Pit_B

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
pit_b
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 4 kwie 2012, 12:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: pit_b »

Witam wszystkich forumowiczów. Na razie chłonę wiedzę zawartą na tych stronach, żeby nie zadawać po raz setny banalnych pytań. Rozpoczynam dopiero przygodę destylacyjno-rektyfikacyjną, choć mam już tyle lat co inż. Karwowski, ale lepiej późno niż wcale... ;)
Mam zamiar wystrugać sobie jakieś urządzonko z pomocą boską i Waszą. Udzielam się aktywnie na innych "forumach"w dziedzinie wędkarstwa, caravaningu oraz motocykli enduro, więc chętnie wymienię się wiedzą ;)
Pozdrawiam wszystkich. Piotrek

Na początek mam tylko jedno pytanie...
Jak się robi bimber? :hahaha:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Pit_B

Post autor: pokrec »

Witaj!
Twoje pytanie mnie zaintrygowało, pooglądaj film instruktażowy "Wiosna, panie sierżancie".
Ja mam niewiele lat mniej od inż. Karwowskiego, ale się nie poddaję.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pit_B

Post autor: franta »

Witaj @pit_b , obawiam się iż źle kolego trafiłeś - tutaj nikt bimbru nie robi , sami chcielibyśmy wiedzieć jak to zrobić? :lol:

Pozdrawiamy emeryta
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Pit_B

Post autor: pokrec »

Najzabawniejsze, że niektórzy z nas dostaja od znajomych propozycje zorganizowania na "wiejski stół" tzw. "klasycznego bimbru". Lud chyba ma złe wyobrażenie o naszym hobby.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pit_B

Post autor: lesgo58 »

A co to w/g Was jest klasyczny Bimber.
Utarło się poprzez durną propagandę w PRL , że to jest coś be...
A w/g mnie jest to trunek jak każdy inny.
Przykład Whiskey , Cogniak, Calvados, Grappa, wszelkiego rodzaju winiaki , zbożówki czy też Śliwowica...,,,itd.Toż to są trunki takie same jak bimber - tylko trochę odbiegające technologią wytwarzania i starzenia.
No i ta nazwa, która trochę degraduje ten trunek - właśnie przez złą propagandę.
A wystarczy trochę samozaparcia i możemy wspólnymi siłami nobilitować ten trunek.
Tylko trzeba podejść poważnie do tematu.
Tak ,że @Franta warto się nad tym zastanowić co powiedziałeś...
P.S. pit_b witaj w krainie pozytywnie zakręconych...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
pit_b
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 4 kwie 2012, 12:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pit_B

Post autor: pit_b »

Dzięki za dobre słowo :poklon; , ale dlaczego emeryta? :smiech:
Inż Karwowski miał tylko 40 lat... to do emerytury jeszcze daleko. Pewnie nie dożyję, bo do tego czasu podniosą wiek emerytalny gdzieś do 95-ciu lat.
Co do mojego pierwszego pytania, to czytałem wcześniej jak któryś ze starszyzny forumowej sztorcował nowego, żeby zadawał konkretniejsze pytania, wtedy każdy mu chętnie odpowie, a nie pytał w stylu "jak się robi bimber..."
a że zawsze byłem zgrywus, no nie mogłem się powstrzymać :hahaha: mam nadzieję, że mi wybaczycie :bicz: .
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pit_B

Post autor: klodek4 »

Witaj Pit_B!!!
Niech żyje nobilitacja dobrego bimberku, niech żyje :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Pit_B

Post autor: wiking »

Witaj Pit_B. W Polsce utarło się, że coś co nazywa się bimber musi capić, wykrzywiać gębą i walić o glebę, więc niech kolega @lesgo58 nie porównuje trunków które wymienił, do tego paskudztwa na drożdżach babuni pędzonego, na dodatek jeszcze w jakimś parniku. Niestety nazwa bimber :womit: tylko z tym się kojarzy i dla większości forumowiczów byłoby obrazą, gdyby ktoś powiedział im że robią bimber. Każdy z nas dąży do tego aby zrobić jak najlepszy wyrób, a zwłaszcza kolega @lesgo58, więc nie rozumiem jego fascynacji bimbrem. :pije:
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pit_B

Post autor: franta »

Witaj @pit_b !
pit_b pisze:Dzięki ....... , ale dlaczego emeryta? :smiech: .
Już śpieszę z odpowiedzią - trochę się zagalopowałem , dodałem Karwowskiemu lat od lat 80-diesiątych kiedy to ów film powstał , stąd ta emerytura , dużo czasu i zmiana zainteresowań :lol: .
pit_b pisze:"jak się robi bimber..." ............a że zawsze byłem zgrywus, no nie mogłem się powstrzymać :hahaha: mam nadzieję, że mi wybaczycie :bicz: .
To i ja nie mogłem się też powstrzymać i stąd ta odpowiedz - ja nie wiem co to jest bimber?.
Wiem jedno, że tu takiego świństwa nikt nie robi, tu raczej więcej się pisze niż robi :lol: , no a jeśli już ktoś coś robi to stara się to robić dobrze by potocznie nazwać to choć pieszczotliwie Bimberkiem a nie "bimber" :smiech: :smiech: :smiech:

To też taki mały ............

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”