"Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
pioszczep
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 7 wrz 2009, 08:33
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: pioszczep »

Poszukuję domowego przepisu na trunek, który odpowiadał by tej wódce:
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 4 lut 2015, 15:46 przez pioszczep, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Post autor: gr000by »

Przyślij próbkę, zobaczymy co da się zrobić :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Post autor: kamilos ms »

Miałem okazje popróbować tego trunku,moim zdaniem produkt za bardzo że tak powiem rozwodniony.Bardzo intensywny smak kawy, karmelu wcale nie czuć.25% jak na moje kubki smakowe to za mało,zrobić wersje około 35 % i odrobinę słodsza i będzie miodzio :)

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Post autor: W_TG »

W zamierzchłych czasach wódki dodawałem kawę Inkę +trochę cukru. Dziś nie pamiętam ilości
Popróbuj z karmelem i kawą rozpuszczalną.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

xDanielQ
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 10 mar 2015, 16:27
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Post autor: xDanielQ »

Mimo nie dużych doświadczeń z tworzeniem psotek (około rok amatorskich wyrobów), miałem sposobność robić koniaczek właśnie na kawie... Smak niesamowity ^_^ Na buteleczkę (500ml) dawałem według starego dziadkowego przepisu:
40 ziarenek kawy (próbowałem dwóch rodzajów kaw mocnej i średniej, ale polecam bardziej te słabsze kawy)
3-5 łyżek stołowych cukru (ja zawsze dawałem 4-5 bo to sprawia że psota jest delikatniejsza w przełyku a dziadek wolał dawać 3)
Nasz specjał stoi 1-2 tygodnie do rozpuszczenia cukru po czym ziarna wyrzucamy (nie nadają się już do niczego). Co do tematu sądzę, że mój przepis można wykorzystać i zmienić dodając z karmelizowany cukier po ostygnięciu. Na te Wielkanoc postaram się właśnie spróbować zrobić psotę zamieniając cukier na karmel i podzielę się doświadczeniem :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Post autor: gr000by »

Sprawdź 3ci przepis w temacie http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html, nic odkrywczego, bardzo smaczny trunek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Wyborowa" kawa+karmel - domowy przepis

Post autor: seat2 »

Na 500ml 40 ziarenek kawy moim zdaniem będzie walić kawą na kilometr. Ja na balon 40l daje ok 15 ziarenek kawy (ale zależy co kto lubi). Leży to ze śliwkami i dębem z miesiąc czasu i czuć kawę nawet przy takich proporcjach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”