Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Witam, z góry mówię, że użyłem wyszukiwarki, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi, która mnie satysfakcjonuje. Otóż przy wyciskaniu moszczu z twardych owoców takich jak np. jabłka należy je najpierw rozdrobnić. Ale o jak wysokim stopniu rozdrobnienia tu mowa, tj. czy wystarczy pociąć takie jabłka na małe kawałki nożem czy jednak trzeba to przerobić na porządną pulpę?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Pokrojenie jabłek nożem nic nie da, ja próbowałem wyciskać sok z bardzo dojrzałych papierówek pokrojonych w ósemki, ale soku nie zobaczyłem, mimo że prasa już trzeszczała. aronia wspominał o przerabianiu jabłek w maszynce do mielenia mięsa, co pozwalało uzyskać w prasie sok w ilościach podobnych do sokowirówki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Zdecydowanie krojone przy prasie to za mało - co tyczy się chyba wszystkich owoców twardych. Im lepiej rozdrobnione tym lepiej(później ilość musu, który przejdzie można regulować wielkością oczka w worku). Jak doczekam się na własny rozdrabniacz to będę mógł coś więcej podziałać w tym temacie, bo przerabianie większych ilości w maszynce do mięsa jak dla mnie to strata czasu. Można się też posiłkować pekto - u mnie prawdziwy test przejdzie przy tegorocznych śliwkach. Można poszukać też tłoczni w okolicy.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Jabłka krojone nożem na ćwiartki, ósemki to za mało. Mielone, tarte, czy podobnie przerobione w sokowirówce mają za drobne cząstki. To wychodzi jednolita pulpa, zawiesina. Nie ma tam kawałków owoców.
Ja kroiłem na ćwiartki, żeby usunąć gniazdo, pestki i tak oczyszczone ciąłem na plastry przystawką do maszynki do mielenia, cienko jak na mizerię. Prawdopodobnie przystawka do jarzyn, czy zwykła tarka (ta do jarzyn) też doskonale się nada. W ten sposób będziesz miał drobne i cienkie kawałki owoców. Nie będzie to maź, która jak nie przejdzie przez worek filtracyjny, to go zapcha. Pektoenzymy poradzą sobie doskonale, bo nie jest to grube. Odciskanie prasą bez problemu, szło łatwo, lekko i niemal do końca bez wytrysków. Sok miałem bez miąższu (osadu zostawił niewiele), a to co wyjmowałem z prasy było na prawdę suche. Worek po wyrzuceniu odpadów czysty, niczym nie zapchany.
Ja kroiłem na ćwiartki, żeby usunąć gniazdo, pestki i tak oczyszczone ciąłem na plastry przystawką do maszynki do mielenia, cienko jak na mizerię. Prawdopodobnie przystawka do jarzyn, czy zwykła tarka (ta do jarzyn) też doskonale się nada. W ten sposób będziesz miał drobne i cienkie kawałki owoców. Nie będzie to maź, która jak nie przejdzie przez worek filtracyjny, to go zapcha. Pektoenzymy poradzą sobie doskonale, bo nie jest to grube. Odciskanie prasą bez problemu, szło łatwo, lekko i niemal do końca bez wytrysków. Sok miałem bez miąższu (osadu zostawił niewiele), a to co wyjmowałem z prasy było na prawdę suche. Worek po wyrzuceniu odpadów czysty, niczym nie zapchany.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Potwierdzam.
Jabłka trę na ręcznej tarce z Ikei. Ostra jak brzytwa. Jeden nieuważny ruch i ścinasz sobie naskórek.
Umyte jabłka trę w całości. Z pestkami i robalami.
Skrzynkę jabłek (ok. 30 -35 kg) jestem w stanie, nie spiesząc się, zetrzeć w ciągu godziny.
Zapełniam prawie w całości fermentator 30 litrowy.
Odczekuję godzinkę, upuszczam kranikiem trochę soku, podgrzewam, dodaję pektopol i wlewam do fermentatora.
Tłoczę po dobie. Wydajność to - w zależności od jabłek - 50 - 65 %.
Jabłka trę na ręcznej tarce z Ikei. Ostra jak brzytwa. Jeden nieuważny ruch i ścinasz sobie naskórek.
Umyte jabłka trę w całości. Z pestkami i robalami.
Skrzynkę jabłek (ok. 30 -35 kg) jestem w stanie, nie spiesząc się, zetrzeć w ciągu godziny.
Zapełniam prawie w całości fermentator 30 litrowy.
Odczekuję godzinkę, upuszczam kranikiem trochę soku, podgrzewam, dodaję pektopol i wlewam do fermentatora.
Tłoczę po dobie. Wydajność to - w zależności od jabłek - 50 - 65 %.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Jeśli chodzi o prasę to Wald ma całkowicie rację, tak też przygotowuje się jabłka do cydru czy gruszki do poire.
Jeśli ktoś prasy nie posiada, to wygodniej zrobić z owoców pulpę i zbierać ją w początkowej fazie fermentacji, kiedy uformuje się w formie półsuchej czapy na wierzchu nastawu.
Jeśli ktoś prasy nie posiada, to wygodniej zrobić z owoców pulpę i zbierać ją w początkowej fazie fermentacji, kiedy uformuje się w formie półsuchej czapy na wierzchu nastawu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Stopień rozdrobnienia owoców do prasy
Jeśli ilość owoców jest nie za duża to warto, w miarę możliwości je zamrozić na 1-2 doby. Wówczas uzyskiwanie soku jest łatwiejsze, gdyż kryształki lodu rozbijają błony komórkowe.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)