Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Zlałem dziś aroniowe razem 25 L pod sam korek, Blg wynosi 0.
Przyznam że jak zawsze nic na początku nie wyliczałem ale na 25 L nastawu gdzie połowa to owoce, reszta sok z jabłek, dodatki i woda tylko do rozcieńczania cukru, tego ostatniego zjadło mi ok 5,3 kg :)
Czy 100 gram dodanego cukru da wino o Blg ok 2-3.5 ? na razie dałem 100 gram luzem, jeśli będę dodawać to przy następnym zlewaniu.
Znalazłem taki wpis:
wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)
ps. 25 L zlanego wina wyszło mi bo prowadziłem fermentację równolegle w innym mniejszym fermentatorze.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne

Post autor: manowar »

Na razie nie masz co dosładzać. Wino jest młode i wznowi fermentację. Dosładzanie jest ostatnim etapem, gdy wino już jest pozbawione drożdży (często wcześniej zasiarkowane). No chyba, że chcesz mieć mega mocne wino to dosładzaj aż drożdże padną ze stężenia. Z tym, że mocne wino to powinno być przynajmniej półsłodkie - z kierunkiem w stronę słodkiego by maskować alkohol.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne

Post autor: eldier »

@manowar
Skoro ma 0blg to prawdopodobnie albo już nie pracuje w ogóle, albo jeszcze pracuje powoli. Wydaje mi się powinno zejść odrobinę niżej.
Czy będzie takie mega mocne to też nie wiadomo, zależy jakie drożdże były użyte - znowu za mało informacji.
Z moich przypuszczeni wynika, że winko powinno mieć około 15%, większość rodzajów drożdży powinna być na wykończeniu.
Jeżeli moc Ci odpowiada to ja bym zasiarkował to wino i jednocześnie dodał 250g cukru, zmierzył blg - najważniejsze, zapisał je gdzieś i przy kolejnym zlaniu zmierzył ponownie czy aby na pewno nie wznowiło fermentacji. Wtedy możesz dosłodzić do smaku i zostawić do klarowania, albo zostawić do klarowania i później dosłodzić ;)

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne

Post autor: Anubis »

Może zasiarkuję za 2-3 miesiące przy drugim zlewaniu. Drożdże użyte w największym fermentatorze to Burgund a w mniejszym zdaje się Bayanus G995.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne

Post autor: siwy1121 »

Anubis pisze:Może zasiarkuję za 2-3 miesiące
Tak będzie OK. Drożdże trochę pogłodują więc będą słabsze i łatwiej je będzie ubić.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne

Post autor: Wald »

Anubis pisze: Drożdże użyte w mniejszym zdaje się Bayanus G995.
To z ubiciem ich nie będzie łatwo. Potrafią ruszyć nawet po roku (połączone nastawy). Ilości cukru w zależności od rodzaju wina troszkę Ci się rozjechały.
Anubis pisze:wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l).
To są granice błędu, ciężkie do wyznaczenia. Zobacz tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Zostaw to w spokoju i zaczekaj co wyjdzie. W końcu od początku "szedłeś na żywioł". Z siarką wstrzymaj się jeszcze. Powinno być dobrze.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”