Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
piotr.niemyjski
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 08:31
Załączniki
Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: piotr.niemyjski » czwartek, 18 lip 2019, 08:40

Witam zebrałem sporą ilość ziół.
Chciałbym zrobić nalewkę ziołową coś w stylu jägermeíter albo nalewka bendyktyńska tylko w Internecie jest mnóstwo przepisów i nie wiem jak to zrobić.
Trzeba pewnie coś poeksperymentować.
Proszę o waszą pomoc i porady

1. Ziele hyzop
2. Wanilia
3. Kożeń arcydziegla
4. Arnika górska
5. Anyż
6. Skrzyp
7. Mięta
8. Kolendra
9. Szafran
10. Gałka muszkatołowa
11. Pieprz kolorowy
12. Kurkuma
13. Owoce jałowca
14. Pieprz czarny
15. Goździki
16. Majeranek
17. Tymianek
18. Cynamon
19. Kminek
20. Kwiat lawendy
21. Liść pokrzywy
22. Czarnuszka


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

japitole
150
Posty: 162
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: japitole » czwartek, 18 lip 2019, 13:19

Na Jagermeister masz za mało ziół. Ponoć składa się on z 56, ale czy to prawda, czy też próba wprowadzenia w błąd :scratch:
Na czeską Becherovkę masz większe szanse, w smaku podobna do tytułowego Jagermeistera, a składa się tylko z 11 składników :shock:
Przepis oryginalny Becherovki mam, a na Jagermeistera raczej nie znajdziesz.


johnex
400
Posty: 423
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: johnex » czwartek, 18 lip 2019, 13:54

Benedyktynkę robiłem z gotowego zestawu ziół z Darów Natury: https://darynatury.pl/Oferta/benedyktynka-20-30g,224
Nalewka wyszła całkiem dobra.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


KarolinaZawierucha
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 7 cze 2019, 12:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: KarolinaZawierucha » czwartek, 18 lip 2019, 15:45

Ja również robiłam benedyktynkę z gotowej mieszanki. Tam jest 30g ziół, zalewa się je 2l alkoholu i dodaje 250g cukru. Mi również smakowało. Jeżeli nie znajdziesz innego, sprawdzonego przepisu, możesz spróbować to zrobić w takich proporcjach.
Wszystko do domowego wyrobu wędlin - www.domowaspizarnia.pl :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
piotr.niemyjski
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 08:31
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: piotr.niemyjski » piątek, 19 lip 2019, 07:48

Japitole poproszę o ten przepis.

Karolina, ile procentowym alkoholem zalałaś? I od razu dodałaś cukru i gotowe?
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lip 2019, 08:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4387
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: lesgo58 » piątek, 19 lip 2019, 08:24

Nim Karolina poda Ci swój przepis podam Ci w między czasie opis pewnego eksperymentu na Benedyktynkę:

Eksperyment "Benedyktynka"

Od dawna chodziło za mną zrobienie prawdziwej francuskiej Benedictine. Benedictine jest
zastrzeżonym znakiem towarowym, a oryginalny trunek powstaje tylko w jednym miejscu na
świecie - w normandzkim Fecamp. Wszystkie inne Benedyktynki to tylko podróbki. Niestety
przepisy dostępne na forum maja niewiele wspólnego z oryginalnym trunkiem. Są dostępne
również gotowe zestawy ziol, ale to nie to samo co zrobienie samemu, a poza tym nie jestem do
konca przekonany co do trafnosci ich skladu. Postawilem sobie za cel zrobienie trunku z pelnego
zestawu ziol, choc sama metoda bedzie nieco inna, gdyz oryginal powstaje w 75% w procesie
destylacji a ja bede ziola macerowal. Bardzo pomocna byla moja wizyta w Palais Benedictine w
Fecamp. Choc okazalo sie jednoczesnie, ze przepis na Benedictine to jedna z najlepiej strzezonych
tajemnic na swiecie, zna go maksymalnie 3 osoby w danym czasie. Wiadomo, ze Benedyktynka
powstaje z 27 ziol, ktore dzielone sa na 4 mieszanki, 3 z nich sa destylowane, jedna macerowana.

1. Skladniki.

Samo ustalenie 27 ziol uzytych do produkcji Benedictine to nie lada problem. 20 ziol udalo mi sie
ustalic z blisko 100% pewnoscia, natomiast co do 7 pozostalych jest duze prawdopodobienstwo, ze
sa wykorzystywane. Te ostatnie siedem ziol ustalilem w ten sposob, ze porownalem najczesciej
wystepujace ziola w przepisach na trunki podobne do Benedyktynki, wystepujacych w internecie i
innych zrodlach pisanych, do ziol prezentowanych na wystawie w palacu w Fecamp (jest ich duzo
wiecej niz 27). Metoda moze nie idealna, ale lepsza nie przychodzi mi do glowy.

2. Proporcje, nastawy, czas maceracji.

Jak napisalem powyzej odpowiednie proporcje zna w tej chwili jedynie 3 osoby na swiecie, wiec
pozostaje jedynie eksperymentowac. Przy ustaleniu proporcji posluzylem sie miedzy innymi
dwoma przepisami z wloskiej literatury na trunki podobne do Benedyktynki, lecz robione z duzo
mniejszej ilosci ziol, ale w duzym stopniu musialem improwizowac.

