Skład:
- duży pęczek świeżych liści mięty pieprzowej /połowa słoja o poj. 1L/
- 0,5 litra spirytusu 70%
- 0,5 litra wody
- 0,3 kg cukru
Przepis: Świeże i czyste liście mięty mieścić w słoju 1L, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie przefiltrować uzyskany alkohol. Rozpuścić cukier w przegotowanej wodzie. Powstały syrop cukrowy po ostygnięciu zmieszać z uzyskanym wcześniej alkoholem miętowym. Przefiltrować /gaza, tertra, fitr do kawy/. Podawać schłodzoną nalewkę - zdatna do picia po około 1 miesiącu.
Nalewka miętówka
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy