SmoQ - Jak to nastaw w kolumnę mi porwało
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Rozumiem że jest to zjawisko zlewania kolumny, a nie zalewania? Dzisiaj mam 3 psocenie, pierwsze z dobrym termometrem, no i przy drugim dziś podejściu zalałem kolumnę, w innym sensie niż Ty napisałeś. Na pierwszym psoceniu dziś zauważyłem stabilizacje kolumny, i pomyślałem sobie że przyspieszę te stabilizację, grzejąc na maxa do czasu kiedy pojawi się temperatura 60-70 na szczycie kolumny. Co się stało, po otworzeniu odbioru, z ciekawości - wyleciał mi nastaw. Pociągnęło go półtora metra do góry, jestem mocno zdziwiony.Temperatura na szczycie była ok 30 stopni, na dole kipiało. Nie moglem dojść do ładu z kolumną przez godzinę. Wyłączyłem ją po tej godzinie, zlałem trochę nastawu i po jakimś czasie odpaliłem z 1/3 grzania (mam tam 3 grzałki po 1600W). No i pięknie działa, co ciekawe stabilizuje mi na temp 78,3 a chyba powinno niżej, może termometr ma błąd wskazania... zobaczymy co z tego wyjdzie
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Raport po dluzszej przerwie.
I nie do końca rozumiem jaką temp.miałeś na szczycie kolumny, bo raz piszesz że miałeś już 60-70C a za chwilę że 30 C.
Mi się wydaje, że po prostu nalałeś za dużo, nastawu może nie do końca przerobionego i sklarowanego i taki nastaw się spienił i przerzuciło Ci go do odbioru.smoq73 pisze:Na pierwszym psoceniu dziś zauważyłem stabilizacje kolumny, i pomyślałem sobie że przyspieszę te stabilizację, grzejąc na maxa do czasu kiedy pojawi się temperatura 60-70 na szczycie kolumny. Co się stało, po otworzeniu odbioru, z ciekawości - wyleciał mi nastaw. Pociągnęło go półtora metra do góry, jestem mocno zdziwiony.Temperatura na szczycie była ok 30 stopni, na dole kipiało.
I nie do końca rozumiem jaką temp.miałeś na szczycie kolumny, bo raz piszesz że miałeś już 60-70C a za chwilę że 30 C.
Pozdrawiam,olo 69