Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
jacek.kokot
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Nowa koncepcja sterownika

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 18 sie 2020, 16:51

Zbudowanie sterownika to generalnie banał. Po pierwsze jest kupa komputerów różnePi poniżej 100PLN, ba nawet poniżej 50PLN. Do tego potrzeba DS1820 za 3PLN/szt, opornik 4,7, trochę skrętki na drucie do łączenia (łatwo łączyć na pająka), ewetualnie taśma jak ktoś chce, dalej łączniki, standardowe za 5PLN/szt (spokojnie 2kW dadzą radę), trochę kabelków łącznikowych. Do tego zasilacz 5V za 3PLN, karta microsd. Zakładam, że wifi jest w komputerku, jak nie ma na USB za 12PLN da radę.

Do tego kawałek banalnego sortu.

Jeśli naprawdę macie taką potrzebę mogę zrobić tutorial jak złożyć sobie taki sterownik samemu, a soft mogę machnąć i udostępnić po prostu.

Tylko trzeba by spisać jakieś wymagania początkowe i zaplanować, co ma być w pierwszej wersji.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: aakk » wtorek, 18 sie 2020, 18:53

Niby banał a jednak nie mamy wysypu sterowników na rynku. Zbudować może i łatwo choć by zbudować dobry sterownik trzeba nieco mieć pojęcie o tym co się robi. No i kod źródłowy.. Z mojej strony wielki ukłon dla autora tematu za udostępnienie swojej pracy. Sam stworzyłem dla siebie mały e-arc przy czym siedziałem nad tym od 0, nie mając pojęcia o arduino. Wiem ile to czasu trzeba na to poświęcić.

Jakoś jestem sceptycznie nastawiony do tych Twoich chęci.. Obrazek
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:


bociann2
350
Posty: 392
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tako rzecze bociannica.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: RE: Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: bociann2 » wtorek, 18 sie 2020, 18:53

Jeśli naprawdę macie taką potrzebę mogę zrobić tutorial jak złożyć sobie taki sterownik samemu, a soft mogę machnąć i udostępnić po prostu.

Tylko trzeba by spisać jakieś wymagania początkowe i zaplanować, co ma być w pierwszej wersji.[/quote]





Mówisz poważnie?
Mam ESP32( WEMOS Lite 1.1) DS-y DS18B20 I 8-mio kanalowy termometr z transmisją po USB na PC. Soft do odczytu jest. Na kegu grzałka 2+1.5 KW. Nie planuje na razie zadnych EZaworów. Wszystko ręcznie. Chcę sterować grzałką 2 KW
Odczyt na PC, kabel USB 5 metrów.
Chciałbym to zrobić sam, mam jako takie pojęcie o elektronice, tzn.wiem co to tranzystor, rezystor, dioda. Lutować też umiem. Teraz trzeba tylko łyknąć co nieco Arduino.
Jeżeli propozycja jest realna, to chętnie się na nią piszę.
Porządny tutorial, jak krowie na rowie
Potem sie będziemy liczyć, OK?
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 18:53 przez bociann2, łącznie zmieniany 2 razy.


marsyl
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2020, 18:32
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: marsyl » wtorek, 18 sie 2020, 20:04

aakk pisze:Jakoś jestem sceptycznie nastawiony do tych Twoich chęci..


Nie stawiałbym raczej znaku równości miedzy liczbą postów a zasobem wiedzy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 21:34 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieważne jak wolno idziesz, ważne, że się nie zatrzymujesz.


rastro
950
Posty: 978
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: rastro » wtorek, 18 sie 2020, 20:30

Wow...
jacek.kokot pisze:Zbudowanie sterownika to generalnie banał. Po pierwsze jest kupa komputerów różnePi poniżej 100PLN, ba nawet poniżej 50PLN.

