Kolumna LM - rośnie temperatura
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Zrobiłem kolumnę i wczoraj pierwszy raz destylowałem. Temperatura po stabilizacji zaczęła szybko rosnąć. Rurę mam 42 mm, 100 cm wypełnioną sprężynkami, termometr ok. 30-35 cm od góry wypełnienia.
tempo odbioru ok. 35 min /0,5 l
Co jest tego przyczyną i jak się pozbyć problemu?
tempo odbioru ok. 35 min /0,5 l
Co jest tego przyczyną i jak się pozbyć problemu?
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Z ustabilizowanej 77, 9*C w ciągu ok 40 minut podskoczyła stopniowo do prawie 90 *C
Typ kolumny LM
Grzałka zamontowana 2000 W poprzez regulator. Mocy grzewczej nie wiem. Regulator od destylatory miedziane.pl wskaźnik na pokrętle ustawiony prosto w radiator (mocy nie wiem, ale z tego, co wyczytałem to moc powinna być ok 1300 - 1400 W). Może ktoś posiada taki regulator i mógłby oznaczyć, w którym miejscu jest taka moc?
Typ kolumny LM
Grzałka zamontowana 2000 W poprzez regulator. Mocy grzewczej nie wiem. Regulator od destylatory miedziane.pl wskaźnik na pokrętle ustawiony prosto w radiator (mocy nie wiem, ale z tego, co wyczytałem to moc powinna być ok 1300 - 1400 W). Może ktoś posiada taki regulator i mógłby oznaczyć, w którym miejscu jest taka moc?
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
System LM, Pojemność zbiornika 30 litrów (keg), średnica rury 42 mm. Zasypana 0, 25 l sprężynkami miedzianymi i ok 0, 9 litra KO od Szymonli & Plipek1
Zagotowanie i oczekiwanie na wzrost temperatury na termometrze. Włączenie chłodnicy zalanie do ok. 50% kolumny mam wziernik z wężyka (więcej się bałem, bo to pierwszy raz) i stabilizacja ok 40 min. Powolny odbiór przedgonów. Regulacja odbioru na 2: 15 min kieliszek 40 ml i odbiór serca po ok. 30 min temperatura zaczęła rosnąć i stopniowo rosła
Zagotowanie i oczekiwanie na wzrost temperatury na termometrze. Włączenie chłodnicy zalanie do ok. 50% kolumny mam wziernik z wężyka (więcej się bałem, bo to pierwszy raz) i stabilizacja ok 40 min. Powolny odbiór przedgonów. Regulacja odbioru na 2: 15 min kieliszek 40 ml i odbiór serca po ok. 30 min temperatura zaczęła rosnąć i stopniowo rosła
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
A w ogóle zmierzyłeś wydajność kolumny? Bo to jest podstawa do określenia prędkości odbioru.
Przyczyny Twoich kłopotów mogą być dwie. Albo za szybko odbierałeś, albo miałeś mało alkoholu w kegu. Próbowałeś odbierać wolniej?
Zaworek masz precyzyjny?
Przyczyny Twoich kłopotów mogą być dwie. Albo za szybko odbierałeś, albo miałeś mało alkoholu w kegu. Próbowałeś odbierać wolniej?
Zaworek masz precyzyjny?
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Heh 0,5l/30min na fi 42 to tylko ze wsadu 25+ na samym początku a i tak lux nie będzie . Skręć zaworek na 06l/h jeżeli lecisz nastaw +/- 15% na pierwszy raz. Zapodaj fotki całości najlepiej bo do fi 42 mam sentyment
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
I tu może kryć się kolejna tajemnica tak szybkiego skoku temperatury - słaby nastaw. Zakładając że babuniaki przeżarły wszystko, miał około 11-12%, choć wcale bym się nie zdziwił gdyby poddały się duuużo wcześniej, a im mniej alko w zbiorniku tym trudniej utrzymać stabilny przebieg rektyfikacji.
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Dziś destylowałem wino metodą pot sill, (czyli zaworek otwarty na max). Destylację przerwałem na temperaturze 96*C w kolumnie 30 cm od góry wypełnienia. Ciekawi mnie ile jeszcze procent zostało i czy warto ciągnąć dłużej?
