Przestroga 2
-
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: śliwowica
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 159 razy
Re: Przestroga 2
Mateusz, a może tak najpierw pomyślisz, a potem napiszesz? Sądząc po Twoim poprzednim poście http://alkohole-domowe.com/forum/post13969.html#p13969 Twoja wiedza jest dość rozległa...
-
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Piszemy (w różnych postach, w różnych wątkach) o niebezpieczeństwie wzrostu ciśnienia i zaworach bezpieczeństwa, które mają nas chronić przed wybuchem kotła.
Tak mi się ostatnio przypomniało, że w kegach takie zabezpieczenie przed rozerwaniem jest i nie wiem, czy każdy z posiadaczy je zauważył. Chodzi o takie małe nacięcie (z jakiś 1cm średnicy) w kształcie niedomkniętego koła na górnym sklepieniu beczki, zaraz przy kołnierzu. Niewykluczone, że w różnych kegach może być ono w różnych miejscach. Dobrze będzie, jeśli nikt w tym miejscu nie będzie majstrował. To jest fragment blachy, który jako pierwszy podda się zniszczeniu w razie jakiejś katastrofy - dodatkowo umieszczony jest tak, że nie powinien nikogo zranić.
Producenci beczek ciśnieniowych pomyśleli więc zawczasu o pracownikach browarów, magazynierach, dostawcach i barman(k)ach. A nasza korzyść, mimo że przez nich niezamierzona, jest oczywista.
Tak mi się ostatnio przypomniało, że w kegach takie zabezpieczenie przed rozerwaniem jest i nie wiem, czy każdy z posiadaczy je zauważył. Chodzi o takie małe nacięcie (z jakiś 1cm średnicy) w kształcie niedomkniętego koła na górnym sklepieniu beczki, zaraz przy kołnierzu. Niewykluczone, że w różnych kegach może być ono w różnych miejscach. Dobrze będzie, jeśli nikt w tym miejscu nie będzie majstrował. To jest fragment blachy, który jako pierwszy podda się zniszczeniu w razie jakiejś katastrofy - dodatkowo umieszczony jest tak, że nie powinien nikogo zranić.
Producenci beczek ciśnieniowych pomyśleli więc zawczasu o pracownikach browarów, magazynierach, dostawcach i barman(k)ach. A nasza korzyść, mimo że przez nich niezamierzona, jest oczywista.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Ale jaja! mam identyczny układ w kuchni i identycznie podwieszone szafki i okap Przez chwilę prawie byłem pewny że to z mojego blokowiska, ale brak charakterystycznej rury i trochę zbyt szeroka ta kuchnia
Ciekawe co tak krwiście wywaliło
Ciekawe co tak krwiście wywaliło
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach
-
- Krótko o sobie: Jestem z charakteru melancholikiem i mam wyjątkowo słaby zmysł ekspresji. Mnie nie da się poznać ;]
- Ulubiony Alkohol: Tanie winiacze z laurami konsumenta... joke jeszcze nie jestem smakoszem na tyle by coś wybrać
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Rzeczywiście filmik pobudza wyobraźnie (te krwawe zacieki )
Jeśli kiedyś zrobię własnego psotnika to umieszczę go w piwniczce mojego domu. Mam tam kuchenkę do podgrzewania i wannę + umywalkę do chłodzenia, a że to piwnica to nawet jakby mi tak wybuchło nie będzie trzeba sprzątać (chyba że wybuchnie przy mnie )
Jeśli kiedyś zrobię własnego psotnika to umieszczę go w piwniczce mojego domu. Mam tam kuchenkę do podgrzewania i wannę + umywalkę do chłodzenia, a że to piwnica to nawet jakby mi tak wybuchło nie będzie trzeba sprzątać (chyba że wybuchnie przy mnie )
Jestem wód(z/a) pędzący jeleń