Ano jest...

jacek.kokot pisze:Do tego potrzeba DS1820 za 3PLN/szt, opornik 4,7, trochę skrętki na drucie do łączenia (łatwo łączyć na pająka), ewetualnie taśma jak ktoś chce,

Po trzy złote to są odpdady z chin... każdy pokazuje co innego a błąd pomiaru jest większy jak tarczowym z browinu Jak się ma szczęście to przynajmniej rozjazd mają podobny i pokazują w miarę to samo. W oficjalnej dystrybucji 15zł+VAT.

jacek.kokot pisze:dalej łączniki, standardowe za 5PLN/szt (spokojnie 2kW dadzą radę), trochę kabelków łącznikowych.

Łaczniki? Masz na myśli przekaźniki czy SSR'y. Jak dasz namiar na sprawdzone dające radę 2kW to się zaraz skończą.

jacek.kokot pisze:Do tego zasilacz 5V za 3PLN, karta microsd. Zakładam, że wifi jest w komputerku, jak nie ma na USB za 12PLN da radę.

Ten zasilacz za 3zl to bał bym się do gniazdka podłączać... a na pewno nie do aparatury gdzie mamy do czynienia z wodą i nieosłoniętymi elementami metalowymi przy których się gmera gołymi rękami w trakcie działania aparatury (choćby zawór odbioru)

jacek.kokot pisze:Do tego kawałek banalnego sortu.

Jeśli naprawdę macie taką potrzebę mogę zrobić tutorial jak złożyć sobie taki sterownik samemu, a soft mogę machnąć i udostępnić po prostu.

Tylko trzeba by spisać jakieś wymagania początkowe i zaplanować, co ma być w pierwszej wersji.

[/quote]
A to jest najlepsze... aż się dziwię że od tylu lat mam pracę i nie wygląda na to żeby byłą ona jakoś potężnie zagrożona. Trzask prask i już... gotowe działa i jest całkowicie niezawodne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


bociann2
350
Posty: 392
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tako rzecze bociannica.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: bociann2 » wtorek, 18 sie 2020, 20:55

Bo Ty, Rastro jesteś malkontem( malkontentem, oczywiście, ale kiedyś tak przeczytałem w jakiejś książce i mi się spodobało )
Daj młodemu blysnąć. No daj.


rastro
950
Posty: 978
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: rastro » wtorek, 18 sie 2020, 21:18

No wiesz, kto jak kto ja daje odsapnąć nowym... szczególnie jak jakiś mod zaraz po akceptacji walinie litanię ;). Ale akurat trochę się znam na tej robocie i wydaje mi się że wiem co mówię. Raczej nie często jest tak jak kolega pisze ;)
jacek.kokot pisze:Zbudowanie sterownika to generalnie banał.

jacek.kokot pisze:Do tego kawałek banalnego sortu.

Jeśli naprawdę macie taką potrzebę mogę zrobić tutorial jak złożyć sobie taki sterownik samemu, a soft mogę machnąć i udostępnić po prostu

Ale muszę przyznać że koleżka też wskazał jedną z tych trudnych rzeczy ;)
jacek.kokot pisze:Tylko trzeba by spisać jakieś wymagania początkowe i zaplanować, co ma być w pierwszej wersji.


:D :D :hahaha: :hahaha: :D :D
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
jacek.kokot
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: RE: Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 18 sie 2020, 22:04

Soft do odczytu jest.

Ej, Panie... Soft do odczytu? DS na RPi czyta się cat'em. Jaki soft?

Chciałbym to zrobić sam, mam jako takie pojęcie o elektronice, tzn.wiem co to tranzystor, rezystor, dioda. Lutować też umiem.

Spoko spoko, przyda się... ;)

Teraz trzeba tylko łyknąć co nieco Arduino.

Ok, ale Arduino to się do tego zupełnie nie nadaje.


Carl
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: Carl » wtorek, 18 sie 2020, 22:11

marsyl pisze:Elektrozawór kupiony, zaczynam się martwić

Ja jeszcze nie, a słowa @arTii mnie uspokajają ;)

Ale może tak przy okazji, t pochwaliłbyś się jaki EZ kupiłeś?


Autor tematu
jacek.kokot
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 18 sie 2020, 22:21

rastro pisze:Po trzy złote to są odpdady z chin... każdy pokazuje co innego a błąd pomiaru jest większy jak tarczowym z browinu Jak się ma szczęście to przynajmniej rozjazd mają podobny i pokazują w miarę to samo. W oficjalnej dystrybucji 15zł+VAT.