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Jeśli dobrze czytam, że destylujesz na kolumnie wypełnionej to możesz zrobić taki myk. Pod koniec zmniejszasz moc grzania i przykręcasz zaworek. W ten sposób możesz odebrać mocno wzmocniony destylat pogonowy. Zdziwisz się ile jeszcze tego nakapie. Można go później wykorzystać na wiele sposobów. Do odzyskania spirytusu na kolumnie rektyfikacyjnej, jako wzmocnienie do nastawu, albo po prostu razem z całą surówką do doczyszczającej ponownej destylacji już na gotowy produkt.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Słuszna uwaga... Masz rację. taki układ jak opisujesz jest też jak najbardziej OKay.
Ja opisywałem swój sposób gdy zawsze pod koniec destylacji tak robię - niezależnie jak mam skonfiguroway sprzęt. Leci oczywiście wolniej ale "czystszy" pogon i jednocześnie bardziej procentowo wzmocniony. Aha nie dodałem wcześniej - taki układ to przy zmniejszonym wypełnieniu, albo nawet bez.
Przy pełnym oczywiście wystarczy przykręcenie zaworka - jak przy regularnej rektyfikacji.
Ja opisywałem swój sposób gdy zawsze pod koniec destylacji tak robię - niezależnie jak mam skonfiguroway sprzęt. Leci oczywiście wolniej ale "czystszy" pogon i jednocześnie bardziej procentowo wzmocniony. Aha nie dodałem wcześniej - taki układ to przy zmniejszonym wypełnieniu, albo nawet bez.
Przy pełnym oczywiście wystarczy przykręcenie zaworka - jak przy regularnej rektyfikacji.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Podepnę się pod temat.
Panowie, mam problem po zmianie aparatury. Mam teraz AAbratka fi 70 wysokość 150 cm, wypełnienie zmywakowe. Już przy 94-95 stopni nie idzie utrzymać stabilnej temperatury. Co na starej maszynce (AAbratek fi 60mm) spokojnie mogłem jechać do 99. Czujniki mam ds18.. czy mógł on się rozkalibrować ?? Inna spraw to wypełnienie. Czy mogłem je za bardzo ubić i gdzieś ta mi zalewa w środku? We wzierniku nie widać. Grzeje grzałka 4kW, czyli ok 3,5-3,6. Keg 50. Według mnie są 2 rzeczy do sprawdzenia, ułożenie zmywaków albo ten czujnik coś fałszuje. Chociaż obstawiał bym zmywaki, ponieważ urobek tez słabo ilościowo wychodzi.CO byście obstawiali ??
Panowie, mam problem po zmianie aparatury. Mam teraz AAbratka fi 70 wysokość 150 cm, wypełnienie zmywakowe. Już przy 94-95 stopni nie idzie utrzymać stabilnej temperatury. Co na starej maszynce (AAbratek fi 60mm) spokojnie mogłem jechać do 99. Czujniki mam ds18.. czy mógł on się rozkalibrować ?? Inna spraw to wypełnienie. Czy mogłem je za bardzo ubić i gdzieś ta mi zalewa w środku? We wzierniku nie widać. Grzeje grzałka 4kW, czyli ok 3,5-3,6. Keg 50. Według mnie są 2 rzeczy do sprawdzenia, ułożenie zmywaków albo ten czujnik coś fałszuje. Chociaż obstawiał bym zmywaki, ponieważ urobek tez słabo ilościowo wychodzi.CO byście obstawiali ??
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Przy tej średnicy i długości kolumny zmywaków powinieneś mieć 60-65 sztuk. Obstawiam nierównomierne ich ubicie, zalanie nie zawsze będzie widoczne we wzierniku. Do tego dochodzi większa przewiewność wypełnienia, więc gorące pary z kega mają łatwiejszą drogę do czujki.
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
A jak nie wierzysz im to uwierz mi:
http://alkohole-domowe.com/forum/henito ... ml#p134252
Tylko, że ja obecnie mam te niepotrzebne bajery...
Musisz poczytać forum siedestyluje, tam większość leci na kegu 50l i rurze 70tce. I osiągi mają dużo lepsze niż my tutaj - i to bez jakiś buforów i obniżonych odbiorówarbaletnik pisze: Przyczyną może być przewymiarowanie średnicy kolumny do objętości kega .
A jak nie wierzysz im to uwierz mi:
http://alkohole-domowe.com/forum/henito ... ml#p134252
Tylko, że ja obecnie mam te niepotrzebne bajery...
-
- Posty: 7528
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
"praw fizyki nie zmienisz" w stosunku do procesów, których nie rozumie i chwalenie się wydajnością "z kega", rozbawia mnie do łez
Ale dałeś po jajach Jeśli uważasz, tak jak siedestyluje, że osiągi mierzy się wydajnością z kega a nie z kilograma cukru, to... gratuluję osiągów Co do "bajerów" to chyba także przesiąkłeś ideologią koalaka O obniżonym odbiorze nie będę się wypowiadał bo go nie mam, ale co do bufora, to mam zupełnie odmienne zdanie. Siedestyluje jest odporny na nowości i to od początku i chociaż ma możliwości żeby to sprawdzić empirycznie, to nawet nie próbuje tego zrobić. Nie, bo nie A już to jego słynne powiedzonko:eldier pisze:Musisz poczytać forum siedestyluje, tam większość leci na kegu 50l i rurze 70tce. I osiągi mają dużo lepsze niż my tutaj
"praw fizyki nie zmienisz" w stosunku do procesów, których nie rozumie i chwalenie się wydajnością "z kega", rozbawia mnie do łez
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
@eldier. No tak przeczytałem , wszystko się zgadza Zostaje zaakceptować skoki kosztem jakości, odbierać do skoku temperatury albo zaopatrzyć się w dodatkowe bajery .... A co najmniej wystarczyła by zwykła miska do KEG-a jak u kolegi Szlumf.
Tylko Kolega Manda 89 pracuje niestety na zmywakach, a nie na sprężynkach ( choćby nawet henitoma.com)
Tylko Kolega Manda 89 pracuje niestety na zmywakach, a nie na sprężynkach ( choćby nawet henitoma.com)
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Grzeję grzałka 2x2kW, jedna niby przez regulator, ale ostatnio w ogóle go nie używałem, jechałem na full. CO do wydajności to nigdy jej nie mierzyłem. Ustawiałem odbiór na około 2-2,5l i leciało, więcej był problem bo temperatura skakała. Termometr można wykluczyć. Zagotowałem wodę i osiągnął 100,13-19 także pokazuje w miarę ok. Wychodzi z tego, że trzeba będzie wyciągnąć zmywaki i ułożyć je na nowo. Chyba że macie jakieś inne pomysły co mogło by być nie tak ??
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
radius - chyba nie załapałeś przesłania wpisu eldier-a... Skoro on ma te "bajery" to chyba jednak ma inne zdanie na ich temat: http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p134257
A wracając do ostatniego wpisu użytkownika arbaletnik to kwestia akceptowania lub nie zależy tylko od chęci manda89: może doczytać ile powinno być zmywaków(może nawet znaleźć arkusz który to za niego wyliczy...), jak je dobrze ułożyć i jak prowadzić proces, może też wydać trochę złotówek i kupić lepsze wypełnienie dzięki któremu pozbędzie się tego problemu i uzyska bardziej stabilny proces, bo to, że jest to wina wypełnienia zmywakowego jak dla mnie jest oczywiste.
Ale cytując jeden z polski seriali: "nic się nie zmienia od na dupie siedzenia..." - trzeba samemu się choć trochę wysilić albo "wykosztować", bo jak na to, żeby dostać na tacy wszystko to już chyba za długo przebywa na forum...
Gdyby było tak jak piszesz to tak konstrukcja: http://alkohole-domowe.com/forum/domowe ... ml#p134219 już całkowicie by nie miała sensu... A jak widać po wpisach sprawuje się przyzwoicie.arbaletnik pisze:Przyczyną może być przewymiarowanie średnicy kolumny do objętości kega .
radius - chyba nie załapałeś przesłania wpisu eldier-a... Skoro on ma te "bajery" to chyba jednak ma inne zdanie na ich temat: http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p134257
A wracając do ostatniego wpisu użytkownika arbaletnik to kwestia akceptowania lub nie zależy tylko od chęci manda89: może doczytać ile powinno być zmywaków(może nawet znaleźć arkusz który to za niego wyliczy...), jak je dobrze ułożyć i jak prowadzić proces, może też wydać trochę złotówek i kupić lepsze wypełnienie dzięki któremu pozbędzie się tego problemu i uzyska bardziej stabilny proces, bo to, że jest to wina wypełnienia zmywakowego jak dla mnie jest oczywiste.
