Po kilku dniach dłubania tak to wygląda obecnie. Wieczorkiem postaram się opisać problemy jakie napotykałem po drodze:)
Edit.
Najwięcej problemów sprawiło lutowanie głowicy (zbyt wiele elementów blisko siebie ) . Po wielu poprawkach z powodu małych nieszczelności na półkach jakoś to się udało posklejać to do kupy. Kolejny problem to zbyt cienka kryza przy kegu i wiercenie kolejnych kilkunastu otworów . Pod śrubki od środka musiałem zastosować podkładki silikonowe dopiero wtedy udało się zapanować nad wyciekającą wodą . Kranik chyba wymienię na iglicowy gdyż ten cieknie z każdej strony , może jak bym zasmarował go smarem silikonowym to by coś pomogło. Dziś ustawiając sprzęt do zdjęcia postawiłem kolumnę na kegu bez przykręcenia , po odwróceniu się po aparat kolumna leżała już na ziemi - utrącona kryza przy głowicy i kolejne lutowanie. Tym razem przy okazji wlutowałem nypel do VM z którym dałem sobie spokój na wstępie lutowania. Podczas odkręcania głowicy wypadło szkło wziernika - niestety nie było co zbierać nowe już jedzie. Przez problemowy keg udało się obejść spawanie , grzałki przykręcane , spust z redukcji mosiężnej 1/34 cala i tak samo wlew. Port termometru w kegu redukcja 3/4 na 1/2. Porty termometrów w kolumnie chyba 10 półka tak około 40 cm od kega i wyjście OVM około 10cm poniżej wziernika .
Najbardziej martwię się prześwitem między półkami w głowicy wyszło około 15 mm nie wiem czy to nie będzie problem tej kolumny.
Długość kolumny to 120cm + 10 cm wziernik , wypełnienie druciaki i 8-10 cm sprężynek miedzianych od spodu podparte 1 druciakiem KO . Chłodnica rurka 10mm 3mb, 2 grzałki 1500W i 2000W.
Został tylko jakiś tani regulator mocy do grzałki i termometry , trochę węży no i pierwsze psocenie które mnie przeraża na razie :/
To by to mniej więcej tak wyglądało , jeszcze jest czas na poprawki także czekam na opinie fachowców

Chciałbym przeprowadzić pierwszą rektyfikację , dopiero po udanym pierwszym procesie czynić kolejne inwestycje

Pytania :
1. Prześwit między między półkami 15 mm da radę?
2. Pierwsza destylacja bez regulatora grzałek (próbować czy kupić jakiś tymczasowy tani regulator) ?
3. Mogę już zrobić nastaw cukrowy, czy dać sobie spokój bo aparatura nie zada egzaminu ?