Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomierzem?
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Z jaką mocą gotujecie? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomierzem?
Przy kegu 50L w otulinie i 130 cm sprężynek(świeżo zapakowane) + katalizator + aabratek??
Mam grzałki 2x2 kW, watomierz wskazuje 2x1.75 kW (czajnik 2 kW na nim ma 1.8/1.85 kW)
Jestem po dwóch gotowaniach 2.5 ok 40L. Pierwszy urobek wyszedł bardzo dobry, grzałem 1.75 kW + 30% 1.75 kW = 2.275 kW.
Drugi raz 2.5 grzałem w sumie 2.90 KW i pomimo stałych temperatur smak i zapach urobku był ostry, przy gotowaniu sugerowałem się brakiem zalania w wzierniku, chyba zalewało niżej i kolumna pracowała na części długości. W takim wypadku jak ustalić moc grzania, jeżeli nie zalewa przy tak dużej mocy? (Te dwa gotowania odbyły się jeszcze na zmywakach)
Ps. Nie wiem czy to przejdzie(80% nie przechodzi) przez moderację, bo jak ktoś już o czymś wspomniał kilka lat temu, to nie można o to pytać, tylko kilka godzin odkopywać, co oczywiście zrobiłem, ale informacje o tak podstawowej kwestii są szczątkowe.
Przy kegu 50L w otulinie i 130 cm sprężynek(świeżo zapakowane) + katalizator + aabratek??
Mam grzałki 2x2 kW, watomierz wskazuje 2x1.75 kW (czajnik 2 kW na nim ma 1.8/1.85 kW)
Jestem po dwóch gotowaniach 2.5 ok 40L. Pierwszy urobek wyszedł bardzo dobry, grzałem 1.75 kW + 30% 1.75 kW = 2.275 kW.
Drugi raz 2.5 grzałem w sumie 2.90 KW i pomimo stałych temperatur smak i zapach urobku był ostry, przy gotowaniu sugerowałem się brakiem zalania w wzierniku, chyba zalewało niżej i kolumna pracowała na części długości. W takim wypadku jak ustalić moc grzania, jeżeli nie zalewa przy tak dużej mocy? (Te dwa gotowania odbyły się jeszcze na zmywakach)
Ps. Nie wiem czy to przejdzie(80% nie przechodzi) przez moderację, bo jak ktoś już o czymś wspomniał kilka lat temu, to nie można o to pytać, tylko kilka godzin odkopywać, co oczywiście zrobiłem, ale informacje o tak podstawowej kwestii są szczątkowe.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
A jaka jest średnica kolumny?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Ty mając zmywaki masz sprawę jeszcze bardziej utrudnioną. Z dwóch powodów. Po pierwsze że to są zmywaki i ich przewiewność jest duża i przez to masz możliwość grzania z większą niż dopuszczalna moc bez obawy o zalewanie.
Po drugie prawdopodobnie masz ułożone zmywaki w sposób niejednolity i to też może być powodem zalewanie w nieodpowiednich miejscach - co skutkuje lokalnymi punktami zalewania.
Wynikiem tego wszystkiego jest jakość destylatu. W Twoim przypadku ostrość. Być może do tego dochodzą błędy w stabilizacji i być może przeprowadziłeś niedokładny odbiór przedgonów. Ale to wszystko jest do naprawienia i usunięcia.
Żeby na przyszłość pozbyć się tych niedogodności proponuję ci zmierzyć wydajność kolumny. Później z tego wyliczyć RR i początkową prędkość odbioru.
Ale najpierw podaj za radą Zygmunta średnicę kolumny. Będzie nam łatwiej doradzić Ci z jaką mocą masz grzać. Bez oglądania się na zalewanie. O zalewaniu pomyślisz jak już opanujesz sprzęt.
Dla nowicjusza - ustalenie czy zalewa, czy nie i w którym miejscu jest trudne.szymoneski pisze: Drugi raz 2.5 grzałem w sumie 2.90 KW i pomimo stałych temperatur smak i zapach urobku był ostry, przy gotowaniu sugerowałem się brakiem zalania w wzierniku, chyba zalewało niżej i kolumna pracowała na części długości. W takim wypadku jak ustalić moc grzania, jeżeli nie zalewa przy tak dużej mocy? (Te dwa gotowania odbyły się jeszcze na zmywakach)
Ty mając zmywaki masz sprawę jeszcze bardziej utrudnioną. Z dwóch powodów. Po pierwsze że to są zmywaki i ich przewiewność jest duża i przez to masz możliwość grzania z większą niż dopuszczalna moc bez obawy o zalewanie.
Po drugie prawdopodobnie masz ułożone zmywaki w sposób niejednolity i to też może być powodem zalewanie w nieodpowiednich miejscach - co skutkuje lokalnymi punktami zalewania.
Wynikiem tego wszystkiego jest jakość destylatu. W Twoim przypadku ostrość. Być może do tego dochodzą błędy w stabilizacji i być może przeprowadziłeś niedokładny odbiór przedgonów. Ale to wszystko jest do naprawienia i usunięcia.
Żeby na przyszłość pozbyć się tych niedogodności proponuję ci zmierzyć wydajność kolumny. Później z tego wyliczyć RR i początkową prędkość odbioru.
Ale najpierw podaj za radą Zygmunta średnicę kolumny. Będzie nam łatwiej doradzić Ci z jaką mocą masz grzać. Bez oglądania się na zalewanie. O zalewaniu pomyślisz jak już opanujesz sprzęt.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Średnica 60, kolumna taka: http://alkohole-domowe.com/forum/zestaw ... 12005.html.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Zmywaki zamieniłem na sprężynki, więc trochę "standaryzowałem" wypełnienie, co powinno ułatwić określenie mocy.
Myślę że z przedgonami sobie poradziłem, co do ratio odbioru, to chyba najpierw muszę ustalić moc grzania? Czas procesu jest też istotny, dlatego nie chciałbym grzać dużo poniżej wartości optymalnej.
Myślę że z przedgonami sobie poradziłem, co do ratio odbioru, to chyba najpierw muszę ustalić moc grzania? Czas procesu jest też istotny, dlatego nie chciałbym grzać dużo poniżej wartości optymalnej.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Przy tej średnicy grzej z mocą 2000W. Na tej mocy oblicz wydajność i RR.
Po czym przeprowadź ponownie destylację/rektyfikację.
Jak Ci wyjdzie wszystko jak należy to wtedy zaczniesz eksperymentować z mocą. Moim zdaniem możesz pracować bez problemu z mocą 2200-2300W.
Po czym przeprowadź ponownie destylację/rektyfikację.
Jak Ci wyjdzie wszystko jak należy to wtedy zaczniesz eksperymentować z mocą. Moim zdaniem możesz pracować bez problemu z mocą 2200-2300W.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Ja grzeję mocą 2400W. Ale to nic nie znaczy.
Ty musisz wyczuć Twój sprzęt. Bo kolumna kolumnie nie jest równa.
Co do RR to optymalne jest 1:4, ale spokojnie możesz też użyć 1:5. Tylko, że będzie leciało wolniej.
Ty musisz wyczuć Twój sprzęt. Bo kolumna kolumnie nie jest równa.
Co do RR to optymalne jest 1:4, ale spokojnie możesz też użyć 1:5. Tylko, że będzie leciało wolniej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Tak. Kiedyś jak zaczynałem to opierałem się na deklaracjach producentów grzałek i sterowników. Wszystko się zmieniło jak kupiłem watomierz. Bo to był jeden z bardziej trafionych zakupów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Pierwsze gotowanie na sprężynkach i mam mały problem, bo mi nie chce zalać kolumny, na zmywakach zalanie następowało po 15 min po ruszeniu temperatury na kolumnie.Sprężynek nie ubijałem (tylko raz stuknąłem o podłogę) i zostało ich ok. 1/3l (teoretycznie powinny wejść).
Czy brak zalania jest spowodowany zbyt dużą przewiewnością? Powinienem ubić sprężynki?
