plesn w winie
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: plesn w winie
A skąd wiesz że to pleśń?
Wyjmij jeden owoc i sprawdź zapach oraz smak a potem napisz co odkryłeś to zobaczymy co dalej
Mogą to być poprostu naturalne drożdże bytujące na owocach róży. W takim wypadku jest ok. Jeżeli się okaże że to jakiś niechciany grzyb to wywal te nadpsute owoce. Powinno wystarczyć. Jeśli również wino źle pachnie to należy je spasteryzować aby też nie zgniło. Potem można ewentualnie dodać rozmnożonej matki drożdżowej i ponownie prowadzić fermentacje . Zależy to ile cukru zostało przerobione i czy winno jest już gotowe do zakończenia fermentacji.
Wyjmij jeden owoc i sprawdź zapach oraz smak a potem napisz co odkryłeś to zobaczymy co dalej
Mogą to być poprostu naturalne drożdże bytujące na owocach róży. W takim wypadku jest ok. Jeżeli się okaże że to jakiś niechciany grzyb to wywal te nadpsute owoce. Powinno wystarczyć. Jeśli również wino źle pachnie to należy je spasteryzować aby też nie zgniło. Potem można ewentualnie dodać rozmnożonej matki drożdżowej i ponownie prowadzić fermentacje . Zależy to ile cukru zostało przerobione i czy winno jest już gotowe do zakończenia fermentacji.