Witam
Tak jak obiecałem fotorelacja z przygotowania wina. Nie wiem czy komuś się
przyda, ale zawsze tak robię jak tworze coś nowego (dla mnie)
Wino wiśniowo-porzeczkowe
http://zapodaj.net/dd7f0b82b56dd.jpg.html
http://zapodaj.net/730f77b187448.jpg.html
1 - Obrane czarne porzeczki (ok 1,1kg w czasie 1,5h) i potem zamrożone w
pojemniku dnia 02.07.2014
http://zapodaj.net/6f88320542d39.jpg.html
2 - 8kg wiśni z pestkami
http://zapodaj.net/05091e6c12d7c.jpg.html
3 - kąpiel ok 2kg wiśni
http://zapodaj.net/a6d43520bba16.jpg.html
4 - wykąpane i wybrane wiśnie w misce
http://zapodaj.net/84ff1723365e4.jpg.html
5 - 8 kg wiśni - w okrągłej misce 1 kg wiśni, który nie będzie drążony
Mycie i przebieranie wiśni zajęło mi 1,5h
http://zapodaj.net/d064ed8f2f10b.jpg.html
6 - kompiel porzeczek
http://zapodaj.net/fffe9c45af160.jpg.html
7 - 5,2kg porzeczek przebranych i umytych
Przerobienie porzeczek zajęło mi 3,5h
http://zapodaj.net/9c9e389c55636.jpg.html
8 - 6l wody przed dodatkiem 4kg cukru
http://zapodaj.net/f8284bcbcd3a8.jpg.html
9 - 1kg wiśni z pestaki, gotowe do sparzenia
http://zapodaj.net/43f8e8a7421b4.jpg.html
10 - dodane pozostałe 7kg wiśni już wydrylowanych
Dyrlowanie zajęło mi ok. 50 minut
http://zapodaj.net/11d6c5b313446.jpg.html
11 - sparzenie wiśni 2 litrami wrzącej wody
http://zapodaj.net/ba8bad11871b3.jpg.html
12 - miazga ręczna
http://zapodaj.net/2a1c1b2ab64ee.jpg.html
13 - czarne porzeczki z zamrażarnika
http://zapodaj.net/c8a57253df930.jpg.html
14 - balon po uzupełnieniu wiśniami
http://zapodaj.net/b31bdcea442c8.jpg.html
15 - rozgniatanie porzeczek czerwonych w sitku
http://zapodaj.net/5ac096c2cd903.jpg.html
16 - balon po dodaniu porzeczek
http://zapodaj.net/7b33f0eaad827.jpg.html
17 - widok z góry
http://zapodaj.net/7a64a17b8c34c.jpg.html
18 - balon po dodaniu czarnych porzeczek
http://zapodaj.net/aa40f756166da.jpg.html
18a - widok z góry
http://zapodaj.net/dd7f0b82b56dd.jpg.html
19 - balon po dodaniu wszystkich owoców, MD, i wody z cukrem
Całość ok 7,5h...
Porzeczki to maskara jeśli chodzi o przygotowanie ich do wina... ale zapach
przy rozgniataniu piękny i trochę to rekompensuje
Cena:
wiśnie - 8 kg x 4= 32 zł
porzeczki czarne - 1kg x 7,50= 7,50 zł
porzeczki czerwone - 5,5kg x 5= 27,50 zł
Cukier - 6 kg x 2 = 12 zł
Łącznie: 79 zł
Co do BGL to jeszcze nie sprawdzałem. To sprawdziłem dziś i wynosi 207 BLG (czyli 203)
Potem mam nadzieję, że da się zrobić żeby miało to 14%..
Terminarz:
19.07.14 - start MD
22.07.14 - start wina
26-27.07 - planowana I dolewka (
1kg cukru + 2l wody??) i reszta
pożywki ??
x? dodanie II dolewki..
Pytanie: po dodaniu wszystkich składników (+6l wody) wyszło
mi 20l w baniaku. Wg mnie mało. Czy w następnej dolewce zamiast 2l wody dać
3?