem odbiór na 15ml/min bo poziom płynu w buforze się zmniejszył)
K 94,87 stopnia B 82,56 stopnia +45min (zmniejszyłem odbiór na 12ml/min bo poziom jeszcze bardziej się obniżył)
K 95,06 stopnia B 88,81 stopnia +30min
K 95,18 stopnia B 100,15 stopnia +45min
w trzech gotowaniach za każdym razem jak na kegu temperatura osiągała 93-94 stopnie poziom się obniżał i do 95 był już koniec. Kontaktowałem się nawet dzisiaj z Herbatą aby niego się poradzić i był ogólnie zdziwiony powiedział, żeby spróbować grzać mniejszą mocą 2000W i odbierać 24ml/min tak też zrobiłem ale poza tym, że doszedłem do temperatury 96,75 na kegu nic się nie zmieniło, nie wiem co robię źle albo co mam poprawić, zamieniałem sondy termometrów nadal było to samo, jeszcze raz przesypałem sprężynki i sprawdziłem czy nie były za mocno zbite ( nie były). Proszę was o pomoc i poradę dlaczego się tak dzieje ??
Pozdrawim
Destylacja z użyciem bufora dziwne zachowanie
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Destylacja z użyciem bufora dziwne zachowanie
1) Pierwsze gotowanie - tak właśnie powinno być i ja też tak mam mniej więcej,
2 i dalej - hmmm ... jakim cudem temperatura w buforze jest wyższa niż w KEG-u który go grzeje ?
Ile alkoholu odbierasz do momentu:
Tak tylko dla potwierdzenia - to temperatura na KEG-u - nie literówka - czy buforze ?janus pisze:Witam
w trzech gotowaniach za każdym razem jak na kegu temperatura osiągała 93-94 stopnie poziom się obniżał i do 95 był już koniec.
1) Pierwsze gotowanie - tak właśnie powinno być i ja też tak mam mniej więcej,
2 i dalej - hmmm ... jakim cudem temperatura w buforze jest wyższa niż w KEG-u który go grzeje ?
Ile alkoholu odbierasz do momentu:
janus pisze:K 94,87 stopnia B 82,56 stopnia +45min (zmniejszyłem odbiór na 12ml/min bo poziom jeszcze bardziej się obniżył)
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Destylacja z użyciem bufora dziwne zachowanie
Poza tym, Twój opis może wskazywać, że masz przegrzany bufor. Spróbuj go nieco schłodzić, zdejm ocieplenie. Może błędne jest moje myślenie ale od czegoś trzeba zacząć.
A może coś z termometrami jest coś nie tak?
Że bardziej biegli w temacie nie odpowiadają, to może ja coś wtrącę. Jest błąd przy wpicie, niemożliwe jest by w buforze była tak wysoka temperatura, podczas gdy w kegu jest o wiele niższa - K 95,18 stopnia B 100,15 stopnia +45min.janus pisze:K 94,87 stopnia B 82,56 stopnia +45min (zmniejszyłem odbiór na 12ml/min bo poziom jeszcze bardziej się obniżył)
K 95,06 stopnia B 88,81 stopnia +30min
K 95,18 stopnia B 100,15 stopnia +45min
w trzech gotowaniach za każdym razem jak na kegu temperatura osiągała 93-94 stopnie poziom się obniżał i do 95 był już koniec. ...
Poza tym, Twój opis może wskazywać, że masz przegrzany bufor. Spróbuj go nieco schłodzić, zdejm ocieplenie. Może błędne jest moje myślenie ale od czegoś trzeba zacząć.
A może coś z termometrami jest coś nie tak?