Ja nie wiem co i skąd kupujesz. Ja kupuję DS1820 w setki i gwarantuję Ci, że oficjalny DS do Maxim'a (btw, wiesz jak odróżnić oryginał od podróbek) da się spokojnie kupić za 5PLN... Ale to się nie opłaca, bo dobre "odpdady z chin" spokojnie trzymają tolerancję +/- 1 stopień, która jest całkowicie wystarczająca (btw, w praktyce dużo ważniejsza jest stabilność odczytu i responsywność).

rastro pisze:Łaczniki? Masz na myśli przekaźniki czy SSR'y. Jak dasz namiar na sprawdzone dające radę 2kW to się zaraz skończą.

Tak, mam na myśli przekaźniki. Kiedyś sterowałem za pomocą najtańszego przekaźnika pompą 3kW. Jak wiesz trochę o prądzie, to wiesz jaki jest problem z zasilaniem pompy. Przez parę lat żadnego problemu. Kiedyś po paru latach w jednej instalacji odkryłem przez przypadek, że źle był zamontowany termometr co powodowało, że przekaźnik sterujący grzaniem przewodu grzewczego zmieniał stan parę razy na minutę. Przez parę lat - i co, i nic. Sorry, ale nie wierzę w to, że przekaźnik za 50PLN będzie lepszy (do zastosowań, o których tu mówimy) od tego za 5PLN.

rastro pisze:Ten zasilacz za 3zl to bał bym się do gniazdka podłączać...

No to możesz się zdziwić. Ręczę Ci, że każdy z zasilaczy, które dostajesz w komplecie do telefonu kosztuje w hurcie mniej więcej tyle.

rastro pisze: a na pewno nie do aparatury gdzie mamy do czynienia z wodą i nieosłoniętymi elementami metalowymi przy których się gmera gołymi rękami w trakcie działania aparatury (choćby zawór odbioru)

Ok, rozumiem. No to po pierwsze, zasilacz jest dobrze określonym podzespołem zewnętrznym, który jest podłączony do całości dokłanie dwoma kabelkami (+5V i GND). Jeśli masz taki kaprys, kup sobie np. Mean Well RS-12-5 - naprawdę ok sprzęt.

rastro pisze:A to jest najlepsze... aż się dziwię że od tylu lat mam pracę i nie wygląda na to żeby byłą ona jakoś potężnie zagrożona. Trzask prask i już... gotowe działa i jest całkowicie niezawodne.


Nie gotowe, tylko spełniające jakieś, jeszcze niezdefiniowane wymagania. W jakim zakresie wystarczalne a w jakimś nie. Niezawodne? Najsłabszym ogniwem zawsze jest człowiek. A jako człowiek, który od wieeeeeeeeeeeelu lat pisze soft, naprawdę, gwarantuję Ci, że ludzie który potrafią napisać soft będą coraz bardzie potrzebni ;)
Panowie, wierzcie lub nie, ale wiem co piszę. Zastanawiałem się nie raz nad takim rozwiązaniem, ale nigdy nie patrzyłem na nie jako na jakieś wyzwanie. Mam dużo układów, które sa dużo bardziej skomplikowane od takiego sterowniczka. Aby było śmieszniej, sam mam KUPIONY sterownik 2xDS i dwie grzałki sterowne PWM, 77 na górze nie więcej niż 97 na dole. Działa ;)

Z tego co ludzie piszą zrozumiałem, że jest potrzeba, aby być w stanie zrobić taki sterownik samemu. Ok. Myślę, że warto podzielić się kawałkiem jakiejś wiedzy, bo tu naprawdę nie ma niczego trudnego a aż żal czytać różne głupoty, które ludzie wypisują.
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 06:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: RE: Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: aakk » wtorek, 18 sie 2020, 23:57

marsyl pisze:
aakk pisze:Jakoś jestem sceptycznie nastawiony do tych Twoich chęci..


