Witam wszystkich forumowiczów. Na razie chłonę wiedzę zawartą na tych stronach, żeby nie zadawać po raz setny banalnych pytań. Rozpoczynam dopiero przygodę destylacyjno-rektyfikacyjną, choć mam już tyle lat co inż. Karwowski, ale lepiej późno niż wcale...
Mam zamiar wystrugać sobie jakieś urządzonko z pomocą boską i Waszą. Udzielam się aktywnie na innych "forumach"w dziedzinie wędkarstwa, caravaningu oraz motocykli enduro, więc chętnie wymienię się wiedzą
Pozdrawiam wszystkich. Piotrek
Na początek mam tylko jedno pytanie...
Jak się robi bimber?
Pit_B
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Pit_B
Witaj!
Twoje pytanie mnie zaintrygowało, pooglądaj film instruktażowy "Wiosna, panie sierżancie".
Ja mam niewiele lat mniej od inż. Karwowskiego, ale się nie poddaję.
Twoje pytanie mnie zaintrygowało, pooglądaj film instruktażowy "Wiosna, panie sierżancie".
Ja mam niewiele lat mniej od inż. Karwowskiego, ale się nie poddaję.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Pit_B
Najzabawniejsze, że niektórzy z nas dostaja od znajomych propozycje zorganizowania na "wiejski stół" tzw. "klasycznego bimbru". Lud chyba ma złe wyobrażenie o naszym hobby.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pit_B
A co to w/g Was jest klasyczny Bimber.
Utarło się poprzez durną propagandę w PRL , że to jest coś be...
A w/g mnie jest to trunek jak każdy inny.
Przykład Whiskey , Cogniak, Calvados, Grappa, wszelkiego rodzaju winiaki , zbożówki czy też Śliwowica...,,,itd.Toż to są trunki takie same jak bimber - tylko trochę odbiegające technologią wytwarzania i starzenia.
No i ta nazwa, która trochę degraduje ten trunek - właśnie przez złą propagandę.
A wystarczy trochę samozaparcia i możemy wspólnymi siłami nobilitować ten trunek.
Tylko trzeba podejść poważnie do tematu.
Tak ,że @Franta warto się nad tym zastanowić co powiedziałeś...
P.S. pit_b witaj w krainie pozytywnie zakręconych...
Utarło się poprzez durną propagandę w PRL , że to jest coś be...
A w/g mnie jest to trunek jak każdy inny.
Przykład Whiskey , Cogniak, Calvados, Grappa, wszelkiego rodzaju winiaki , zbożówki czy też Śliwowica...,,,itd.Toż to są trunki takie same jak bimber - tylko trochę odbiegające technologią wytwarzania i starzenia.
No i ta nazwa, która trochę degraduje ten trunek - właśnie przez złą propagandę.
A wystarczy trochę samozaparcia i możemy wspólnymi siłami nobilitować ten trunek.
Tylko trzeba podejść poważnie do tematu.
Tak ,że @Franta warto się nad tym zastanowić co powiedziałeś...
P.S. pit_b witaj w krainie pozytywnie zakręconych...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 61
- Rejestracja: środa, 4 kwie 2012, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pit_B
Dzięki za dobre słowo , ale dlaczego emeryta?
Inż Karwowski miał tylko 40 lat... to do emerytury jeszcze daleko. Pewnie nie dożyję, bo do tego czasu podniosą wiek emerytalny gdzieś do 95-ciu lat.
Co do mojego pierwszego pytania, to czytałem wcześniej jak któryś ze starszyzny forumowej sztorcował nowego, żeby zadawał konkretniejsze pytania, wtedy każdy mu chętnie odpowie, a nie pytał w stylu "jak się robi bimber..."
a że zawsze byłem zgrywus, no nie mogłem się powstrzymać mam nadzieję, że mi wybaczycie .
Inż Karwowski miał tylko 40 lat... to do emerytury jeszcze daleko. Pewnie nie dożyję, bo do tego czasu podniosą wiek emerytalny gdzieś do 95-ciu lat.
Co do mojego pierwszego pytania, to czytałem wcześniej jak któryś ze starszyzny forumowej sztorcował nowego, żeby zadawał konkretniejsze pytania, wtedy każdy mu chętnie odpowie, a nie pytał w stylu "jak się robi bimber..."
a że zawsze byłem zgrywus, no nie mogłem się powstrzymać mam nadzieję, że mi wybaczycie .
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Pit_B
Witaj Pit_B. W Polsce utarło się, że coś co nazywa się bimber musi capić, wykrzywiać gębą i walić o glebę, więc niech kolega @lesgo58 nie porównuje trunków które wymienił, do tego paskudztwa na drożdżach babuni pędzonego, na dodatek jeszcze w jakimś parniku. Niestety nazwa bimber tylko z tym się kojarzy i dla większości forumowiczów byłoby obrazą, gdyby ktoś powiedział im że robią bimber. Każdy z nas dąży do tego aby zrobić jak najlepszy wyrób, a zwłaszcza kolega @lesgo58, więc nie rozumiem jego fascynacji bimbrem.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pit_B
Witaj @pit_b !
Wiem jedno, że tu takiego świństwa nikt nie robi, tu raczej więcej się pisze niż robi , no a jeśli już ktoś coś robi to stara się to robić dobrze by potocznie nazwać to choć pieszczotliwie Bimberkiem a nie "bimber"
To też taki mały ............
Pozdrawiam
Już śpieszę z odpowiedzią - trochę się zagalopowałem , dodałem Karwowskiemu lat od lat 80-diesiątych kiedy to ów film powstał , stąd ta emerytura , dużo czasu i zmiana zainteresowań .pit_b pisze:Dzięki ....... , ale dlaczego emeryta? .
To i ja nie mogłem się też powstrzymać i stąd ta odpowiedz - ja nie wiem co to jest bimber?.pit_b pisze:"jak się robi bimber..." ............a że zawsze byłem zgrywus, no nie mogłem się powstrzymać mam nadzieję, że mi wybaczycie .
Wiem jedno, że tu takiego świństwa nikt nie robi, tu raczej więcej się pisze niż robi , no a jeśli już ktoś coś robi to stara się to robić dobrze by potocznie nazwać to choć pieszczotliwie Bimberkiem a nie "bimber"
To też taki mały ............
Pozdrawiam