Oto proponowane nastawy:

Nastaw 1, 800 ml spirytusu 95%, czas maceracji 14 dni:
- 20 g melisy,
- 10 g hyzopu lekarskiego,
- 6 g korzenia dziegiela + 2 g owocu,
- 2 g kolendry,
- 2 g miety pieprzowej*,
- 2 g klacza tataraku*,
- 2 g tymianku,
- 2 g kardamonu,
- 2 g gozdzikow,
- 2 g majeranku*,
- 2 g wanilii,
- 2 g kwiatu muszkatolowca,
- 2 g skorki z cytryny,
- 1 g cynamonu,
- 1 g ketmii pizmowej,
- 1 g galki muszkatalowej,
- 1 g mirry,
- 1 g czarnej herbaty z cejlonu,
- 1 g jalowca,
- 1 g aloesu,
- 1 g arniki gorskiej,
- 1 g piolunu,
- 1 g kurkumy*,
- 1 g kory sandalowca czerwonego*,
- 1 g skorki z gorzkiej pomaranczy*.

Nastaw 2, 100 ml spirytusu 95%, czas maceracji 3 dni:
- 0,30 g szafranu.

Nastaw 3, 100 ml spirytusu 95%, czas maceracji 3 dni:
- 2 g kwiatu lawendy*,
(- 1 g kwiatu pomaranczy**) - tymczasowo usuniety
* 7 ziol co do ktorych nie mam 100% pewnosci.
(** kwiat pomaranczy to 28 ziolo, taki moj wlasny dodatek ) - tymczasowo usuniety
Plus: woda, brazowy cukier, karmel, miod akacjowy (do mocy 40%), koniak.

Prosze o wszelkie uwagi co do ziol, zaproponowanych proporcji, nastawow itd. Calosc chce
nastawic w sobote, wiec do soboty moge wprowadzac wszelkie zmiany.

@Ja powiem szczerze, mnie się nie aż tak podoba-jest troszkę ostra (za dużo imbiru jak
podejrzewam) i bardziej ziołowa, choć Benedictine jak dla mnie jest przesłodzony, a tutaj choć
używałem syropu cukrowego i miodu, napój pozostał lekki, i co mnie najbardziej cieszy zachował
oryginalny kolor i zbilansowany aromat, ale coś w tym musi być, bo z 1 litra jaki powstał, została
już tylko kwaterka. Miód bardzo lubię, więc tę ćwiarteczkę zachowam do kosztowania.

@Ze wspólnych ustalenień z Conradem doszliśmy do wniosku że nasze " dzieła " posiadają
zbliżoną do oryginału woń.
Smak i kolor jeszcze odbiegają od wzorca.

@Ja swoje 3 nastawy dosłodziłem karmelem ( miód dodałem troszkę wcześniej ) i odstawiłem na
kolejne pół roku.



Źródło: http://wino.org.pl/forum/Thread-Czy-ktoś-zna-BENEDYKTYNKĘ
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lip 2019, 08:25 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


japitole
150
Posty: 162
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: japitole » piątek, 19 lip 2019, 14:20

Nie zgodzę się z tym że, Benedyktynka powstaje z 27 ziół.
Kolego lesgo58, w jednym z tematów podałeś mi link do książki Cieślaka i kazałeś mi ją potraktować jak biblię. Cieślak w niej pisze, że Benedyktynka składa się z około 130 ziół.
Z drugiej strony ten Bogi zna się na nalewkach więc przepis może być OK.
Poniżej przepis na Becherovkę również z tej strony co powyższy.

litr spirytusu rozcieńczyć wodą (330ml)=64.3%. W tym roztworze przez 30 dni macerować następujące składniki:

83g korzenia dzięgla
66g skórki pomarańczowej
66g cynamonu
33g cynamonu białego (?)
33g kwiatu cynamonowego (?)
16g verbascum densiflorum
16g piołunu
33g niedojrzałej pomarańczy
16g goździków
33g wrotyczu
33g kassji

Następnie wziąć 2,5 litra spirytusu, dolać 330ml tego nalewu, 660ml syropu cukrowego i dolać 3 litry wody. W razie bladego koloru, dobarwić na żółtozielony odcień.


Zapodający twierdzi, że jest to oryginalny przepis Jana Bechera na Karlsbad Becher Bitter inaczej na współczesną Becherovkę.


KarolinaZawierucha
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 7 cze 2019, 12:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: KarolinaZawierucha » poniedziałek, 22 lip 2019, 07:58

Cukier dodałam do ziół, zalałam alkoholem i tyle. Tak jest na instrukcji. Jeżeli pobawisz się w macerowanie, dodasz jeszcze jakieś inne ciekawe ziółko to może wyjść lepiej :)
Wszystko do domowego wyrobu wędlin - www.domowaspizarnia.pl :D


japitole
150
Posty: 162
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Nalewka ziołowa 22 zioła

Postautor: japitole » piątek, 30 sie 2019, 16:12

japitole pisze:Ponoć składa się on z 56, ale czy to prawda, czy też próba wprowadzenia w błąd :scratch:
.

Trochę głupio cytować tak samego siebie, ale prawdopodobnie z tymi 56 ziołami to ściema, będę wiedział za parę dni, a poniżej
maceruje się Jagermeister 8-)
Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 19:28 przez japitole, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości