Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
karo82k
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 10:39

Post autor: karo82k »

!
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2010, 21:22 przez karo82k, łącznie zmieniany 2 razy.
koncentraty wina

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: forma »

myślę że 17-23 wystarczy ale na pewno 20-30 było by korzystniejsze dla rozwoju grzybków... żeby się nie powtarzac .. to przeczytaj wykład mimy na temat drożdży a dowiesz się wszystkiego!!! :D

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Autor tematu
karo82k
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 10:39
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: karo82k »

!
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2010, 21:24 przez karo82k, łącznie zmieniany 1 raz.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: mima »

Ja jednak polecałbym pojemnik plastikowy.
Jakaś beczuszka 50- 60 l.
Jeżeli będziesz trzymał w piwnicy to proponował
bym dobrze zaizolować pojemnik na nastaw,
oraz zacząć nastaw od temp. 35 st. C.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: mydlo »

Kolego moge ci doradzic abys rozejrzal sie za beczka (ja mam 2 o pojemnosci 180L) ty oczywiscie zdabadz taka jaka potrzebujesz. Zaizoluj ja jak radzi Mima rowniez od spodu i od gory u mnie jest to welna mineralna owinieta wielkim foliowym workiem i sciagnieta sznurkiem wydaje mi sie ze gumki takie samochodowe nadaja sie najlepiej. A problem z teperatura rozwiazuje w bardzo prosty sposob mam grzalke od akwarium 200W i problem z glowy. A w pomieszczeniu mam 7-8 stopni. Fermentacja przebiega w niecaly tydzien wedlug przepisu mimy na piekarniczych a 2 dni na Cobra24. Pozdrawiam Mydlo
Pijmy pijmy bo sie sciemnia

Autor tematu
karo82k
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 10:39
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: karo82k »

!
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2010, 21:24 przez karo82k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: Calyx »

karo82k pisze:...interesuje mnie tylko kwestia temperatury czy 18stopni to nie bedzie zamalo...
Witaj Karo

Wszystko zalezy od drozdzy jakich uzyjesz.
Jesli obawiasz sie, ze zbyt niska temperatura spowoduje przerwanie fermentacji
z pozostawionym w nastawie cukrem, to uzyj drozdzy ze szczepu Bayanus.
Mozna je dostac zarowno na Allegro jak i np. na stronie Euro-win.
To szczep, ktory pracuje nawet w temp. ok 9*C
Ma swoje wymagania, bez pozywki i zasilenia owocami lub koncentratem sie nie obejdzie.
Sama cukrowka kiepsko sie sprawdza na tych drozdzach.
Niezle natomiast pracuja na nich nastawy rodzynkowe i z dodatkami kompotow.
Wg mnie temperatura 18*C powinna byc wystarczajaca do pelnej fermentacji.
Najwyzej ciut wolniej ona przebiegnie.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: kwachu »

Witam.
Calyx całkowicie zgadzam się z Tobą, z tym , że aktywne bajanusy które dałem do nastawu pseudo śliwkowo-jabłkowego pracowały i pracują w temp. 7 st.C . W moim nastawie wylądowała naprawdę duża ilość cukru , byłem pewien ,że drożdże nie dadzą rady przerobić całej ilości cukru, a jedak niska temperatura spowalniająca ich pracę pozwoliła drożdżom wytrzymać większe stężenie alkoholu. Nastaw stoi już dośc długo i jego smak jest b. wytrawny (to miało być wino , i może bedzie :roll: )a ciągle pracuje.
POZDRAWIAM kwachu !

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: mima »

Kwachu, będę ci bardzo wdzięczny
jeżeli nam napiszesz, jak długo ten
nastaw, pracuje i ile czasu trzeba,
aby on przepracował w temp. 7 st. C.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
karo82k
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 10:39
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: karo82k »

!
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2010, 21:18 przez karo82k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: kwachu »

Witam.
W początkowej fazie fermentacji temperatura nastawu była oczywiście wyższa ponieważ nastaw wykonałem w końcu lata ubiegłego roku. Cały nastaw stoi w pomieszczeniu gospodarczym dogrzewanym grzejnikiem z termostatem (ale tylko w okresie zimowym).Latem temperatura w tym pomieszczeniu nie przekracza 16-18 st.C.Tak więc na początku około 18 st.C a potem temp. stopniowo obniżała się i jak byłem tam wczoraj to wynosiła 8 st.C. Ale wiem ,że było tam i poniżej 6 st.C. Ciągle gazuje choć na oko jest b.klarowne.Nie posiadam cukromierza ale smakowo mogę stwierdzić ,że nastaw jest b. wytrawny.Zastanawia mnie co w nim jeszcze fermentuje. :?:
POZDRAWIAM kwachu !

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: mima »

Dziekuję Ci, ale i tak nie odpowiedziałes mi,
na moje pytanie, ile ten nastaw już fermentuje
1 miesiąc, dwa, czy pół roku?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: bogdan »

Kwachu napisał, że w końcu lata, więc można przyjąć, że we wrześniu.
Mam też pytanie do Kwacha. Czy zlewałeś to wino znad osadu? Może niepotrzebnie, ale dodam, że jeśli nie, to mogła się wywiązać fermentacja wtórna, która popsuje smak wina.
Wino zlane znad osadu, dojrzewa i nabiera mocy oraz smaku.

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Temperatura w pomieszczeniu z zacierem.

Post autor: kwachu »

Witam.
Kolego bogdan cieszę się, że czytasz posty ze zrozumieniem .Nie , nie zlałem wina znad osadu mając nadzieję, że niska temperatura uchroni mój nastaw przed niekorzystnymi procesami(np. gnilnymi). Ale dzisiaj po Twoim poście zleję to wino(nastaw) na pewno.

POZDRAWIAM KWACHU.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

kamil_ek_skc
150
Posty: 179
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Temperatura pomieszczenia.

Post autor: kamil_ek_skc »

Jeżeli u mnie w pomieszczeniu w którym będzie stał zacier jest 16 stopni to czas fermentacji się wydłuży a jeżeli tak to o ile , czy drożdże w ogóle nie będą przerabiały cukru?Do tego zacieru chciał bym użyć drożdży gorzelniczych T-3.

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Temperatura pomieszczenia.

Post autor: Under »

U mnie nastaw na T3 w temperaturze około 17-18 stopni stoi (tak dla pewności ;)) dwa tygodnie.
Przy tej temperaturze po 5, a nawet 7 dniach ciągle pracował.

Dla niższych temperatur (nawet od 9 stopni C) stosuje się drożdże "bayanus G-995".
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Temperatura pomieszczenia.

Post autor: jouu »

Ja miałem swoje śliwkowe 50l w 15'C 2,5 miesiąca zajęło im przerobienie, za motor służyły Uniwersale Zamoyskiego...

Ktoś te bayamusy sprawdzał w 9" ?? może producent trochę naciąga ;p
Dobry bimber nie jest zły ;]
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Temperatura pomieszczenia.

Post autor: Under »

Może i producent naciąga do tych 9 stopni, ale chyba lepiej ogarnąć te 'bayanusy' przy 15 stopniach niz T3 ;)
No chyba ze się wypowie ktoś kto używa T3 przy 15 stopniach ;)
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”