Nie stawiałbym raczej znaku równości miedzy liczbą postów a zasobem wiedzy.
Zwyczajna ostrożność w internecie. W tym przypadku widzę nowego użytkownika który wchodzi na forum i wali z grubej rury na temat sterownika.. No sory ale mi się zapala żółta lampka
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: arTii » środa, 19 sie 2020, 07:42

aakk pisze:Jakoś jestem sceptycznie nastawiony do tych Twoich chęci..

Tak wyskoczył nam kolega jak to się mówi znikąd... Ale nie można od razu go zdołować. Niech pisze - a może akurat wyjdzie mu coś dobrego.
jacek.kokot pisze:Ja nie wiem co i skąd kupujesz. Ja kupuję DS1820 w setki i gwarantuję Ci, że oficjalny DS do Maxim'a (btw, wiesz jak odróżnić oryginał od podróbek) da się spokojnie kupić za 5PLN... Ale to się nie opłaca, bo dobre "odpdady z chin" spokojnie trzymają tolerancję +/- 1 stopień, która jest całkowicie wystarczająca

Podaj linka, gdzie kupię dobre DSy w zakuwanej gilzie, po te 3 czy nawet 5 zł. Chętnie kupię. Czy to tylko "przechwałki"?
jacek.kokot pisze:Tak, mam na myśli przekaźniki. Kiedyś sterowałem za pomocą najtańszego przekaźnika pompą 3kW.

Najtańszy przekaźnik (chiński?) czyli ok 5A i pompa 3kW, czyli 13A i się nie rozpuścił? Toż to niemalże cud ;)
jacek.kokot pisze:Nie gotowe, tylko spełniające jakieś, jeszcze niezdefiniowane wymagania. W jakim zakresie wystarczalne a w jakimś nie.

No i tutaj właśnie jest największy problem. Żeby napisać program do sterownika, to trzeba mieć założenia, rozumieć przebieg procesu i zachodzące zjawiska w aparaturze. Dodatkowo interpretować je programowo przy użyciu konkretnych czujników.
To jest właśnie ten problem. Mając algorytm, to (bez urazy - to nie wycieczka osobista) i tępy programista napisze program.
jacek.kokot pisze:Ok, ale Arduino to się do tego zupełnie nie nadaje.

Aaaa.... popatrz się no... Może komputer z CPU i7 zaprzęgnąć do tego?
Ardiuno (jako platforma sprzętowa) jest całkiem OK do takich rzeczy. A na pewno jest stabilniejsze niż Raspberry z zawodną karta pamięci.
Nie bez powodu wiele sterowników (piece CO, kolumny, sterowniki urządzeń z którymi mam zawodowo do czynienia) są na jakimś procesorze ATMELA
jacek.kokot pisze:Do tego zasilacz 5V za 3PLN,

No i kolejny ZONK...
Podłącz na takim tanim zasilaczu RPI to Ci nie wstanie, albo będzie się wieszał w najmniej odpowiednich momentach.
Jeszcze jak z tego zasilacza pociągniesz zasilanie na elektrozawór...

Kolego @jacek.kokot - może wróć się odrobinę. Najpierw napisz post w dziale przywitalni, gdzie się przywitasz i coś o sobie napiszesz. Później zrób jakiś sterownik, czy chociażby termometr i się nim pochwal, a dopiero wtedy obiecuj złote gruszki na wierzbie...
Nic do Ciebie nie mam, ale faktycznie wyskoczyłeś jak królik z kapelusza rzucając ogólnikami. Gdyby zrobienie dobrego sterownika było takie łatwe, to po pierwsze mieli byśmy wysyp takich sterowników, a po drugie już istniejące sterowniki były by pozbawione błędów już dawno temu...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

george1255
200
Posty: 215
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: george1255 » środa, 19 sie 2020, 08:00

arTii pisze:
Kolego @jacek.kokot - może wróć się odrobinę. Najpierw napisz post w dziale przywitalni, gdzie się przywitasz i coś o sobie napiszesz. Później zrób jakiś sterownik, czy chociażby termometr i się nim pochwal, a dopiero wtedy obiecuj złote gruszki na wierzbie...
Nic do Ciebie nie mam, ale faktycznie wyskoczyłeś jak królik z kapelusza rzucając ogólnikami. Gdyby zrobienie dobrego sterownika było takie łatwe, to po pierwsze mieli byśmy wysyp takich sterowników, a po drugie już istniejące sterowniki były by pozbawione błędów już dawno temu...


