Pytanie do piwowarów z AD
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Ponieważ kilka osób narzekało na słabo rozwinięty kącik piwowarski na naszym forum, chciałem zapytać się innych o zdanie. Czy warto zapożyczyć rozwiązanie "zapisków piwowarskich" z piwo.org i tworzyć tematy z wykorzystanymi przepisami na piwo? Sam warzę co nieco, o czym można tutaj poczytać, ale nie jest to bezpośrednio na forum AD. Chciałem przenieść ten temat tutaj i rozwijać go wraz z tematem na piwo.org, ale nie wiem czy jest sens bawić się w takie coś. Wiem, że co najmniej kilka osób z naszego forum warzy piwo domowe i chętnie dowiem się czy chcieliby się w coś takiego pobawić.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Jestem dopiero po jednej warce, ale już połknąłem bakcyla (strasznie zjadliwa bestia ).
Rozbudowanemu działowi piwnemu na naszym forum mówię stanowcze TAK
Rozbudowanemu działowi piwnemu na naszym forum mówię stanowcze TAK
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Piwowarstwo domowe wciąga równie mocno jak pędzenie:-) Poza tym myślę że mozna połączyć przyjemne z pożytecznym i po odfiltrowaniu młuta zamiast wywalać je w piach trochę cukru drożdże i mamy pelen odzysk:-) No i doświadczenie wyniesione z warzenia teraz procentuje przy produkcji zbżówek nie mówiąc juz o tym że trochę sprzętu mozna wykorzystać przy obu przyjemnościach:-)
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Ja się tak wciągnąłem w piwo że puzon się zakurzyl. Mam na kącie 14 wątek. Od czerwca 2014 zrobiłem 350 litrów piwa. Aktualnie robie juz kolejne 2 warki na konkurs. A w planach.... Tylko to tyle czasu pożera. Ale jak zrobisz "psssyk" i przelejesz do odpowiedniej szklanki i jeszcze ta piana i ten zapach i smak.... Strasznie to wciąga.
Bo pić to trza umić
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
U mnie podobnie. Ostatnio zakapslowałem 48 butelek trzeciej już warki. Domowe piwo rozchodzi się wśród rodziny i znajomych z prędkością światła, tak że na nic mocniejszego nie mam już czasu
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Dlatego warto czasem robić piwa wymagające dłuższej fermentacji i ograniczyć ilość fermentatorów. Mam 3 fermentatory do fermentacji i dzięki temu czasami mam przerwy od warzenia - np. podczas fermentacji porterów bałtyckich . Aczkolwiek warto warzyć domowe piwo, bo jak dotąd nikt nie powiedział, że jest złe, a większość podstawiało kufle i szklanki po kolejne porcje nie zawsze złocistego trunku .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Zdrowie wszystkich piwowarów zeszłorocznym RISem. To moje do niego pierwsze degustacyjne podejście.Z dodatków były płatki dębowe było ciut wanilii. Czas dal się piwu pięknie ułożyć. Aromat i smak powala. Warto bylo czekać
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
No powiem Panowie że jeszcze kolumny nie odpaliłem a już mi chodzi domowe piwko po głowie, dzisiaj w pracy zostałem obdarzony 2 butelkami domowego piwa, koleżanki z pracy brat robi, nie wiem co piję bo nie potrafiła mi powiedzieć co to za piwo, na jednym kapslu był napis IPA i po prostu smak powalił mnie na kolana a zaraz będę otwierał drugie przez butelkę czarno wygląda więc chyba porter. Ale powiem Wam ta IPA po jednym piwie zakręciła jak po dobrej secie. Chętnie bym coś uwarzył czytałem wytwórnie dębową gr000bego ale on już tam jakieś gęstwy i coś tam przydało by się coś dla początkujących.
Edit:
Wygooglowałem Indian Pale Ale
Edit:
Wygooglowałem Indian Pale Ale
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Gęstwy, phi, wielkie mi cuda . Zlewasz jedno piwo znad osadu drożdżowo-piwnego i wlewasz kolejne na ten osad . Nawet nie musisz wylewać gęstwy z fermentatora, wystarczy tylko dbać od początku do końca o czystość i higienę, żeby nie doprowadzić do infekcji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pytanie do piwowarów z AD
Zapiski można wprowadzić.
Ja warzę już trzeci sezon mam za sobą 13 warek, w tym tygodniu zrobiłem właśnie trzy, jutro planuję popełnić kolejną i jeszcze jedną w tygodniu. Nie robię wiele bo i dużo piwa nie pijam, 4-5 warek wiosną aby mieć piwko na lato, i kilka na resztę roku. Entuzjazm warzenia już mi przeszedł teraz warzę bardziej z konieczności, bo na sklepowe nie chcę przechodzić. Mój browar też dlatego jest prosty. Gar emaliowany 30L, i kilka fermentorów. Do piwa zawsze daję świeże drożdże, ale to też głównie dlatego, że warki są nastawiane mniej więcej w jednym czasie i nie zlewam na cichą. Ale nie chwaląc się uważam, że robię dobre piwko. Zresztą zawsze staram się dobrze robić to co robię.
Ja warzę już trzeci sezon mam za sobą 13 warek, w tym tygodniu zrobiłem właśnie trzy, jutro planuję popełnić kolejną i jeszcze jedną w tygodniu. Nie robię wiele bo i dużo piwa nie pijam, 4-5 warek wiosną aby mieć piwko na lato, i kilka na resztę roku. Entuzjazm warzenia już mi przeszedł teraz warzę bardziej z konieczności, bo na sklepowe nie chcę przechodzić. Mój browar też dlatego jest prosty. Gar emaliowany 30L, i kilka fermentorów. Do piwa zawsze daję świeże drożdże, ale to też głównie dlatego, że warki są nastawiane mniej więcej w jednym czasie i nie zlewam na cichą. Ale nie chwaląc się uważam, że robię dobre piwko. Zresztą zawsze staram się dobrze robić to co robię.