Zlałem dziś aroniowe razem 25 L pod sam korek, Blg wynosi 0.
Przyznam że jak zawsze nic na początku nie wyliczałem ale na 25 L nastawu gdzie połowa to owoce, reszta sok z jabłek, dodatki i woda tylko do rozcieńczania cukru, tego ostatniego zjadło mi ok 5,3 kg
Czy 100 gram dodanego cukru da wino o Blg ok 2-3.5 ? na razie dałem 100 gram luzem, jeśli będę dodawać to przy następnym zlewaniu.
Znalazłem taki wpis:
wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)
ps. 25 L zlanego wina wyszło mi bo prowadziłem fermentację równolegle w innym mniejszym fermentatorze.
Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne
Na razie nie masz co dosładzać. Wino jest młode i wznowi fermentację. Dosładzanie jest ostatnim etapem, gdy wino już jest pozbawione drożdży (często wcześniej zasiarkowane). No chyba, że chcesz mieć mega mocne wino to dosładzaj aż drożdże padną ze stężenia. Z tym, że mocne wino to powinno być przynajmniej półsłodkie - z kierunkiem w stronę słodkiego by maskować alkohol.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne
@manowar
Skoro ma 0blg to prawdopodobnie albo już nie pracuje w ogóle, albo jeszcze pracuje powoli. Wydaje mi się powinno zejść odrobinę niżej.
Czy będzie takie mega mocne to też nie wiadomo, zależy jakie drożdże były użyte - znowu za mało informacji.
Z moich przypuszczeni wynika, że winko powinno mieć około 15%, większość rodzajów drożdży powinna być na wykończeniu.
Jeżeli moc Ci odpowiada to ja bym zasiarkował to wino i jednocześnie dodał 250g cukru, zmierzył blg - najważniejsze, zapisał je gdzieś i przy kolejnym zlaniu zmierzył ponownie czy aby na pewno nie wznowiło fermentacji. Wtedy możesz dosłodzić do smaku i zostawić do klarowania, albo zostawić do klarowania i później dosłodzić
Skoro ma 0blg to prawdopodobnie albo już nie pracuje w ogóle, albo jeszcze pracuje powoli. Wydaje mi się powinno zejść odrobinę niżej.
Czy będzie takie mega mocne to też nie wiadomo, zależy jakie drożdże były użyte - znowu za mało informacji.
Z moich przypuszczeni wynika, że winko powinno mieć około 15%, większość rodzajów drożdży powinna być na wykończeniu.
Jeżeli moc Ci odpowiada to ja bym zasiarkował to wino i jednocześnie dodał 250g cukru, zmierzył blg - najważniejsze, zapisał je gdzieś i przy kolejnym zlaniu zmierzył ponownie czy aby na pewno nie wznowiło fermentacji. Wtedy możesz dosłodzić do smaku i zostawić do klarowania, albo zostawić do klarowania i później dosłodzić
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Ile dosłodzić aroniowe po 1 zlaniu 25L i 0 Blg ? docelowo półwytrawne
To z ubiciem ich nie będzie łatwo. Potrafią ruszyć nawet po roku (połączone nastawy). Ilości cukru w zależności od rodzaju wina troszkę Ci się rozjechały.Anubis pisze: Drożdże użyte w mniejszym zdaje się Bayanus G995.
To są granice błędu, ciężkie do wyznaczenia. Zobacz tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Zostaw to w spokoju i zaczekaj co wyjdzie. W końcu od początku "szedłeś na żywioł". Z siarką wstrzymaj się jeszcze. Powinno być dobrze.Anubis pisze:wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!