W sedno! Nic dodać, nic ująć. :poklon;


Autor tematu
jacek.kokot
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: jacek.kokot » środa, 19 sie 2020, 08:35

Panowie, zwróćcie uwagę, że czym innym jest oferowanie gotowego produktu, który zamyka się w jakąś określoną całości i do którego daje się jakąś gwarancję, a czym innym jest dokładne i wyczerpujące opisanie budowy urządzenia tak, aby każdy mógł je sobie sam złożyć.

Biorąc pod uwagę, że nawet teoretycznie te same podzespoły mogą się diametralnie różnić pomiędzy partiami (np. DSy, jest co najmniej kilka istotnie różnych sposobów ich podłączenia i ostatnio miałem, na szczęście tylko 20 sztuk, które nijak nie czytały mi się w podłączeniu, które używam ponad 10 lat), to trudno jest cokolwiek gwarantować nie mając żadnego wpływu na konkretne podzespoły. W żaden sposób nie jest moją intencją, aby tworzyć gotowy produkt, a tym bardziej go sprzedawać - tu nie ma biznesu żadnego.

arTii pisze:kupię dobre DSy w zakuwanej gilzie

Nigdzie nie pisałem o takich DS. DS prosto od Maxima wychodzi w TO92.

arTii pisze:Toż to niemalże cud

Dokładnie. Sam się zdziwiłem, nie mówiąc już o tym, że zasilanie pomp generalnie jest niewdzięczne ;)


arTii pisze:No i tutaj właśnie jest największy problem. Żeby napisać program do sterownika, to trzeba mieć założenia, rozumieć przebieg procesu i zachodzące zjawiska w aparaturze. Dodatkowo interpretować je programowo przy użyciu konkretnych czujników.

Dobra, heblujemy po próżnicy, więc może ustalmy coś konkretnego? Dwa termometry? Grzałka 1,5 + 2kW? Możliwość ustawiania temperatury docelowej dla każdego z termometrów. Na początek ok?


arTii pisze:Aaaa.... popatrz się no... Może komputer z CPU i7 zaprzęgnąć do tego?

Ale co Ty mi tu próbujesz wkładać w usta coś, czego nigdy nijak nie sugerowałem? Napisałem, że cośtamPi przecież. Jeśli konkretnie, to np. RPi Zero W do kupienia za około 60PLN.

arTii pisze:Ardiuno (jako platforma sprzętowa) jest całkiem OK do takich rzeczy.

Generalnie Ardiuno jest fajną platformą, ale ja nie wyobrażam sobie, aby laik był w stanie postawić sobie cokolwiek na Ardiuno na podstawie opisu z Internetu. Natomiast w przypadku RPi jestem w stanie sobie wyobrazić. Być może mam ubogą wyobraźnię ;)

arTii pisze:A na pewno jest stabilniejsze niż Raspberry z zawodną karta pamięci.

Bardzo dobrze mówisz. I dlatego montuje się kartę na RO. Zwróć też uwagę, że nie mówimy tu o urządzeniu, które z założenia ma działać 24/7 przez powiedzmy rok. 24h będzie działać. Tylko koniecznie trzeba tak zaprojektować całość, aby przy awarii wyłączało proces a nie wywalało kega w kosmos.

arTii pisze:Nie bez powodu wiele sterowników (piece CO, kolumny, sterowniki urządzeń z którymi mam zawodowo do czynienia) są na jakimś procesorze ATMELA

Moim zdaniem w tym zakresie mimo wszystko przyczyny są zupełnie inne. Po pierwsze bardzo wiele takich rozwiązań wywodzi się z lat 90-tych, kiedy nikt o RPi nie myślał. Po drugie jak się tłucze układy dedykowane seryjnie bez sensu pchać się w RPi. Po trzecie, myślenie powoli się zmienia i coraz więcej tego typu rozwiązań ma wifi, panel www, itp.


arTii pisze:Podłącz na takim tanim zasilaczu RPI to Ci nie wstanie, albo będzie się wieszał w najmniej odpowiednich momentach.

