Poszukuję domowego przepisu na trunek, który odpowiadał by tej wódce:
"Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis
-
- Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 10 mar 2015, 16:27
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis
Mimo nie dużych doświadczeń z tworzeniem psotek (około rok amatorskich wyrobów), miałem sposobność robić koniaczek właśnie na kawie... Smak niesamowity ^_^ Na buteleczkę (500ml) dawałem według starego dziadkowego przepisu:
40 ziarenek kawy (próbowałem dwóch rodzajów kaw mocnej i średniej, ale polecam bardziej te słabsze kawy)
3-5 łyżek stołowych cukru (ja zawsze dawałem 4-5 bo to sprawia że psota jest delikatniejsza w przełyku a dziadek wolał dawać 3)
Nasz specjał stoi 1-2 tygodnie do rozpuszczenia cukru po czym ziarna wyrzucamy (nie nadają się już do niczego). Co do tematu sądzę, że mój przepis można wykorzystać i zmienić dodając z karmelizowany cukier po ostygnięciu. Na te Wielkanoc postaram się właśnie spróbować zrobić psotę zamieniając cukier na karmel i podzielę się doświadczeniem
40 ziarenek kawy (próbowałem dwóch rodzajów kaw mocnej i średniej, ale polecam bardziej te słabsze kawy)
3-5 łyżek stołowych cukru (ja zawsze dawałem 4-5 bo to sprawia że psota jest delikatniejsza w przełyku a dziadek wolał dawać 3)
Nasz specjał stoi 1-2 tygodnie do rozpuszczenia cukru po czym ziarna wyrzucamy (nie nadają się już do niczego). Co do tematu sądzę, że mój przepis można wykorzystać i zmienić dodając z karmelizowany cukier po ostygnięciu. Na te Wielkanoc postaram się właśnie spróbować zrobić psotę zamieniając cukier na karmel i podzielę się doświadczeniem
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis
Sprawdź 3ci przepis w temacie http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html, nic odkrywczego, bardzo smaczny trunek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.