Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

Autor tematu
piotrus
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 maja 2014, 19:08
Podziękował: 6 razy

Post autor: piotrus »

Witajcie:)
Nadszedł czas na zastąpienie Pot Still'a czymś bardziej rozwojowym. Żeby mieć jakiś punkt zaczepienia to powiem, że zainteresowała mnie kolumna LM/VM wg. projektu Jarosława:
http://alkohole-domowe.com/forum/schema ... t5181.html
Jestem otwarty na propozycje zmian. W moim poprzednim temacie dotyczącym grzania, jeden z kolegów zasugerował bufor i obniżony odbiór.
Dysponuję pomieszczeniem o wysokości 230 cm, ewentualnie 280 cm. Zbiornik wykonany będzie ze 100 l kega o wysokości ok. 65 cm, a grzane będzie elektrycznie. Reszta jak długość, średnica kolumny, materiał, to temat mojego wątku. Pozdrawiam Piotrus.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 lip 2014, 21:58 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
alembiki

kwapek1987
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 12 lip 2014, 07:42
Podziękował: 1 raz
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: kwapek1987 »

Kolego, nie jestem doświadczony, ale poczytaj o Aabratku. Polecam.

Autor tematu
piotrus
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 maja 2014, 19:08
Podziękował: 6 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: piotrus »

Witam. Kolumna jest w trakcie budowy. Średnica 76,1x2mm, 4 odcinki po 50cm, wypełnienie to sprężynki pryzmatyczne od Plipek1. Pierwsze 50cm to katalizator miedziany, który będę wymieniał na dodatkowy odcinek z KO. I zastanawiam się na jakiej wysokości dospawać mocowanie sondy termometru, czy na katalizatorze i na części z którą będę go podmieniał mocowanie powinno być na różnych wysokościach? Proces będę prowadził na sterowniku od kolegi Drgranatt E-ARC. I kolejne pytanie to jakie wymiary optymalnie powinna mieć chłodnica Liebiga. Jeśli jeszcze jakieś informacje są potrzebne do ustalenia odpowiedzi to je uzupełnię. Pozdrawiam

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: aronia »

Rozumiem, że tak dużo miedzi by do smakówek stosować tylko odcinek z miedzią? Jeżeli Twoje odcinki będą odpowiednio zabezpieczone i wymienialne to ja port dałbym na 25 cm jednego odcinka z KO i przy zamianie miedzi na KO ten odcinek z portem dawałbym na sam dół, a dokładany wyżej. Przy tej średnicy odejście na Liebiga 1/2" lub 3/4" i nie zapomnij o porcie termometru w jego okolicy. Jeżeli jesteś w trakcie budowy pomyśl o buforze, bo naprawdę przyśpiesza odbiór końcówki.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: AN-KA »

Witam...
@Piotrus, tutaj na pewno znajdziesz informacje na temat chłodnicy Liebiga: http://alkohole-domowe.com/forum/chlodn ... t2652.html
Pozdrawiam
AN-KA

Autor tematu
piotrus
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 maja 2014, 19:08
Podziękował: 6 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: piotrus »

Witam. Sprzęt w sumie gotowy. Pozostaje sterylizacja sprzętu. I tu moje pytanie jak to zrobić, jakich środków użyć? Pozdrawiam
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: gr000by »

Sprzęt wypłucz gorącą wodą z płynem do mycia naczyń, a potem przedestyluj byle jaki nastaw cukrowy (najlepiej zrobiony specjalnie na tą okazję) i zrób z niego spirytus techniczny.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: lesgo58 »

piotrus pisze:Witam. Sprzęt w sumie gotowy. Pozostaje sterylizacja sprzętu. I tu moje pytanie jak to zrobić, jakich środków użyć? Pozdrawiam
Wstępnie umyj zwykłym kretem. Po czym resztę zrób jak pisze Groooby.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
piotrus
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 maja 2014, 19:08
Podziękował: 6 razy
Re: Aparatura od podstaw dla Piotrusia LM/VM

Post autor: piotrus »

Dzięki Koledzy za pomoc :D pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aparatury kompletne”