Nastaw z T3 spiritferm
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Jeśli zakończył pracować - zlej znad osadu. Rozbełtaj go aby odpowietrzyć i wystaw na dwór. Jutro masz klarowny.
Dziś w nocy jest mróz a to najlepszy środek klarujący...i ekologiczny...
Dziś w nocy jest mróz a to najlepszy środek klarujący...i ekologiczny...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Na poważnie.
Jak masz coś do klarowania to klaruj - jak nie masz i nic Cię nie goni to pozostaw na kilka dni.
Jak masz coś do klarowania to klaruj - jak nie masz i nic Cię nie goni to pozostaw na kilka dni.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Mam http://alkohole-domowe.pl/product-pl-66 ... tonit.html i z tego co wyczytałem to nada się. Dobrze wyczytałem?
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Witam szacowne grono pedagogiczne . Od kilku dni chłonne wiedzę zawartą na forum, ale cały czas mam sporo wątpliwości. Chciałbym spróbować sił w domowym psoceniu, więc przygotowałem nastaw na T3, 7 kg cukru i jakieś 22 l wody. Całość w szklanym balonie 40 litrów. Nastaw ustawiony w piwnicy, temperatura około 15-16 stopni. Nastawiłem w niedzielę.
BLG początkowe 17
Aby zapewnić odpowiednią temperaturę gąsior obłożyłem szmatami. Wczoraj nastaw miał temperaturę 24 stopni, blg 17. Dziś rano sprawdzam nastaw, słychać i widać że ładnie pracuje, ale okazało się, że temperatura to 34 stopnie, blg około 2. Od razu zdjąłem szmaty, aby zbić trochę temperaturę. Jestem zaskoczony, że temperatura aż tak podskoczyła przez noc.
Czy dobrze wnioskuje, że skoro blg jest niskie, to proces powinien dochodzić do końca i nawet jeśli drożdże zginą w skutek wysokiej temperatury, to i tak wykonały swoją pracę?
Z góry dzięki za pomoc.
Krzysiek.
BLG początkowe 17
Aby zapewnić odpowiednią temperaturę gąsior obłożyłem szmatami. Wczoraj nastaw miał temperaturę 24 stopni, blg 17. Dziś rano sprawdzam nastaw, słychać i widać że ładnie pracuje, ale okazało się, że temperatura to 34 stopnie, blg około 2. Od razu zdjąłem szmaty, aby zbić trochę temperaturę. Jestem zaskoczony, że temperatura aż tak podskoczyła przez noc.
Czy dobrze wnioskuje, że skoro blg jest niskie, to proces powinien dochodzić do końca i nawet jeśli drożdże zginą w skutek wysokiej temperatury, to i tak wykonały swoją pracę?
Z góry dzięki za pomoc.
Krzysiek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 gru 2012, 10:48 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Widać, że proces zwolnił, temperatura spadła do około 30 stopni ale cały czas słychać szum i widać że pracuje. Zastanawiam się tylko nad skalą mojego miernika blg, mam miernik:
http://allegro.pl/cukromierz-areometr-m ... 09573.html
Obecnie wykazuje 0 czyli czerwone pole, skąd ujemny wynik o którym wspomniałeś? Zależy to od rodzaju miernika?
http://allegro.pl/cukromierz-areometr-m ... 09573.html
Obecnie wykazuje 0 czyli czerwone pole, skąd ujemny wynik o którym wspomniałeś? Zależy to od rodzaju miernika?
-
- Posty: 1417
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 524 razy
- Otrzymał podziękowanie: 125 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
Czyli jak pokazuje 0 to jeszcze powinien zejść poniżej, fakt, że nie ma takiej skali,
ale po prostu bierzesz to "na oko", widzisz ile zajmują 4 ostatnie kreski przed zerem
no i mniejwięcej tyle możesz sobie zaznaczyć na szkle pływaka - za zerem, to będzie
Twoje -4, a bierze się to z tąd, że ten areometr mierzy gęstość cieczy tyle, że zawarty
w niej alkohol (w przerobionym/przerabianym nastawie) + jeszcze czasem gaz (jesli nastaw
ciągle pracuje) wprowadza przekłamania w odczycie ze skali, dlatego przyjęło się, że koniec
pracy jest na -4blg.
ale po prostu bierzesz to "na oko", widzisz ile zajmują 4 ostatnie kreski przed zerem
no i mniejwięcej tyle możesz sobie zaznaczyć na szkle pływaka - za zerem, to będzie
Twoje -4, a bierze się to z tąd, że ten areometr mierzy gęstość cieczy tyle, że zawarty
w niej alkohol (w przerobionym/przerabianym nastawie) + jeszcze czasem gaz (jesli nastaw
ciągle pracuje) wprowadza przekłamania w odczycie ze skali, dlatego przyjęło się, że koniec
pracy jest na -4blg.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Krzysiek_J
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1417
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 524 razy
- Otrzymał podziękowanie: 125 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...
No, jeśli będzie gotował jeszcze ostro gazujący nastaw - ale wątpie by wykazał się hmmm... totalnymlesgo58 pisze: Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Wczoraj proces się zatrzymał, nie słychać szumu i nie widać aby płyn pracował. Jeśli dobrze kojarzę informację to procedura postępowania powinna być taka:
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.
Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.
Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.
Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.
Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Jesteś pewien, że wszystko jest przerobione?
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.
Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.
Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Spróbowałem nastawu, jest lekko słodkawy, lekko kwaśny i czuć trochę goryczki. Sprawdziłem mój cukromierz, w czystej wodzie wskazuje 0, sporządziłem też testową mieszaninę 220 ml wody i 70 g cukru i wskazanie było 25 blg więc o ile dobrze policzyłem to wskazanie jest prawidłowe.
Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Słuchaj - załóżmy, ze w pierwszym poście się pomyliłeś i zamiast 27 napisałeś 17.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Cukromierz wskazuje 0. Czyli jeszcze pewna część cukru pozostała, o czym świadczy smak nastawu. Pytanie tylko czy drożdże przerobią resztę czy przypadkiem nie wymarły. Jak pisałem wcześniej wczoraj przed południem zmierzyłem temperaturę i było 34 stopnie. Fermentacja bardzo burzliwa. Po południu temperatura zaczęła spadać, wieczorem było już 24. Dziś cisza w interesie.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
-
- Posty: 75
- Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Witam podczepię się pod temat, otóż mam zamiar zrobić powiększony nastaw z 21,5kg cukru i 78 l wody na 2 paczkach T3, startowe BLG na poziomie 21,6 temp. w pomieszczeniu 22 C, i pytanie czy jest jakaś procedura postępowania przy tak powiększonym nastawie (dodawanie drożdży)?
-
- Posty: 75
- Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Przepisy można sobie tworzyć samemu, najważniejszy parametr to zawartość cukru w nastawie wyrażony w jednostce Blg. Z lektury forum można wyciągnąć wniosek, iż syrop przed dodaniem drożdży musi mieć wartość 21-22 Blg, aby grzybki w spokoju bez stresu popracowały sobie.makallele pisze:Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru?