Pierwsza destylacja na pot-stillu

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
akona
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 11 cze 2023, 05:21

Post autor: akona »

Witam jestem nowy w temacie pędzenia. Właśnie Kupuje swój pierwszy instrument (coś za 300-400 zł) z jednym odstojnikiem, prawdopodobnie będę używał tej: https://wadmix.pl/pl/p/Destylator-7L-od ... bkowar/786

No i mam problem jak tego skutecznie używać. Ciężko znaleźć mi informacje na ten temat, pożyteczne instrukcje krok po kroku. Wiem że w destylatorze tej konstrukcji ważne jest znalezienie 3 frakcji : przedgonu, serca, zagonu. Moje pytanie odnosiłoby się do tego jak dowiedzieć się kiedy kończy się dana frakcja a zaczyna druga. Mam mierzyć temp. skroplin znajdujących się w odstojniku areometrem ?. Skąd mam dowiedzieć się jaką temperaturę odbioru ma serce a jaką pogon. Frakcje następują po sobie jak je oddzielić? Bardzo mi zależy na dowiedzeniu się jak proces destylacji ma wyglądać na takim instrumencie. Czy ktoś pomoże ?

[mod: Kilka ortów do poprawy. ]
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 cze 2023, 07:39 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
promocja
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pierwsza destylacja na pot-stillu

Post autor: rozrywek »

Ten odstojnik tylko ci utrudni pracę, nie pomoże.

Nie ma temperatury pogon, masz się kierować nosem i smakiem, oraz alkoholomierzem.
Temperatury nie ma również serce, ponieważ jest zbyt ruchome.

Nie możesz znaleźć info odnośnie podziału frakcji?
Nie ułatwię, są tysiące postów na ten temat.
Może trochę.. :czytaj: :read:

Najlepszą nauką jest zrypanie całego procesu i puszczenie go jeszcze raz.

Nastaw, jak domniemywam to będzie cukrówka na turbo z Blg startowym 32, tak? To tylko dygresja.

W/g przepisu na opakowaniu z zastosowaniem maksymalnej dawki cukru. 9 kilo cukru, dopełnione do 25L.

Jak tego nie kupiłeś jeszcze, to nie kupuj.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają, itp.
Są lepsze pomysły. Poczytaj poszukaj, zwykłego Ps, bez tego odstojnik.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

HeniekStarr
600
Posty: 637
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Re: Pierwsza destylacja na pot-stillu

Post autor: HeniekStarr »

online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2938
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Pierwsza destylacja na pot-stillu

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Oddaj to jak możesz :(
Kuknij na "destylatory miedziane" i oglądnij pot-stilla fi 28mm :ok:
O niebo lepszy i na nim się ucz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”