Dziwna aparatura - kolumna z odstojnikami

Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

Autor tematu
MarcinZubel
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 8 lut 2010, 20:54

Post autor: MarcinZubel »

Co sądzicie o tym sprzęcie? Czy dobrze jest zainstalowany termometr? Zakupiłem go na allegro, może ktoś ma pomysł, jak mógłbym go ulepszyć. Interesuje mnie jak najwięcej % z cukrówek. Dziękuję i proszę o odpowiedź. Aparatura kosztowała 350 zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 mar 2010, 19:36 przez Kucyk, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawki interpunkcji. Proszę pisać po polsku i mniej chaotycznie.
Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: aparatura -MarcinZubel

Post autor: Dines »

Witaj. Fakt że nie jestem ekspertem w tej materii, bo mój sprzęt jest w trakcie projektowania, ale mam prośbę: wstaw jeszcze jakąś fote i powiedz ile ten sprzęcik kosztował.
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.

Autor tematu
MarcinZubel
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 8 lut 2010, 20:54
Re: aparatura

Post autor: MarcinZubel »

problem jest wtym czy ten termometr dobrze bedzie wskazywał prosze o odpowiedz bo ostatnio na skali mial 85 C i dopiero cos sie zaczeło skraplac 70 procent na początku
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: aparatura

Post autor: Calyx »

MarcinZubel pisze:problem jest wtym czy ten termometr dobrze bedzie wskazywał prosze o odpowiedz bo ostatnio na skali mial 85 C i dopiero cos sie zaczeło skraplac 70 procent na początku
Przy tego typu sprzęcie jest wystarczający i jak z Twojej wypowiedzi wynika,
wskazania również ma prawidłowe :)

Twój sprzęt to kocioł, deflegmator (z zamocowanym termometrem),
dwa odstojniki ze spustem i na końcu skraplacz - chłodnica.
Bardzo przyzwoity instrument do psocenia, na którym przy kilkakrotnym
psoceniu możesz wykapać ok 80%

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: aparatura

Post autor: Zygmunt »

Ociepl albo wywal te dwa odstojniki, bo będziesz miał w nich duże straty produktu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: aparatura

Post autor: pokrec »

Kolego MarcinZubel, Twoja aparatura wygląda poprawnie, jednakże nie nadaje się ona do psocenia rektyfikatu (bo tylko to właściwie można robić z cukrówek). Jeśli chcesz z niej uzyskać dobre stężenie, to musisz destylować kilkakrotnie, co oznacza duże straty energii. Proponowałbym poczytać nasz portal i forum, dowiesz się, co to jest kolumna rektyfikacyjna, jak działa, jak ją zbudowac i jak się nią posługiwać. Twój sprzęt to klasyczny deflegmator i odstojniki pomagające zbierać smrodki w czasie psocenia. To jest taki etap pośredni między destylatorem typu "pot still" a kolumną rektyfikacyjną.
I tak, jak koledzy napisali - ociepl odstojniki, bo będziesz miał spore straty urobku. Co jakiś czas trzeba z odstojników spuszczać smrodki w czasie psocenia.
W każdym razie to dobry początek, jeśli nie potrzebujesz tych magicznych 96,5%.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
MarcinZubel
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 8 lut 2010, 20:54
ulepszenie

Post autor: MarcinZubel »

Mam pytanie, czy jakbym w kolumnie wstawił zimne palce i wypełnienie ze zmywaków, to czy na tym sprzęcie będzie to działało? Prosze o odpowiedź, czy to dobry pomysł. :) :czytaj:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 3 mar 2010, 16:10 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wstawienie interpunkcji i podział na zdania. Prosimy jednak pisać poprawnie.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: ulepszenie

Post autor: Zygmunt »

Musiałbyś ją jeszcze przedłużyć, wymienić termometr i odciąć odstojniki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dziwna aparatura - kolumna z odstojnikami

Post autor: rozrywek »

kolego, chciałbym zakupić podobny zestaw, przeznaczenie identyczne jak twoje, czyli cukrówka, obecnie psocę dwukrotnie na starej bańce, opisz dokładniej i szczegółowiej jak ci ten sprzęt się sprawuje i jakie osiągasz wyniki?? pozdrawiam
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aparatury kompletne”