Czy brak zalania jest spowodowany zbyt dużą przewiewnością? Powinienem ubić sprężynki?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Brak zalania jest spowodowany luźniejszym wypełnieniem = większą przewiewnością. Sprężynek nie trzeba ubijać, ale spróbuj je wysypać i wsypywać partiami z układaniem ich wewnątrz rury lekkim opukiwaniem/ruszaniem rurą. Powinny ci wtedy wejść wszystkie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Moja kolumna fi 70mm, 120cm + katalizator 30cm. Wypełnienie sprężynki od szymonli z allegro.
Całość odpalam na grzałkach 3x1,5kW, kiedy zaczyna kapać przechodzę na 2x1,5kW.
Pracuje idealnie i stabilnie przez cały proces bez regulatora mocy.
Całość odpalam na grzałkach 3x1,5kW, kiedy zaczyna kapać przechodzę na 2x1,5kW.
Pracuje idealnie i stabilnie przez cały proces bez regulatora mocy.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Błąd - uzyskałeś tylko zalanie, ale straciłeś na mocy a tym samym wydajności. Sprężynek się nie ubija.
Niech ci sie chce przesypać sprężynki jeszcze raz w kolumnie. Ale zrób to dokładniej. Zrób tak jak zalecał Gr000by.
A tak z ciekawości - od kogo kupiłeś sprężynki?
Wrzuć jakąś fotkę.
Niech ci sie chce przesypać sprężynki jeszcze raz w kolumnie. Ale zrób to dokładniej. Zrób tak jak zalecał Gr000by.
A tak z ciekawości - od kogo kupiłeś sprężynki?
Wrzuć jakąś fotkę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Wczoraj zalało, dzisiaj to się już nie udało, wczoraj gotowałem 42 l dzisiaj ok 34 l. Obie próby bez katalizatora(co myślicie o montowaniu go dopiero przy drugim gotowaniu?)
Producenta na razie nie ujawnię, nie chcę robić antyreklamy, bo być może popełniam gdzieś błąd.
zdjęcia:
http://s8.postimg.org/imn76kdvp/IMG_20150127_125536.jpg
http://postimg.org/image/j17pzdnlh/
Na moje amatorskie oko wyglądają ok.
Przystępuję do ponownego ułożenia sprężynek.
pozdrawiam
Producenta na razie nie ujawnię, nie chcę robić antyreklamy, bo być może popełniam gdzieś błąd.
zdjęcia:
http://s8.postimg.org/imn76kdvp/IMG_20150127_125536.jpg
http://postimg.org/image/j17pzdnlh/
Na moje amatorskie oko wyglądają ok.
Przystępuję do ponownego ułożenia sprężynek.
pozdrawiam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
A jak duże są? Wysokość - średnica. Jeśli mają powyżej 4mm to są bardzo przewiewne i może przez to masz trudności z zalaniem.
Zauważyłem, że są jakby nierówno cięte. Jedne dłuższe inne ok. Może to takie złudzenie. Optymalne sprężynki to takie, gdzie średnica jest równa wysokości.
Zauważyłem, że są jakby nierówno cięte. Jedne dłuższe inne ok. Może to takie złudzenie. Optymalne sprężynki to takie, gdzie średnica jest równa wysokości.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kolejny problem
Przegotowałem wszystko metodą 2.5, niestety rektyfikując "surówkę" świadomie nie zamontowałem katalizatora, sądziłem, że finalne gotowanie załatwi sprawę jajecznej woni, niestety tak się nie stało. Być może spowodowane to było tym, że choć odcinek rury katalizatora ma 20 cm, to samych sprężynek miedzianych jest tam 15 cm, z uwagi na to że są podparte zmywakiem.
Następnym razem miedz będzie obecna we wszystkich rektyfikacjach.
Teraz moje pytanie. Czy siarkowodór odpowiedzialny za specyficzny zapach ma jakikolwiek wpływ na smak? Siarkowodór jest gazem, czy pomoże wietrzenie? Czy robić to na 96% czy rozcieńczyć do 48%? Jak długo wietrzyć?
Przegotowałem wszystko metodą 2.5, niestety rektyfikując "surówkę" świadomie nie zamontowałem katalizatora, sądziłem, że finalne gotowanie załatwi sprawę jajecznej woni, niestety tak się nie stało. Być może spowodowane to było tym, że choć odcinek rury katalizatora ma 20 cm, to samych sprężynek miedzianych jest tam 15 cm, z uwagi na to że są podparte zmywakiem.
