Ja używam najtańszej niegazowanej z biedronki (1,5zł za 5l), opisana jako źródlana, nie mineralna, po rozcieńczeniu do 45% destylat nie mętnieje, mniejszych stężeń nie sprawdzałem, bo lubię mocniejsze produkty. Nie mam jej pod ręką, więc nie wiem ile składników mineralnych zawiera, ale podejrzewam że nie wiele.raczysko pisze:Znalazłem idealną wodę, po rozcieńczeniu do ok 37% nie ma efektu zmętnienia.
Jest to woda kupiona w Carrefour-e ,,dar z gór" jej mineralizacja to ok 140.
Wydaje mi się że mętnienie może zależeć od któregoś konkretnego składnika wody lub destylatu, ten sam destylat rozcieńczony wodą z różnych źródeł, nieraz mętnieje, a inny czym bym go nie rozcieńczał nie zmętnieje. Najczęściej mętnieją mi destylaty owocowe, z cukrówkami jeszcze mi się nie zdarzyło.
Podobno destylat powinno się wlewać do wody, a nie wodę do destylatu, niby zapobiega to mętnieniu, chociaż głowy sobie za to uciąć nie dam