A można identyczny restart zastosować dla czwórniaka? Mi stanął przy 13 BIGWald pisze:przelewaj z wysokości 1 metra. To najprostszy sposób na napowietrzenie. Teraz dorób drożdże. Wlej to do brzeczki tak żeby się nie zmieszało. Uwodnione drożdże mają pływać po wierzchu. Ot i wszystko. No może jeszcze zakaz (bezwarunkowy) poruszania nastawu pod jakimkolwiek powodem do czasu aż drożdże nie opadną na dno. Jeśli zrobisz to prawidłowo to potrwa to ok. dwóch miesięcy!
pierwszy półtorak
Re: pierwszy półtorak
Czołem,
mam kilka pytań do fachowców.
1. Czy objętość MD wchodzi w skład objętości wody podanej w przepisach?
Tak twierdzi @Markizpucek w pierwszym poście. Wg mnie nie, bo wówczas w przepisach byłaby o tym mowa, a jest wyraźne oddzielenie roztworu MD i roztworu miodu.
2. Czy nieruszające się drożdże na dnie pracują? W moim dwójniaku idą drobne bąbelki z dna, a na dnie tylko znajdują się drożdże.
3. Kiedy mniej więcej opadnie piana, która podnosi mi wierzchnie drożdże, w pierwszej fazie fermentacji?
4. Kiedy zakończy się mniej więcej burzliwa faza fermentacji w przypadku półtoraka i dwójniaka? Literatura podaje mniej więcej dla wszystkich gatunków 6-8 tygodni.
5. Jak gołym okiem rozpoznać jej zakończenie?
6. Czy piana w burzliwej fermentacji unosi pracujące drożdże?
7. Czy 5-6 bulknięć/min w rurce dwójniaka w drugim dniu dobrze rokuje?
8. Jakie są zalecane dawki [g/l miodu przed rozcieńczeniem] drożdży i pożywki dla półtoraka i dwójniaka? Jeden z kolegów pisze, że podwójne, ale czy to jest obojętne od ilości nastawu?
9. Co o tym myślicie: napowietrzyłem roztwór dwójniaka elektrycznym mieszadłem z miksera. Bąble szły, aż miło patrzeć. Nastaw ruszył po 4h.
Dzięki koledzy.
Pozdrawiam,
k
mam kilka pytań do fachowców.
1. Czy objętość MD wchodzi w skład objętości wody podanej w przepisach?
Tak twierdzi @Markizpucek w pierwszym poście. Wg mnie nie, bo wówczas w przepisach byłaby o tym mowa, a jest wyraźne oddzielenie roztworu MD i roztworu miodu.
2. Czy nieruszające się drożdże na dnie pracują? W moim dwójniaku idą drobne bąbelki z dna, a na dnie tylko znajdują się drożdże.
3. Kiedy mniej więcej opadnie piana, która podnosi mi wierzchnie drożdże, w pierwszej fazie fermentacji?
4. Kiedy zakończy się mniej więcej burzliwa faza fermentacji w przypadku półtoraka i dwójniaka? Literatura podaje mniej więcej dla wszystkich gatunków 6-8 tygodni.
5. Jak gołym okiem rozpoznać jej zakończenie?
6. Czy piana w burzliwej fermentacji unosi pracujące drożdże?
7. Czy 5-6 bulknięć/min w rurce dwójniaka w drugim dniu dobrze rokuje?
8. Jakie są zalecane dawki [g/l miodu przed rozcieńczeniem] drożdży i pożywki dla półtoraka i dwójniaka? Jeden z kolegów pisze, że podwójne, ale czy to jest obojętne od ilości nastawu?
9. Co o tym myślicie: napowietrzyłem roztwór dwójniaka elektrycznym mieszadłem z miksera. Bąble szły, aż miło patrzeć. Nastaw ruszył po 4h.
Dzięki koledzy.
Pozdrawiam,
k
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: pierwszy półtorak
Postaram się odpowiedzieć na niektóre z Twoich pytań, dopóki nie pojawią się bardziej biegli w temacie.
Ad 1. - Tak. Pamiętaj że, trójniak to w ostatecznym rachunku trunek w którym trzecią część (objętościowo) stanowi miód, dwójniak - drugą, czwórniak - czwartą etc.
Ad 2. - Oczywiście. Nieruszające, nie oznacza że nieżywe
Ad 3. - Trudno odpowiedzieć. Wg starej literatury fermentacja burzliwa, to właśnie pienienie się brzeczki
Ad 4. - jw. Jest to zależne od wielu czynników. Literatura swoje, życie swoje
Ad 5. Wg starej literatury fermentacja burzliwa kończyła się z momentem opadania piany, przechodziła w fermentację cichą (bez piany).
Dziś w rozumieniu potocznym przyjęło się, że fermentacja burzliwa kończy się kiedy przestało "bulkać".
Ad 6. I tak i nie. Na etapie fermentacji burzliwej w pianie drożdże się rozmnażają. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym czy one tam pracują
Ad 7. Ojojoj, to pytanie nie jest chyba skierowane do fachowców, ale do wróżbitów.
Ad 8. ???
Ad 9. OK.
Ad 1. - Tak. Pamiętaj że, trójniak to w ostatecznym rachunku trunek w którym trzecią część (objętościowo) stanowi miód, dwójniak - drugą, czwórniak - czwartą etc.
Ad 2. - Oczywiście. Nieruszające, nie oznacza że nieżywe
Ad 3. - Trudno odpowiedzieć. Wg starej literatury fermentacja burzliwa, to właśnie pienienie się brzeczki
Ad 4. - jw. Jest to zależne od wielu czynników. Literatura swoje, życie swoje
Ad 5. Wg starej literatury fermentacja burzliwa kończyła się z momentem opadania piany, przechodziła w fermentację cichą (bez piany).
Dziś w rozumieniu potocznym przyjęło się, że fermentacja burzliwa kończy się kiedy przestało "bulkać".
Ad 6. I tak i nie. Na etapie fermentacji burzliwej w pianie drożdże się rozmnażają. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym czy one tam pracują
Ad 7. Ojojoj, to pytanie nie jest chyba skierowane do fachowców, ale do wróżbitów.
Ad 8. ???
Ad 9. OK.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń