Mam pytanie.
Czy takie szkło się nadaje do drugiej destylacji, i czy jest żaroodporne?
Czy nie pęknie pod wpływem ciepła?
Czy taka kolba szklana sie nadaje do destylacji?
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Czy takie coś sie nadaje?
Kolba powinna mieć oznaczenie szkła, z jakiego jest wykonana. Sprawdź i napisz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Czy takie coś sie nadaje?
Teksili Tektilil czy jakoś tak. Nie wiem dokładnie, ale nic innego nie ma, bo nie wyraźnie napisane.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 sty 2010, 13:22 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: intrpunkcja
Powód: intrpunkcja
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Czy takie coś sie nadaje?
Sprawdziłem dokładnie i zamiast k powinno być r tylko było starte i stad taka dziwna nazwa, a poprawnie brzmi TERMISIL. Mam farta, bo taka kolba kosztuje 80 zł na allegro + 20 zł dostawa = 100 zł.
A dzięki Zygmuntowi, który mnie oświecił oszczędzę tą stówkę i zakupię deflegmator lub chłodnice szklaną. A tak się zastanawiałem właśnie, bo dziadek mi ją dał do wina, bo dostał ja od babki z laboratorium, wiec chciałem się upewnić czy się nadaje do gotowania.
Naprawdę jestem bardzo wdzięczny Zygmunt. Wielkie dzięki.
Do zobaczenia.
A dzięki Zygmuntowi, który mnie oświecił oszczędzę tą stówkę i zakupię deflegmator lub chłodnice szklaną. A tak się zastanawiałem właśnie, bo dziadek mi ją dał do wina, bo dostał ja od babki z laboratorium, wiec chciałem się upewnić czy się nadaje do gotowania.
Naprawdę jestem bardzo wdzięczny Zygmunt. Wielkie dzięki.
Do zobaczenia.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 sty 2010, 13:23 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ogonki i interpunkcja
Powód: ogonki i interpunkcja
Re: Czy takie coś sie nadaje?
A ja mam pytanie jak taką kolbe z laboratorium wyczyścić? Też taką posiadam.
Już pytałem w odpowiednim dziale ale nikt nie odpisał
EDYCJA: a odpisał tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post12436.html
Już pytałem w odpowiednim dziale ale nikt nie odpisał
EDYCJA: a odpisał tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post12436.html
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Czy takie coś sie nadaje?
Do 3/4 objętości (ok. 8l), bo wodą mierzyłem. A po winie ryżowym wlałem ludwik i stopniowo lałem coraz cieplejszą wodę prawie do 90 stopni. Powtarzałem to z 3 razy i nic nie czuć winem.
Teraz nie wiem gdzie kupić chłodnicę.
Teraz nie wiem gdzie kupić chłodnicę.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 sty 2010, 13:26 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po raz kolejny ogonki i interpunkcja
Powód: Po raz kolejny ogonki i interpunkcja