Wydawało mi się, że temat zasilacza już wyjaśniłem ;) Ok, nie chcesz takiego za 3PLN - ok, kup sobie za 30PLN - będziesz zadowolony.

arTii pisze:Jeszcze jak z tego zasilacza pociągniesz zasilanie na elektrozawór...

Nigdzie nie pisałem o elektrozaworze, ale jeśli będzie takie wymaganie, z pewnością można je spełnić.

Przy okazji, daj namiar na jakiś dobry elektrozawór.

arTii pisze:Kolego @jacek.kokot - może wróć się odrobinę. Najpierw napisz post w dziale przywitalni, gdzie się przywitasz i coś o sobie napiszesz.

A przepraszam, nie wiedziałem, że tu takie zwyczaje panują.

arTii pisze:Gdyby zrobienie dobrego sterownika było takie łatwe, to po pierwsze mieli byśmy wysyp takich sterowników, a po drugie już istniejące sterowniki były by pozbawione błędów już dawno temu...

Każdy ma swoją perspektywę. Generalnie programowanie jest trudne i statystycznie 95% ludzi nigdy w życiu nie byłoby w stanie napisać żadnego użytecznego programu. Ja mam instalacje, w których muszę ogarnąć kilkaset źródeł danych (różnych czujników, itp.) i na ich podstawie wysterować różne urządzenia, więc naprawdę dwa termometry i grzałka z tej perspektywy są banalne.
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 09:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: arTii » środa, 19 sie 2020, 10:19

jacek.kokot pisze:Dobra, heblujemy po próżnicy, więc może ustalmy coś konkretnego? Dwa termometry? Grzałka 1,5 + 2kW? Możliwość ustawiania temperatury docelowej dla każdego z termometrów. Na początek ok?


eee... takie coś na to esp8266 z wgranym ESPeasy i rules można zrobić. nawet gdzie tutaj na forum jest moje rozwiązanie.
Jak już jedziemy, to 5(7) termometrów, 3 grzałki ze sterowaniem mocą (max 2,5kW/grzałka), 2(3) elektrozawory, wyświetlacz (najlepiej dotykowy) z wizualizacją stanów, sterowanie procesem zarówno z ekranu dotykowego jak i przez sieć :)
Zamiast elektrozaworów do odbioru mogą być opcjonalnie pompy perystaltyczne :)
A co.... jak to takie proste, to dawaj :)

jacek.kokot pisze:Generalnie Ardiuno jest fajną platformą, ale ja nie wyobrażam sobie, aby laik był w stanie postawić sobie cokolwiek na Ardiuno na podstawie opisu z Internetu.

Ale to nie chodzi o laika... To Ty powiedziałeś, że oddasz kod za darmo (tak w uproszczeniu), więc kabelki to chyba nie problem czy arduino, czy tez Pi

Nie podam Ci na tacy wszystkiego - jak zapewne zauważyłeś robimy jakiś swój sterownik i niekoniecznie chcę Ci podawać gotowe rozwiązanie.
jacek.kokot pisze:Nigdzie nie pisałem o elektrozaworze, ale jeśli będzie takie wymaganie, z pewnością można je spełnić.
Przy okazji, daj namiar na jakiś dobry elektrozawór.

No Ty nie pisałeś, ale sterowniki mają obsługę elektrozaworów, więc dla mnie to jest niemalże "pewnik"
Niestety nie poratuję Cie elektrozaworami, bo sam szukam dobrych i tanich...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


Autor tematu
jacek.kokot
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Sterownik i termometr robert4you - kontrola procesu smartfonem po wifi.

Postautor: jacek.kokot » środa, 19 sie 2020, 11:19

arTii pisze:eee... takie coś na to esp8266 z wgranym ESPeasy i rules można zrobić. nawet gdzie tutaj na forum jest moje rozwiązanie.
Jak już jedziemy, to 5(7) termometrów, 3 grzałki ze sterowaniem mocą (max 2,5kW/grzałka), 2(3) elektrozawory, wyświetlacz (najlepiej dotykowy) z wizualizacją stanów, sterowanie procesem zarówno z ekranu dotykowego jak i przez sieć :)
Zamiast elektrozaworów do odbioru mogą być opcjonalnie pompy perystaltyczne :)
A co.... jak to takie proste, to dawaj :)


Ok, może być, tylko tylko jak to ma działać?

Z całą pewnością dobrze jest widzieć szerszą perspektywę, aby odpowiednio podejść do projektowania, ale na proof-of-concept trzeba wybrać proste rozwiązanie. Trzeba zeskalować do czegoś prostego z konkretnym, praktycznym zastosowaniu - np. https://allegro.pl/listing?string=PRD2U%2B
Wyświetlacz, ok, dotyk ok, ale dużo lepiej i prościej jest zrobić dobry interfejs po sieci, choćby appkę mobilną.

Mod.
Nie cytuj całych postów a już zwłaszcza cytatów.
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 11:55 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nowa koncepcja sterownika

Postautor: arTii » środa, 19 sie 2020, 12:03

Jacek (domyślam się, że tak masz na imię) - proste sterowniki już są. Naprawdę. Poszukaj w moich postach - udostępniłem rules do espeasy, które mierzy temperatury, wyświetla je na LCD, definujesz przyciskami temperaturę dnia, offset, alarmy itp...
Więc jeśli chcesz coś swojego zbudować - proszę bardzo.
Ale żeby zrobić "rozbudowany" sterownik potrzeba jest wiedzieć jak zachodzą procesy w kolumnie, znać jej parametry itp.
Chcesz coś swojego - niestety ja Ci nie pomogę.

EDIT:
Ale żeby nie było że jestem taki straszny nieużytek :)
Cały program możesz podzielić na takie bloki:
- rozgrzewanie zbiornika, później kolumny
- otwarcie chłodzenia
- stabilizacja
- odbiór przedgonów
- ponowna stablizacja
- odbiór serca
- odbiór pogonów
- koniec procesu

Jak to ubrać w program - masz pole do popisu :)
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 14:17 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


Moskit81
50
Posty: 81
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 01:06
Załączniki
Re: Nowa koncepcja sterownika

Postautor: Moskit81 » środa, 19 sie 2020, 15:50

Może schemat procesu w SKN w środku instrukcji rozjaśni, kopiować nie ale na fundament do udoskonalenia owszem http://bolecki.pl/download/SKNv301.pdf


Autor tematu
jacek.kokot
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Nowa koncepcja sterownika

Postautor: jacek.kokot » środa, 19 sie 2020, 18:56

Parę pytań.

1. Chłodzenie - chłodzisz wodą z sieci, czy jakoś inaczej?
2. Jeśli sterowanie wodą z sieci, sterujemy temperaturą na powrocie, tak?
3. Zakładasz, że efektywność chłodzenia/prędkość obiegu wody w chłodzeniu jest regulowana przez odpowiednie otwarcie zaworu? Jeśli tak, czy masz jakikolwiek sensowny zawór z możliwością płynnej regulacji kąta otwarcia?
4. Jak sobie wyobrażasz odbiór przegonów? Wg czasu to będzie loteria. Wg ilości, trzeba mierzyć jakoś ilość - pytanie jak? Wodomierz, chyba nie. Może waga?
5. Jeśli mamy automatycznie przełączać przegony i resztę przydałby się jakiś zawór (trójdrożny) do przełączania.
6. Jak sobie wyobrażasz automatyczne przełączanie na pogony? Jak chcesz wykrywać, kiedy mają być pogony? Wg temperatury?


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nowa koncepcja sterownika

Postautor: arTii » środa, 19 sie 2020, 20:06

Ale chcesz dostać ode mnie gotowca? Po raz kolejny powiem - nie. To Twój sterownik i Twoje koncepcje...
Ja już nic więcej nie podpowiem.
Ale jeśli przyślesz mi swój gotowy sterownik do testów, to obiecuję że to przetestuję i powiem Ci jakie mam uwagi /zastrzeżenia
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości