Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
-
Autor tematu - Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Ostatnio pijąc w bydgoskim pubie IPK'ę za 15 zł, zastawiałem się o co chodzi z tymi cenami piw kraftowych. Odpowiedź znalazłem. Sądzę że Tomek Kopyra wyjaśnia to dość wyczerpująco. Po obejrzeniu łatwiej przełknąć dychę za butlę porządnego piwa a jeszcze łatwiej zająć się warzeniem samemu w domu.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
A możesz powiedzieć ilu litrowe warki robisz? Licząc butelkę nawet po 0,9 zł i typową objętość jaką głównie się warzy czyli 20 litrów -> 40 butelek to koszt surowców wychodzi 36 zł. Przy takim ekstrakcie 5 kg słodu potrzebne + paczka drożdży i już nie ma kasy na podstawową przyprawę do AIPA czyli chmiel. A do tego jeszcze chemia, kapsle?
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Bo przy domowym robi się sporo uproszczeń, nie liczy się amortyzacji sprzętu, nie liczy się ceny gazu/prądu, może kolega robi dużo i słód kupuje w paczkach po 25kg, też wyjdzie taniej... do tego spokojnie można pociągnąć trzy warki na jednych drożdżach (jedna po drugiej). W małych ilościach też cena trochę zależy od tego ile się tego robi.
Ale jak by tak liczyć jak w przypadku biznesu trzeba to robić nie wyszło by tak różowo, tani gar w emalii 50, ze dwa trzy fermentatory po 20-30, kapslownica, chłodnica (wężyki i cała reszta drobnicy o której zapomniałem), zużyty prąd/gaz i surowce. Później apetyt rośnie jakiś HRMS/RIMS, pompy sterowniki... ale żonie mówimy patrz mam browara za 1,20 a w sklepie taki w miarę uczciwy żywiec przynajmniej 4zł a kraftowe nie mniej niż 7-8zł . Do tego robiąc w domu nie liczy się czegoś co w biznesie jest najdroższe a u hobbysty zupełnie gratis... taka warka domowa od warzenia do zamknięcia w butelkach to 1,5-2 uczciwe dni ciężkiej pracy. Nie mówiąc już o daninie dla państwa.
Ale jak by tak liczyć jak w przypadku biznesu trzeba to robić nie wyszło by tak różowo, tani gar w emalii 50, ze dwa trzy fermentatory po 20-30, kapslownica, chłodnica (wężyki i cała reszta drobnicy o której zapomniałem), zużyty prąd/gaz i surowce. Później apetyt rośnie jakiś HRMS/RIMS, pompy sterowniki... ale żonie mówimy patrz mam browara za 1,20 a w sklepie taki w miarę uczciwy żywiec przynajmniej 4zł a kraftowe nie mniej niż 7-8zł . Do tego robiąc w domu nie liczy się czegoś co w biznesie jest najdroższe a u hobbysty zupełnie gratis... taka warka domowa od warzenia do zamknięcia w butelkach to 1,5-2 uczciwe dni ciężkiej pracy. Nie mówiąc już o daninie dla państwa.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Nie liczę butelek, bo zbieram po kumplach i wykorzystuje je wielokrotnie. Warzę 40 l gotowego piwa co przekłada się na 8 kg Słodu Pale Ale(jak kupujesz worki 25 kg to za kilo wychodzi cię 3 zł z groszami za kilo) 2kg pilzneńskiego (też podobnie co Pale ale), Chmiele ok 50 zł za 200 gram. Drożdże mam z gęstwy zamrożonej w glicerynie i robię startery więc mam tego b. dużo (jak już się uprzeć to 0,50 groszy za opakowanie). Masz rację wychodzi coś ponad złotówka, ale nie wiele. Pozdro
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Chodziło mi o to, że licząc gotową butelkę z piwem po 90 groszy. Zdziwiłem się trochę bo AIPA nie jest tanim piwem a wręcz jednym z droższych głównie z uwagi na chmiel, jeszcze przy takim ekstrakcie. Gdybym ja robił tak duże warki po 40 litrów to chmielu na samą cichą bym sypnął te 200g. No ale, przy takich oszczędnościach to można wyżyłować koszty. Sam słód podstawowy (z worów po 25kg) + swój śrutownik, drożdże z gęstwy.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Tak czy siak piwo wychodzi bardzo dobre. Uwarzyłem w swoim życiu dużo piwa i doświadczenie nauczyło mnie żeby nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę. A wyliczając sobie w BS parametry piwka mieściło się ono w stylu. Najgorsze to przechmielić lub przegazować.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
A co do samego Kopyra. Może i koleś ma dużą wiedzę i w ogóle, ale miałem okazję go poznać na którymś z festiwali piwnych i wydał mi się strasznie przemądrzały i pyszałkowaty.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Poznać- raczej zobaczyć. Tysiąc ludzi do Ciebie podchodzi i mówi, że Cię widziało na jutubie to po trzecim dostajesz cholery.jozzek666 pisze:A co do samego Kopyra. Może i koleś ma dużą wiedzę i w ogóle, ale miałem okazję go poznać na którymś z festiwali piwnych i wydał mi się strasznie przemądrzały i pyszałkowaty.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
No raczej nie kolego. Cała nasza rozmowa trwała kole pół godziny, oczywiście rozmawialiśmy o czarnych koniach festiwalu. Opisałem moje subiektywne wrażenie jakie wywarł na mnie T. Kopyra. Piszę się "youtube".jpiwek pisze:Poznać- raczej zobaczyć. Tysiąc ludzi do Ciebie podchodzi i mówi, że Cię widziało na jutubie to po trzecim dostajesz cholery.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Spoko...obrońco uciśnionych. Na przyszłość daruj sobie śmieciowe posty. Ja odpowiedziałem na to co kolega jpiwek napisał, a ty widzę nabijasz sobie posty chyba. Pozdrawiam
Wysłane przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłane przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
Zapraszam na: PINTA Vs Cieszyn - Podwieczorek na dwa kieliszki
http://www.youtube.com/watch?v=qdfpMn-S1Z0
http://www.youtube.com/watch?v=qdfpMn-S1Z0
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA