bioetanol czy da się pić po destylacji ?
-
Autor tematu - Posty: 5
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Hej, przyglądałem się wzorowi chemicznemu bioetylenu i właściwie nie widzę różnicy ze zwykłym spirytusem.
Ma ktoś wiedzę czy można go uzdatnić do spożycia np po przedestylowaniu na aabratku?
Pozdrawiam
Ma ktoś wiedzę czy można go uzdatnić do spożycia np po przedestylowaniu na aabratku?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 9 mar 2018, 14:04 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: bioetylen
Etylen z tego co wiem ma wzór C2H4, a etanol C2H5OH. Jeżeli chodziło Ci jednak o bioetanol to jest to jak najbardziej ten sam związek chemiczny, a przedrostek "bio" w nazwie jest związany z surowcem z jakiego się go uzyskuje. Jak najbardziej możesz go przerobić na aabratku - tylko w jakim celu?
-
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kolega Swistak pytał czy można uzdatnić w celu spożycia. Pewnie że można, ale czy taki trunek bedzie smakował. Ja bym nie ryzykował. Zwłaszcza że cukier taki tani...
Można też uzdatnić wodę z WC i otrzymamy H2O, jak to robią na stacji kosmicznej. Czy taka woda będzie nam smakowała? Podobnie z destylacją bioetanolu.
Można też uzdatnić wodę z WC i otrzymamy H2O, jak to robią na stacji kosmicznej. Czy taka woda będzie nam smakowała? Podobnie z destylacją bioetanolu.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Bioetanol produkuje się w znakomitej większości z surowców roślinnych, więc nie widzę problemu z jego powtórnym "przetworzeniem".
A smak...? No cóż, jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki. I obaj mają coś wspólnego z rolnictwem
Na pewno jednak będzie to zdatne do picia
Więcej można poczytać tutaj - http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly ... i-etanolu/
A smak...? No cóż, jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki. I obaj mają coś wspólnego z rolnictwem
Na pewno jednak będzie to zdatne do picia
Więcej można poczytać tutaj - http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly ... i-etanolu/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Doskonalmy więc nasz sprzęt, nasze metody pracy z nim i cieszmy się z efektów naszego hobby
Gdy zajrzałem do literatury i Twojego linka traktujących o produkcji bioetanolu, to od razu mam skojarzenie, że "monopolowa" w większości tam ma źródło Pewnie zbyt daleko idący wniosek, ale gdy przypomnę sobie smak popularnych wódek, to ich źródło musi leżeć w zgniłej łodydze kukurydzy. Zwykła czysta z cukru zrobiona na naszych maszynkach, które tylko imitują poważny sprzęt, jest o niebo lepsza od wielu wódek uznanych jako "te lepsze". Już nawet nie wspomnę o glukozie czy zbożach, bo to inna, wyższa półka smakowa. Rozumiem, że to wszystko tylko chemia - C2H5OH - ale surowiec i metody osiągnięcia tej substancji dla jej smaku obojętne nie są.radius pisze:Na pewno jednak będzie to zdatne do picia
Doskonalmy więc nasz sprzęt, nasze metody pracy z nim i cieszmy się z efektów naszego hobby
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Jeżeli chodziło Ci jednak o bioetanol to... tylko w jakim celu?
Tak chodzi mi o bioetanol, pomyłeczka.
Jest taki do lampek i kominków które nie potrzebują wentylacji wewnątrz pomieszczenia. jest czysty i nie posiada zapachu.
tylko nie wiem czy nie jest skażony jakimś środkiem którego nie można by było oddestylować.
Nie mam warunków na trzymanie zacieru w beczkach po kilka tygodni.
Ale skoro ma to mieć przykry zapach i kiepski smak to chyba nawet nie będę próbował.
Tak chodzi mi o bioetanol, pomyłeczka.
Jest taki do lampek i kominków które nie potrzebują wentylacji wewnątrz pomieszczenia. jest czysty i nie posiada zapachu.
tylko nie wiem czy nie jest skażony jakimś środkiem którego nie można by było oddestylować.
Nie mam warunków na trzymanie zacieru w beczkach po kilka tygodni.
Ale skoro ma to mieć przykry zapach i kiepski smak to chyba nawet nie będę próbował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Fermentacja cukrówki przy pomocy drożdży typu turbo trwa do 7 dni. Turbo-28 wyrobią się w 2 dni.
Mam aabratka 60l. Kupiłem dwie beczki po 60l na nastaw. Użyłem drożdże double Snake według receptury. Beczki stoją trzeci tydzień i jeszcze nie zaczynają sie klarować, są całe mętne. temp w pokoju 18-20 stopni. Uciążliwy zapach w całym domu szczególnie na początku fermentacji. nie mam pojęcia jak to przyspieszyć
Pozdrawiam
Mam aabratka 60l. Kupiłem dwie beczki po 60l na nastaw. Użyłem drożdże double Snake według receptury. Beczki stoją trzeci tydzień i jeszcze nie zaczynają sie klarować, są całe mętne. temp w pokoju 18-20 stopni. Uciążliwy zapach w całym domu szczególnie na początku fermentacji. nie mam pojęcia jak to przyspieszyć
Pozdrawiam
-
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 309 razy
Jest i nie kombinuj.Swistak pisze: Jest taki do lampek i kominków które nie potrzebują wentylacji wewnątrz pomieszczenia. jest czysty i nie posiada zapachu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: bioetanol
Wydaje mi się, że producentem może być ta firma http://www.aww.com.pl/ zaciekawiło mnie nazwisko Wawrzyniak na karcie producenta. A Pawłówek od Niedźwiad leży 2 km.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...