Din_go

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
din_go
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 mar 2018, 12:36
Podziękował: 2 razy

Post autor: din_go »

Witam Serdecznie .
Forum przeglądam od dość dawna i podziwiam znajomość tematu i fachowość psotników.
Sam osobiście już 25 lat temu miałem troszkę amatorskiego kontaktu z destylacją ale patrząc na was była to tylko i wyłącznie amatorszczyzna na pożyczanym sprzęcie od znajomego - typowej samoróbce typu "ala pot-still" . Potem był dość długi okres gdzie przez lata zajmowałem się tylko praktycznie domowymi winami oraz nalewkami a teraz stwierdziłem że pora powrócić do psocenia ale na troszkę lepszym sprzęcie i tworzenie czegoś lepszej jakości .
Jako że zamieram przystąpić do budowy sprzędu wraz z kolegą spawaczem zwracam się odrazu z prożbą o poradę tutaj co by nie zakłądać nowych tematów i nie śmiecić niepotrzebnie .
projekt.jpg
Opieram się na najprostszym projekcie ogólnodostępnym w necie jedynie chciałbym dokonać niewielkich przeróbek i tu proszę doradzić :
kolumna ma być :
rura 60
keg30l
2 grzałki 2kw
głowica abratka
oczywiście całość będzie ocieplona
i teraz pytanie !!
kolumnę podzielić na 3 części i separatorem miedzianym ? czy na 2 tylko ze sprężynkami KO ? oraz czy w dobrym miejscu zaznaczyłem umiejscowienie 2 termometru na 10 pułce teoretycznej ?? około 20 cm przy sprężynkach ?

Do przerobienia będą cukrówki za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczny .
Pozdrawiam Andrzej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Din_go

Post autor: PETER29 »

Zainwestuj w kega 50. Jeśli zamierzasz puszczać 2 razy możesz nie robić katalizatora miedzianego. Jeśli zamierzasz tylko raz puszczać warto to mieć. Koszt jest nieduży a zawsze możesz go wypełnić sprezynkami KO.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Din_go

Post autor: gaviscon »

Witaj. Powodzenia.

lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Din_go

Post autor: lasso »

Na Twoim miejscu użyłbym katalizatora. Może w przyszłości zmienisz zdanie i będziesz chciał zrobić smakówkę i tak jak kolega @PETER29 koszt jest niewielki. Podziel kolumne na 3 części. Zapobiegnie to ubijaniu się wypełnienia i problemom z częściowym zalaniem kolumny.

Autor tematu
din_go
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 mar 2018, 12:36
Podziękował: 2 razy
Re: Din_go

Post autor: din_go »

Dzięki wielkie za podpowiedzi .
W tej sytuacji zastosuję się do podziału na 3 odcinki bo faktycznie czasem zostaje mi sporo dobrego domowego wina do przerobienia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”