Pomyślałem, że może warto pochwalić się naszymi pysznymi wyrobami domowymi na Święta. U mnie kaczka faszerowana ( 2 sztuki powstały z 3 kaczek).
Przepis:
Bierzemy co najmniej 2 kaczki i z jednej zdejmujemy skórę, delikatnie, aby jak najmniej ją porozrywać. Drugą całą kaczkę + tę rozebraną gotujemy na rosół z warzywami. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę. Skórę nacieramy solą, czosnkiem i majerankiem, bierzemy 70 dkg wątróbki drobiowej i 2 kg jabłek szara reneta. Jabłka pokrojone w ćwiartki (ze skórką) dusimy na maśle z wątróbką, po ostygnięciu zdejmujemy skórkę z jabłek. Wątróbkę z jabłkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na normalnym sitku. Do farszu dodajemy jajka 5-7 sztuk.
Przyprawiamy farsz majerankiem, czosnkiem i solą do smaku. Skórę zszywamy i nadziewamy farszem. Warto przewiązać przędzą wędzarniczą tak jak szynkę. Wkładamy do (najlepiej żeliwnej) brytfanny, podlewamy sokiem z jabłek (świeżo tłoczonych) i pieczemy w 180 st.C około godziny w zależności od wielkości kaczki. Następnie wyjmujemy z piekarnika, zlewamy tłuszcz i pieczemy bez przykrycia do zarumienienia, obracając naszą pyszną kaczkę. Smacznego !
Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014
Powiem szczerze - miałem okazję smakować kilka dni temu takiej kaczki. Jadłem na ciepło i była ",,,niebo w gębie,,,".
Zostało trochę i następnego dnia też kosztowałem - była tak samo dobra.
Jednak ja preferuję tylko na ciepło. A do tego kieliszek Śliwowicy na koniec posiłku to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Zostało trochę i następnego dnia też kosztowałem - była tak samo dobra.
Jednak ja preferuję tylko na ciepło. A do tego kieliszek Śliwowicy na koniec posiłku to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 11 wrz 2010, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pyszne Święta Bożego Narodzenia 2014
U mnie w domu rodzinnym były by same pychotki, czekałem na te Święta bardzo długo będąc na eksporcie w Izraelu.
Niestety z przyczyn nadużycia alkoholu ich po prostu nie będzie.
Przepraszam że wniosłem smutasy, żyjmy nie tylko daniami podanymi do stołu w naszej tradycji.
Każde Święta odbierajmy jako poczęstunek dla naszych Dusz, choć nasze pełne żołądki w naszym życiu doczesny .....Poezja Smaku
Niestety z przyczyn nadużycia alkoholu ich po prostu nie będzie.
Przepraszam że wniosłem smutasy, żyjmy nie tylko daniami podanymi do stołu w naszej tradycji.
Każde Święta odbierajmy jako poczęstunek dla naszych Dusz, choć nasze pełne żołądki w naszym życiu doczesny .....Poezja Smaku