Następnym razem miedz będzie obecna we wszystkich rektyfikacjach.
Teraz moje pytanie. Czy siarkowodór odpowiedzialny za specyficzny zapach ma jakikolwiek wpływ na smak? Siarkowodór jest gazem, czy pomoże wietrzenie? Czy robić to na 96% czy rozcieńczyć do 48%? Jak długo wietrzyć?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Co do miedzi to zdania są podzielone: http://alkohole-domowe.com/forum/nie-uz ... 11772.html , a ja aktualnie mam zasyp tylko parę cm. Wietrzenie powinno pomóc, a co do formy to raczej stężony, ale próbę(np. 0,5l) na niższym procencie też możesz zrobić. Wietrzyć do skutku albo wypić tak jak jest.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Czy wiecie ile 96% trunek mniej więcej traci na objętości po 24h wietrzeniu w zamkniętym pomieszczeniu 22C?
Przedgonów bym nie winił, ponieważ sposobem 2.5 odbierałem je 3 razy, i to w sporych ilościach.
2 gotowania surówki po 38 L, po godzinie stabilizacji z każdej 250 ml do zlewu i 250 ml przedgonu do osobnego naczynia. Pogony zacząłem odbierać stosunkowo szybko, bo po 2 skoku temperatury, i wyszło ich dużo.
Finalne gotowanie, nie pamiętam, ale ok 500ml przedgonów.
Trunek ma delikatną woń zgniłych jaj, nie rozpuszczalnika.
Może gotowałem na zalanym katalizatorze i nie zadziałał prawidłowo? watomierz pokazywał 600W + 1700W na 60 fi.
Dodam że miedz świeżo wykąpana w kwasku.
Przedgonów bym nie winił, ponieważ sposobem 2.5 odbierałem je 3 razy, i to w sporych ilościach.
2 gotowania surówki po 38 L, po godzinie stabilizacji z każdej 250 ml do zlewu i 250 ml przedgonu do osobnego naczynia. Pogony zacząłem odbierać stosunkowo szybko, bo po 2 skoku temperatury, i wyszło ich dużo.
Finalne gotowanie, nie pamiętam, ale ok 500ml przedgonów.
Trunek ma delikatną woń zgniłych jaj, nie rozpuszczalnika.
Może gotowałem na zalanym katalizatorze i nie zadziałał prawidłowo? watomierz pokazywał 600W + 1700W na 60 fi.
Dodam że miedz świeżo wykąpana w kwasku.
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Zgniłe jaja "delikatne". To chyba nie wąchałeś zgniłych jaj? A przypadkiem nie jaja gotowane na twardo skoro "delikatnie"? Myślę, że raczej to drugie i parę dni wietrzenia powinno pomóc. A strata objętości i % moim zdaniem jest pomijalna jeżeli chcemy pić coś dobrego.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
HCl też wpłynie na smak i zapach, będzie kwaśno-piekący, chlorowodorowy. Jak odbierasz ciepły destylat z ujścia LM to po ostygnięciu w 5l bańce "brakuje" 30-100ml, zależy jak bardzo ciepły destylat odbierasz. Podczas wietrzenia z 5l bańki po 1 dniu brakuje może 1mm płynu w szyjce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kamerę mam na przedłużaczu USB, połączony 10 metrów + 5 metrów. Myślę, że przedłużacze do 30 m pociągną + ewentualnie wzmacniacz między przedłużkami.
Koszty to: najtańsza kamera z allegro - ok 20 zł z przesyłką, przedłużacz, lub dwa za 27zł np takie:
http://allegro.pl/kabel-usb-2-0-aktywny ... 87994.html
(ten jest niskiej jakości ale działa)
I za grosze nie trzeba ruszać dupy z fotela.
Opcja bezprzewodowa, na większe odległości też jest możliwa, ale w "bazie" musiałby być internet.
ps.
Jak tutaj uniknąć pojawiania się wiadomości po 24h od zatwierdzenia? To poważnie zniechęca do brania udziału w dyskusji.
