Witam forumowiczów
Przedstawiam wam mój sprzęt ze zmienną głowica refluxu
Obecnie działam na zimnych palcach
A oto
Key 30 L
KOLUMNA fi 60,3 KO 130 wypełnienie zmywakami ocieplenie 2 warstwy foli aluminium + otulina + taśma naprawcza
Głowica zimne palce po fi 10 na 20 cm
Cholnica fi 60,3 długa ok. 60 cm
CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Na tym sprzęcie prowadziłem dopiero 2 nowe destylacje cukrówek.
Wczoraj odbierałem wszystko w buteleczki po 200 ml a końcowe po 100ml. Początkowe mniej posiadają zapachu niechcianego ale mimo wszystko i tak delikatnie czuć jajkami
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
admin: sklejone
W przygotowaniach mam już druga głowicę
Początkowo myślałem ze zimne palce będę wykorzystywał również do smakowek nie podlaczajac refluxu i dodając dostojnie ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Wczoraj odbierałem wszystko w buteleczki po 200 ml a końcowe po 100ml. Początkowe mniej posiadają zapachu niechcianego ale mimo wszystko i tak delikatnie czuć jajkami
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
admin: sklejone
W przygotowaniach mam już druga głowicę
Początkowo myślałem ze zimne palce będę wykorzystywał również do smakowek nie podlaczajac refluxu i dodając dostojnie ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Koledzy pomóżcie. Psota śmierdzi nawet po rozcienczeniu do 50% i wymrożeniu.
Czy druga rektyfikacja kilku psot pomoże ?
Wiem mój błąd z nastawem nie wyklarowany..
KOLUMNA + wypełnienie czyszczenie przed każdą psotą. Może ZA szybki odbiór bo tylko 94% 0.5 L na 30 min.
Czy druga rektyfikacja kilku psot pomoże ?
Wiem mój błąd z nastawem nie wyklarowany..
KOLUMNA + wypełnienie czyszczenie przed każdą psotą. Może ZA szybki odbiór bo tylko 94% 0.5 L na 30 min.
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Zapachu "jajek" najlepiej pozbędziesz się dokładając wypełnienia z miedzi na dół kolumny. Dodatkowo jak napisałeś nastaw nie był sklarowany - musi być przezroczysty. Odbiór przy Twojej średnicy 60,3 jest prawidłowy, wszystko zależy od wskazań termometru na 10 półce. Gdzie masz umiejscowioną sondę termometru elektronicznego?
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Nie słuchaj pierd....nia ferrari874,
Wrzuć tak jak ci radził zzibi miedzi na sam dół, za pierwszym razem to tylko destylacja. Chodzi o "wyciągnięcie" całego alkoholu z nastawu, przynajmniej tak jest u mnie. Dopiero za drugim razem robię rektyfikację chociaż przedgon zawsze odbieram. Przy drugim procesie jest ważne cięcie frakcji i sprawny termometr.
Nie ważne czy mam sklarowany nastaw czy nie, efekt mam zawsze bardzo dobry, chociaż osadu z dna nie ściągam. Destyluję na Aabratku 60,3mm wysokość 140cm
Wrzuć tak jak ci radził zzibi miedzi na sam dół, za pierwszym razem to tylko destylacja. Chodzi o "wyciągnięcie" całego alkoholu z nastawu, przynajmniej tak jest u mnie. Dopiero za drugim razem robię rektyfikację chociaż przedgon zawsze odbieram. Przy drugim procesie jest ważne cięcie frakcji i sprawny termometr.
Nie ważne czy mam sklarowany nastaw czy nie, efekt mam zawsze bardzo dobry, chociaż osadu z dna nie ściągam. Destyluję na Aabratku 60,3mm wysokość 140cm