Przepływowy filtr do wina
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: środa, 18 sie 2010, 20:10
Witam.
Chcę zrobić sobie przepływowy filtr do wina na bazie rurki pcv fi 50 i dwóch zaślepek z pcv do których wkręcone mam ogrodowe złączki do wody 1/2 cala z pcv. Obawiam się że zaślepki mogą nie być dość szczelne więc całość chciałbym uszczelnić sylikonem sanitarnym bezbarwnym, tylko nie wiem czy sylikon ten nie zaszkodzi filtrowanemu winu.
Czytałem kilka tematów odnośnie uszczelniania sylikonem, jednak że wszystkie te posty dotyczyły bimbru
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Chcę zrobić sobie przepływowy filtr do wina na bazie rurki pcv fi 50 i dwóch zaślepek z pcv do których wkręcone mam ogrodowe złączki do wody 1/2 cala z pcv. Obawiam się że zaślepki mogą nie być dość szczelne więc całość chciałbym uszczelnić sylikonem sanitarnym bezbarwnym, tylko nie wiem czy sylikon ten nie zaszkodzi filtrowanemu winu.
Czytałem kilka tematów odnośnie uszczelniania sylikonem, jednak że wszystkie te posty dotyczyły bimbru
Z góry dziękuję za odpowiedz.
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: środa, 18 sie 2010, 20:10
Re: Przepływowy filtr do wina
I PCV jest niewłaściwym materiałem i silikon sanitarny. Jeśli już to użyj akwariowego. Rury i zaślepki - poszukaj PP (białe) lub najlepiej PE. Można zamiast rury i zaślepek użyć małego pojemnika zakręcanego z PE - króćce mosiężne lub PP/PE w dnie i w zakrętce. Co ma być wkładem filtracyjnym w tym filtrze?
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: środa, 18 sie 2010, 20:10
Re: Przepływowy filtr do wina
Po co w ogóle ci filtr? Normalne wino klaruje się samoczynnie na kryształ. Jak są kłopoty z klarowaniem, to są od tego środki pomocnicze. Filtrowanie mętnego wina w celu przyspieszenia klarowania grozi zapchaniem filtra w 3 minuty. Każde filtrowanie z użyciem pomp powoduje znaczne utlenienie wina, filtrowanie grawitacyjne tym bardziej, bo trwa godzinami a czasami i dobami. W profesjonalnym winiarstwie filtrów używa się do dwóch rzeczy I - filtruje się KLAROWNE wina w celu wydobycia tzw. "iskry" , II - filtruje się KLAROWNE wina przez filtry sterylizujące w celu stabilizacji mikrobiologicznej. Po filtrowaniu wino zawsze traci na smaku i aromacie.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Przepływowy filtr do wina
O wirówce był już temat http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... wka#p12904
Może kolega spróbować
Może kolega spróbować