Cześć podam wam przepis na moją sprawdzoną miodówkę z przyprawami
1 litr wody, 1 litr miodu, 15 goździków, skórka z 2 pomarańczy, laska wanilii, 2 potarte gałki muszkatołowe, trochę świeżego imbiru, no i 2l bimberku 75%.
Wodę zagotować z miodem i zebrać z góry pianę, która powstanie, następnie dodać resztę przypraw i gotować 5 min pod przykryciem. Wystudzić i połączyć z bimberkiem na tydzień. Polecam, bardzo dobra na jesienne wypady do lasu na grzyby!!!
[MOD] Pisz staranniej!
Przepis na moją miodówke!!!
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Przepis na moją miodówke!!!
Prawdopodobnie powtarzam się, ale podam przepis na miodówkę który jest niezmienny w moim wykonaniu od lat :
- dwa litry miodu gryczanego
- dwa litry wody
- dwa i pół litra 96%
Miód połączony z wodą gotujemy tak długo aż zredukujemy płyn do pojemności dwa i pół litra, szumując dokładnie.
Gorący miód łączymy ze spirytusem, klaruje się grawitacyjnie dość szybko, można dodawać dodatki takie jak sok z cytryny lub zaprawki korzenne.
Po roku jest to petarda która smakuje wyśmienicie ale działa podstępnie.
- dwa litry miodu gryczanego
- dwa litry wody
- dwa i pół litra 96%
Miód połączony z wodą gotujemy tak długo aż zredukujemy płyn do pojemności dwa i pół litra, szumując dokładnie.
Gorący miód łączymy ze spirytusem, klaruje się grawitacyjnie dość szybko, można dodawać dodatki takie jak sok z cytryny lub zaprawki korzenne.
Po roku jest to petarda która smakuje wyśmienicie ale działa podstępnie.