Zwarzona cytrynówka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
yeahman
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 15:38

Post autor: yeahman »

Witam,

Zrobilęm cytrynówkę. Cytryny + cukier + za mało wody = gesty syrop cytrynowy. Wlałem to do bimberku dość mocnego w proporcji pól na pół i niestety po 3 dnaich jest zważona. Galaretkowate drobinki plywają. Co z tym zrobić? Wesele za tydzień..
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lip 2014, 08:00 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiony tytuł tematu
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Zważona cytrynówka

Post autor: klodek4 »

Dziwne! Co Ci tam miało się zważyć, chyba że jakiś zanieczyszczony cukier, a jak potraktowales cytrynę????
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: grzesieksz7 »

Zważone bez mleka? Może fotki by coś wyjaśniły? Mi w tym roku trochę ścięła się nalewka z truskawek, taka galaretka lekka, ale to raczej nic tragicznego ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: W_TG »

Cos takiego może się stac jeśli były pektyny.
Ale w soku cytrynowym? Chyba ze syrop zagotowywałeś z drobinami miąszu, ale też mało prawdopodobne.
Spróbój wlać do duzego garnka z uzyj blendera. Zawsze mozna sie tłumaczyc zę tak włąśnie ma być
Najważniejszeaby smakowo było wyśmienite
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: gr000by »

Jak robiłeś syrop cukrowy przez ogrzanie cytryn z cukrem i małą ilością wody to rozrobienie tego 1:1 ze spirytusem mogło spowodować ścięcie się białek i cząstek miąższu i wytrącenie się cukrów, ale te ostatnie powinny się rozpuścić po rozmieszaniu. Przecedź wszystko przez sitko, żeby większe paprochy oddzielić, a resztę zostaw w dużym naczyniu na 2-3 dni w zimnym miejscu. Większość drobniejszego osadu opadnie i będziesz mógł ściągnąć wężykiem lub zlać nalewkę i mieć klarowny trunek. Ja cytrynówkę zwykle podaję mętną z cząstkami owoców jako "wyrób z naturalnym miąższem" :mrgreen:.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
yeahman
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 15:38
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: yeahman »

Posiekane 4kg cytryn zagotowałem przez kilka minut w garnku z 8 szklankami cukru + 2 szklankami wody. Mialem wlać pozostałe 6 szklanek wody ale teściu mnie podkusił że będzie za słabe i to był właśnie ten błąd.
Syrop wyszedł za słodki za gęsty. Po wlaniu do mojego mocnego samogonu powstały grudy galarety. Wczoraj filtrowałem kilka razy i jest lepiej ale nadal to nie jest to.
Pomysł na dziś - przefiltrować to kolejne kilka razy, dodać wody i zmiksować blenderem. Co myślicie?
Jest jeszcze opcja PEKTOENZYMU - ponoć rozpuszcza sok owocowy ale boje się że to jakieś chemiczne świństwo i można będzie się po tym pochorować.
Fotki wrzucę dziś, dziękuje za dotychczasowe wskazówki.
P.s W drugim gąsiąrku powstała nalewka na bimberze, rodzynkach, przepalance i miodzie - pychoootaaaaa :)

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: wawaldek11 »

Nie bojaj się ;) pekto. Dodaje się niewiele, a bardzo pomaga w klarowaniu.
Miksowałbym z wodą jeśli trzeba przed filtrowaniem.
Pozdrawiam,
Waldek

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: W_TG »

Jeśli ten syrop miałeś bez farfocli to filtrowanie nie wiele da. Bo co chcesz odfiltrować? Tam nie ma ciał stałych.
Jest zżelowana pektyna z miąższu. To tak jakbyś chciał kisiel filtrować.
Obawiam sie że przez mieszanie, cedzenie etc. się upłynni. Ale jak postoi może zmów się "zgalarecić"
Optymalnym wyjściem było by zrobić 2 porcję cytrynówki Bez gotowania.
Obrać cienko skórkę i zalać spirytusem na 12 godzin
Cytryny wycisnąć sok przecedzić przez sito.
Połączyć sok z spirytusem znad skórek.
Zmieszać z nieudaną cytrynówką.
Rozcieńczyć wodą do odpowiedniego procentu
Ewentualnie dosłodzić
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: gr000by »

Nigdy nie wlewaj syropu do alkoholu - to jest powód powstawania różnych dziwactw, jak ten kisiel. Do syropu wlewamy alkohol przy intensywnym mieszaniu, wtedy ścinanie jest ograniczone do minimum, bo alkohol ulega prawie natychmiastowemu rozcieńczeniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: panta_rei »

Ja myślę, że ona Ci się zaczęła klarować ;-) Jak się zdąży wyklarować to będzie ładna, jak nie zdąży to wymieszaj i podawaj taką jak jest.
Pozdrawiam, Sławomir

Autor tematu
yeahman
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 15:38
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: yeahman »

Syt[u]acja wyglada tak:
To co wcześniej fitrlowałem - przemęczyłęm jeszcze koljene 2 razy. W sumie przefiltrowane 7 razy przez ra[j]tuzę. Osadza się na niej jakby śluz.

Nalewka jest lekko mętna - niewyczówalne w smaku jedynie widoczne w kieliszku. Ale to nawet "swojsko" wyglada i tak zostawię. W sumie to nawet kupna cytrynówka jest lekko mętna. Mam wrażenie że odfiltrowalem sporo nuty smakowej cytryny. Ale i tak się cieszę że jest teraz ok. Najwyżej doprawie odrobinę ale już tylko zwykłym surowym sokiem z kilku cytryn.

Mam też zamiar do 5 litrów dolać 2 litry przegotowanej wody z 4 szklankami cukru by trochę obniżyć procenty - bo za mocno wali w głowę obecnie. Mam nadzieję że od tego się nic złego nei stanie :)

[Mod.]
Pisz staranniej!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: gr000by »

Jak chcesz to rozcieńczać to dolej na początku połowę (1 litr) wody z cukrem, którą planujesz dodać, żeby się nie okazało, że dodając całość uzyskasz za słabą i zbyt rozcieńczoną nalewkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Zważona cytrynówka

Post autor: Emiel Regis »

Rzuciłem okiem na temat zaintrygowany tytułem. Zast. się po co ktoś sprawdzał wagę cytrynówki- ważyć.
Kolego, twoja nalewka się zwarzyła.
http://sjp.pl/zwarzy%E6
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”