Wszelkie przepisy na piwa domowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

Postautor: gr000by » sobota, 21 lut 2015, 15:53

22. Coś po Porterze Karmelowym, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 16
Brzeczka nastawna w litrach: 14

Słody i dodatki

cienkusz 2,5 BLG po poprzednim CDC – około 9l
warka 15 BLG CDC po chmieleniu Marynką – około 0,5l
cukier topiony do złotej barwy 0,5kg
cukier 0,6kg

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 7 z 12l, 10 BLG)

Gotowanie

Około 3h, do uzyskania 7l 16 BLG (cukier wrzucony w ostatnich 20 minutach gotowania).

Fermentacja
7 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Ponieważ przy zlewaniu Porteru Karmelowego na cichą zostało mi 12l osadu (zlałem tylko 13l piwa), postanowiłem coś jeszcze z tego osadu odzyskać. Po burzliwej prawdopodobnie połączę klarowną część #19. i #22., co pozwoli zbić ekstrakt początkowy i końcowy porteru (obecnie 24 -> 10 BLG).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

Postautor: gr000by » środa, 25 lut 2015, 20:28

Zlałem dzisiaj #22. Coś do fermentatora z #19. Porterem. Wyszło 20,5l o BLG około 8,5. Zlewałem wcześniej, żeby zaciągnąć trochę drożdży (aczkolwiek #22. już było wyklarowane) i mieć możliwość zlania 19-22. jeszcze raz przed butelkowaniem - prawdopodobnie w ten weekend. W smaku jest dość palony, podobnie jak #21. CDC. Więcej słodów palonych (czekoladowy 1200) ze Strzegomia nie biorę, mają zbyt silną nutę przypalenizny po zatarciu/ekstrakcji wodą. CDC miało około 5,5 BLG, a klasyczny porter #20. około 9 BLG - idą jak burza, mimo 10-12*C w fermentatorni.

A co do przypalenizny jeszcze - próbuję doszorować keg zacierno-warzelny po dość upierdliwym przypaleniu (prawdopodobnie podczas zacierania Porteru Czekoladowego) i nawet skrobanie szpachelką nie pomaga. Zalałem go na noc 2l wrzątku z 2 tabletkami do zmywarek - może to pomoże, a jak nie to zostaje mi gotowanie kreta/proszku do prania przez kilka godzin. Nie chodzi tu już o przenoszenie smaku/zapachu przypalenizny (bardzo cienka warstewka, która już się wygotowała i nie zasmradza), tylko o to, że takie coś ułatwia przypalanie kolejnych zacierów i warek...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości