Wino Zmarłych

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: pogezan »

Znalezione w sieci:

Kod: Zaznacz cały

 Dawna receptura produkcji wina zachowała się mimo upływu czasu. Po winobraniu, przypadającym zazwyczaj na przełom września i października, z winogron uzyskuje się moszcz, który następnie fermentuje w kadziach przez około dwa miesiące. Późną jesienią rozlewany jest do butelek, które są zakopywane w ziemi w piwnicach. Trunek powinien tam pozostać do lata.


“Kluczowy dla jakości tego wina jest proces fermentacji, zachodzący w zakopanych pod ziemią butelkach, gdzie mają one stałą temperaturę. Najlepiej, aby przebywały tam od 7 do 8 miesięcy. Większość rolników wytwarzających dziś Wino Zmarłych wydobywa je z ziemi w okresie letnim" - tłumaczy Armando Pereira, wytwórca oryginalnego portugalskiego wina.
http://www.deon.pl/po-godzinach/histori ... dycja.html
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
alembiki

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Wino Zmarłych

Post autor: Ryba64 »

Fajny przepis. Taki budujący dla wszystkich "żyjących".
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Wino Zmarłych

Post autor: Trener »

Jestem ciekawy czy zakopywanie butelek w ziemi ma przy okazji zapobiegać ich ewentualnemu rozsadzeniu. I czy w ten sposób można produkować też coś na kształt cydru bądź szampana.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Wino Zmarłych

Post autor: wiking »

I późna jesień w grudniu, bo tak, to wychodzi z obliczeń czasowych ;)

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino Zmarłych

Post autor: pogezan »

Ryba64 pisze: Taki budujący dla wszystkich "żyjących".
Bo to najwidoczniej wino ku pokrzepieniu serc :) I taka chyba jego geneza :)
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Wino Zmarłych

Post autor: Ryba64 »

To wino powstało podobnie jak ser Inbriago we Włoszech - z obrony przed najeźdźcą. Po prostu chowano wszystkie zapasy żywności. W tym wypadku zakopano butelki z winem w ziemi.

Przyznam, że fascynują mnie tego typu produkty - w przypadku tego wina producent reklamuje je: "Napoleonie - tego wina nigdy nie spróbowałeś!".
Lubię to co naturalne

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino Zmarłych

Post autor: pogezan »

Ryba64 pisze: Przyznam, że fascynują mnie tego typu produkty
Dzięki Fishu :) za info. Już o serze poczytałem. Jak masz coś jeszcze w klimatach historycznych, o trunkach i jadle to pisz :)
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

sympatyczna123
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 25 lip 2014, 10:40
Re: Wino Zmarłych

Post autor: sympatyczna123 »

Bardzo fajny przepis :) Mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję go wykonać :)
Tylko interesujące blogi z przepisami- http://kuchenne-rewolucje.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”