Mod.
Po 30 postach akceptacja zostanie automatycznie wyłączona, więc już niedługo
Koszty to: najtańsza kamera z allegro - ok 20 zł z przesyłką, przedłużacz, lub dwa za 27zł np takie:
http://allegro.pl/kabel-usb-2-0-aktywny ... 87994.html
(ten jest niskiej jakości ale działa)
I za grosze nie trzeba ruszać dupy z fotela.
Opcja bezprzewodowa, na większe odległości też jest możliwa, ale w "bazie" musiałby być internet.
ps.
Jak tutaj uniknąć pojawiania się wiadomości po 24h od zatwierdzenia? To poważnie zniechęca do brania udziału w dyskusji.
Mod.
Po 30 postach akceptacja zostanie automatycznie wyłączona, więc już niedługo
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kamera IP z WiFI i router.
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... amera+wifi
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... amera+wifi
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Jakie macie doświadczenia z popularnymi drożdzami gorzelniczymi? chciałbym uzyskać wysoki % nastawu, a fermentacja ustaje przy 14%(20C w pomieszczeniu), które drożdze pozwalają na uzyskanie wyższego %?
mam:
Drożdże gorzelniane SpiritFerm T3
Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże gorzelnicze Black Bull
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48
Nie przetestowałem tylko black bull.
Czy odgazowanie nastawu po zwolnieniu fermentacji, powoduje jakieś negatywne skutki? np. zatrzymanie, lub dalsze zwolnienie fermentacji? Czy może jest wskazane?
mam:
Drożdże gorzelniane SpiritFerm T3
Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże gorzelnicze Black Bull
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48
Nie przetestowałem tylko black bull.
Czy odgazowanie nastawu po zwolnieniu fermentacji, powoduje jakieś negatywne skutki? np. zatrzymanie, lub dalsze zwolnienie fermentacji? Czy może jest wskazane?
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Drożdże ALCOTEK 48 polecam.
Drożdże ALCOTEC VODKA STAR także, te pracują nawet w okolicach 0*C, oczywiście trochę dłużej niż w optymalnej temp.
Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
Odgazowanie nie przeszkadza w niczym, po niedługim czasie syczy od nowa niczym gazowana mineralna
Jeśli wychodzi Ci tylko 14% to coś nie tak. Dobrze Odmierzyłeś wodę ?
Drożdże ALCOTEC VODKA STAR także, te pracują nawet w okolicach 0*C, oczywiście trochę dłużej niż w optymalnej temp.
Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
Odgazowanie nie przeszkadza w niczym, po niedługim czasie syczy od nowa niczym gazowana mineralna
Jeśli wychodzi Ci tylko 14% to coś nie tak. Dobrze Odmierzyłeś wodę ?
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Tak z ciekawości, szymoneski czy obliczyłeś to 14%, czy sprawdziłeś alkoholomierzem. Zaznaczam, że alkoholomierzem nie mierzymy nastawów.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Trochę ciężko, by z 24l wody i 8kg cukru wyszedł 19-20% nastaw (przypominam - alkoholomierzem NIE mierzymy mocy nastawów). Z obliczeń z BLG startowego wychodzi moc nastawu około 16%, a z obliczeń z wydajności alkoholowej cukru około 16,5%, więc daleko temu do 19-20%. Im mocniejszy nastaw chcesz uzyskać, tym bardziej musisz liczyć się z tym, że drożdże produkują więcej zanieczyszczeń (przedgonów i pogonów) przy przerobie cukru na alkohol oraz, że fermentacja idzie wolniej i dłużej. Nastawy o BLG startowym 19-23 (około 200-250g/l cukru w nastawie, 1kg cukru zajmuje 0,6l po rozpuszczeniu) dają w miarę łagodny produkt (mało produktów ubocznych fermentacji) i są dość wydajne w przerobie. Nie wiem czy zysk na przerobie mniejszej ilości nastawu nie będzie pomijalny przy zwiększeniu ilości odpadów podczas destylacji. Osobiście wolę przerobić więcej nastawu i mniej babrać się z odpadami, niż oszczędzać na ilości, a tracąc na jakości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz