paprykówka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
juras550
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 30 maja 2012, 23:44

Post autor: juras550 »

Witam kolegów psotników, jestem nowy na forum. Mam pytanie, czy eksperymentujecie z papryką czili? Ja do psoty daje kilka papryczek i troszkę miodu. Dla mnie super.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: paprykówka

Post autor: SebasTTan »

Tak robiłem :)
Na 4L 50% psoty dałem 2 zielone i 2 czerwone papryczki.
Stało około 6 tygodni, po 3 tygodniach naciąłem papryczki
tak aby oddała więcej z siebie. Jak już zaczęła tracić kolor
oddzieliłem od płynu. Dodałem 50 ml kwasku cytrynowego
i około 200ml miodu wielokwiatowego.
Zacny trunek :)

Ziem
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 17:01
Ulubiony Alkohol: żołądkowa gorzka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Lublin
Re: paprykówka

Post autor: Ziem »

Zrobiłem coś na ten sposób. Do butelki 0.5 włożyłem jedną suszoną, pozbawioną ziaren papryczke i dwie łyżki miodu. Na razie stoi ok 2 tyg. ale juz bez papryki. Wystarczy tego ognia. Dobre to żeby przepić sycący mięsny obiad :bardzo_zly:
"stawiaj na jakość, nie na jako tako"
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: paprykówka

Post autor: Zygmunt »

Osiadający miód daje coś takiego:
Obrazek

Raczej ściągnij z nad osadu, a to co zostanie przefiltruj.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”