Popełniłem taką oto recepturkę na naleweczkę na miodzie:
150 g miodu (tylko naturalny)
pół cytryny (razem ze skórką)
dwa - trzy listki świeżej mięty
całość dopełnić 50% psotą do 1 litra
Leżakować wszystko 2 tyg. co jakiś czas bełtając. Potem przecedzić (do tego czasu miód z pewnością się rozpuści) przez filtr do kawy. Można już spożywać albo poleżakować jeszcze trochę (bardziej się sklaruje).
Zapach wspaniały czuć nawet nutę wanilii, że o smaku nawet nie wspomnę...
Ciekawe rezultaty daje też dodanie psoty owocowej (np. gruszkowej) z pierwszego pędu.
Jak ktoś ma jakieś inne przepisy na miodzie to niech zamieszcza.
Miodunka
Re: Miodunka
pozdrówka - Ramzes22
Inny (wygrzebany gdzieś) ciekawy przepis na Nalewkę na miodzie z kawą:
Składniki:
1 l psoty 92-95%
2 szklanki miodu
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe mielonej kawy
1/2 gałki muszkatałowej zmielonej
odrobina skórki pomarańczowej
2 szklanki miodu zagotować z 1 szklanką wody. Podczas gotowania usuwać szumek.
W ekspresie do kawy zaparzyć mieloną kawę zmieszaną z gałką muszkatałową i skórką pomarańczy przepuszczając jedną szklankę wody. Zamiast ekspresu można normalnie zaparzyć w szklance a później przecedzić przez filtr do kawy.
Pomieszć miód z kawą i dodać psotę. Dobrze wymieszać i odstawić na 1-2 miesiące. Potem rozlewać do butelek.
U mnie już stoi. O efektach smakowych poinformuję.
Składniki:
1 l psoty 92-95%
2 szklanki miodu
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe mielonej kawy
1/2 gałki muszkatałowej zmielonej
odrobina skórki pomarańczowej
2 szklanki miodu zagotować z 1 szklanką wody. Podczas gotowania usuwać szumek.
W ekspresie do kawy zaparzyć mieloną kawę zmieszaną z gałką muszkatałową i skórką pomarańczy przepuszczając jedną szklankę wody. Zamiast ekspresu można normalnie zaparzyć w szklance a później przecedzić przez filtr do kawy.
Pomieszć miód z kawą i dodać psotę. Dobrze wymieszać i odstawić na 1-2 miesiące. Potem rozlewać do butelek.
U mnie już stoi. O efektach smakowych poinformuję.
pozdrówka - Ramzes22