Hej
Dodawał ktoś taninę do wina ryżowego wg. przepisu "Skrzycha" ?
Mam niecało roczne wino w baniaku ok 17L o Blg 4 i zastanawiam się czy nie dodać 0,5 g tanin winiarskich.
Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?
Właśnie robię nowe, dodam do nowego i za kilka miesięcy przy zlewaniu się podzielę uwagami co ciekawe moje ok 10 miesięczne ryżowo ziołowe nadal nie nadaje się do zabutelkowania, mimo krystalicznie ciemnożółtego koloru w rurce fermentacyjnej mam istne wahadło, nie sposób ustalić czy to za sprawą ciśnienia atmosferycznego i temperatury. Czasem raz na kilkanaście godzin a czasem dni wypuszcza "bulka" czasem go wchłania... brak wizualnych oznak zepsucia, rurka zabezpieczona watą i przepuszczającym plastikowym kapslem, wino robione na Bayanus G995, blg 4.