Ale cytując jeden z polski seriali: "nic się nie zmienia od na dupie siedzenia..." - trzeba samemu się choć trochę wysilić albo "wykosztować", bo jak na to, żeby dostać na tacy wszystko to już chyba za długo przebywa na forum...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 gru 2015, 15:46 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Bez nerwów Panowie. Też przypuszczałem, że to wina zmywaków, ale wolałem się upewnić przed niepotrzebnymi działaniami. Co do ilości zmywaków to wiem, że za mało. Po prostu tyle miałem to włożyłem. Ułoże je jeszcze raz i oczywiście dokupię więcej. Mam nadzieje że to pomoże.
-
- Posty: 7528
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
@aronia, masz rację Zmyliło mnie to określenie "niepotrzebne bajery" i myślałem, że eldier zmienił zdanie co do ich użyteczności. Chyba, że rzeczywiście tak jest, skoro zachwyca się osiągami z sąsiedniego forum
@eldier, sorry jeśli poczułeś się urażony moim postem
@eldier, sorry jeśli poczułeś się urażony moim postem
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
@aronia. Ja to rozumiem. Jest pewna różnica między kolumną Kolegi Manda89 a kolumną kolegi Herbata666- tą różnica jest obecność Bufora 3,7 litra. Bo pisząc o przewymiarowaniu pisałem konkretnie o jego kolumnie bez Bufora. Bufor albo miska w kegu załatwiłaby chyba sprawę. Skąd te wnioski?
Na tę chwile mi się wydaje , że Kolega Manda odbiera dużo i szybko ( wykorzystując maksymalnie nową kolumnę ) . W pewnym momencie (95-94 na KEG-u) alkoholu jest tak mało że przy danym grzaniu nawet zmniejszając odbiór nie jest w stanie stabilnie pracować. Półki mu się rozciągają i stąd ten skok na dolnym termometrze.
Ale to są tylko moje gdybania mało doświadczonego psotnika , stąd pytania do Manda ile odbiera i z jaka mocą. Wszyscy się uczymy i popełniamy błędy, ale dobrze jest się uczyć na cudzych błędach. Jeżeli nawet nie mam racji, to wole pobłądzić , bo przecież kto pyta nie błądzi.
Pozdrawiam z wyrazami szacunku
Na tę chwile mi się wydaje , że Kolega Manda odbiera dużo i szybko ( wykorzystując maksymalnie nową kolumnę ) . W pewnym momencie (95-94 na KEG-u) alkoholu jest tak mało że przy danym grzaniu nawet zmniejszając odbiór nie jest w stanie stabilnie pracować. Półki mu się rozciągają i stąd ten skok na dolnym termometrze.
Ale to są tylko moje gdybania mało doświadczonego psotnika , stąd pytania do Manda ile odbiera i z jaka mocą. Wszyscy się uczymy i popełniamy błędy, ale dobrze jest się uczyć na cudzych błędach. Jeżeli nawet nie mam racji, to wole pobłądzić , bo przecież kto pyta nie błądzi.
Pozdrawiam z wyrazami szacunku
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
@radius
Poczułem się urażony jak cholera, jak możesz mięć tak zamglone oczy, przecież to co pisze Pan Paweł to prawda objawiona Bo łatwiej zatrzymać destylacje przy 98-99 w kegu niż odbierać ze zmniejszoną prędkością, ile to czasu można zaoszczędzić A czas to piniądz, za który można kupić dodatkowy cukier, żeby wyszło na jedno...
A cukier tani to liczy się uzysk z kega
Po prostu poczytałem trochę sąsiednie forum i przejrzałem na oczy...
To wszystko niepotrzebne bajery, które tylko generują koszty - a przecież później już się ich nie sprzeda, bo np taki OLM czy bufor to się zużywa, a jak wszyscy się dowiedzą, że to nic nie daje to tylko na złomie przyjmą, albo i nawet tam nie...
Fizyki nie oszukasz...
Poczułem się urażony jak cholera, jak możesz mięć tak zamglone oczy, przecież to co pisze Pan Paweł to prawda objawiona Bo łatwiej zatrzymać destylacje przy 98-99 w kegu niż odbierać ze zmniejszoną prędkością, ile to czasu można zaoszczędzić A czas to piniądz, za który można kupić dodatkowy cukier, żeby wyszło na jedno...
A cukier tani to liczy się uzysk z kega
Po prostu poczytałem trochę sąsiednie forum i przejrzałem na oczy...
To wszystko niepotrzebne bajery, które tylko generują koszty - a przecież później już się ich nie sprzeda, bo np taki OLM czy bufor to się zużywa, a jak wszyscy się dowiedzą, że to nic nie daje to tylko na złomie przyjmą, albo i nawet tam nie...
Fizyki nie oszukasz...
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Nie mam 30 postów także odpowiedzi pojawiają się z opóźnieniem. Grzeję 4 kW, czyli w rzeczywistości jakieś 3,6-3,7kW. Odbierałem jakieś 2-2,5 l/h, bo powyżej tego już nie było stabilnej temperatury. Wychodzi z tego, że wypełnienie do przeglądu i dokończyć zbieranie materiału na bufor i powinno pomóc.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Piszesz, że odbiór ustawiasz na oko. Następny!!! Nie ma czegoś takiego przy rektyfikacji. To jest dość precyzyjny proces.
Jak obliczysz wydajność to obliczasz RR. Ustawiasz odbiór i cieszysz się tym co kapie. Gdy temp. skoczy to redukujesz odbiór o 1/3 i dalej cieszysz się tym co kapie aż do następnego skoku.
Następna sprawa to ułożenie wypełnienia. Musisz się przyłożyć i zrobić to dobrze.
Moja rada tak na szybko - ale to tylko w przypadku, gdy leń nie pozwoli ci zrobić tego co Ci doradzamy. Ustaw moc na 3kW, odbiór na 30ml/min i działaj tak jak opisałem wyżej. Czyli do pierwszego skoku temp. Możesz nawet czekać aż skoczy 0,3ºC., redukujesz itd. Ale to co piszę teraz to jest tylko półśrodek abyś się przekonał, że można otrzymać dobry spirytus. Jak będziesz chciał wycisnąć z kolumny coś więcej to niestety ale musisz zrobić to co opisałem na początku postu. Nie ma dróg na skróty.
Podstawa działania na kolumnie to znajomość wydajności kolumny. Jeśli to będziesz wiedział to będziesz wiedział wszystko. Łatwiej będzie coś doradzić. Następna rzecz to znajomość kiedy Ci zalewa.manda89 pisze:Nie mam 30 postów także odpowiedzi pojawiają się z opóźnieniem. Grzeję 4 kW, czyli w rzeczywistości jakieś 3,6-3,7kW. Odbierałem jakieś 2-2,5 l/h, bo powyżej tego już nie było stabilnej temperatury. Wychodzi z tego, że wypełnienie do przeglądu i dokończyć zbieranie materiału na bufor i powinno pomóc.
Piszesz, że odbiór ustawiasz na oko. Następny!!! Nie ma czegoś takiego przy rektyfikacji. To jest dość precyzyjny proces.
Jak obliczysz wydajność to obliczasz RR. Ustawiasz odbiór i cieszysz się tym co kapie. Gdy temp. skoczy to redukujesz odbiór o 1/3 i dalej cieszysz się tym co kapie aż do następnego skoku.
Następna sprawa to ułożenie wypełnienia. Musisz się przyłożyć i zrobić to dobrze.
Moja rada tak na szybko - ale to tylko w przypadku, gdy leń nie pozwoli ci zrobić tego co Ci doradzamy. Ustaw moc na 3kW, odbiór na 30ml/min i działaj tak jak opisałem wyżej. Czyli do pierwszego skoku temp. Możesz nawet czekać aż skoczy 0,3ºC., redukujesz itd. Ale to co piszę teraz to jest tylko półśrodek abyś się przekonał, że można otrzymać dobry spirytus. Jak będziesz chciał wycisnąć z kolumny coś więcej to niestety ale musisz zrobić to co opisałem na początku postu. Nie ma dróg na skróty.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
Re: Kolumna LM - rośnie temperatura
Dokupiłem wypełnienia zmywakowego, jest około 60 zmywaków. Dorobiłem OVM, znaczy się tylko chłodnicę, bo wyjście miałem. Sprawdziłem wydajność - ok. 220ml na minute. Grzeję teraz jedna grzałka 2kW i druga ustawiona na 1300W. Odbiór z OVM ok 35 ml. Jak narazie wszystko jest w porządku.