Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Pilsner
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 18 gru 2018, 21:32
Załączniki
Psota smak orzechów

Postautor: Pilsner » wtorek, 18 gru 2018, 21:56

Witam szanowne forum.
Mam problem z psotą z cukrówki zrobionej na kolumnie z wypełnieniem .
Keg 50 dwa odstojniki chłodnica.
Wyszedł orzechowy posmak to jest normalne.
Powinienem się przejmować czy pić?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Psota smak orzechów

Postautor: icemen11 » wtorek, 18 gru 2018, 22:08

Orzech z cukru ??
Zazdroszczę Ci i pewnie nie tylko ja , niektórzy kupują zaprawki orzechowe a Ty masz smak orzecha na samym wstępie.
Ja bym pił, lubię orzechy ;-)
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Psota smak orzechów

Postautor: 9kaczor6 » wtorek, 18 gru 2018, 22:35

Pewnie przez te odstojniki a raczej na pewno przedostają Ci się inne frakcje stąd posmak orzechów. Smakuje Ci? To pij ^^

Wiesz Ja do czasu do czasu wymieniam ze znajomym który ma ZM z odstojnikami... Próbowałem go odwieść od tej aparatury ale pomimo jej "wad" urobek wychodzi ciekawy. Ja osobiście lubię takie bimbrowe posmaki, więc tak jak wyżej - smakuje - pij. :)

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
150
Posty: 193
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Psota smak orzechów

Postautor: jatylkonachwile » środa, 19 gru 2018, 07:01

Ja obstawiam że miałeś przypalony keg albo grzałki i aromaty wydostały się na zewnątrz.


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości