Najnowszy "Magba 3" już pracuje.

Zaprezentujcie tu wasze pomysły na destylator i nie tylko. Może własne zbiory lub inne dzieła sztuki które warto pokazać światu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
bestia
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 30 kwie 2011, 01:05
Krótko o sobie: Jestem atrystą i wynalazcą.
Ulubiony Alkohol: Własne wyroby
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Kraków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:

Post autor: bestia »

Przedstawiam mój najnowszy sprzęt "Magba 3". Jest to trzeci mój destylator. Jego budowę oparłem na doświadczeniach wcześniejszych modernizując je. Podstawą jest stary piec węglowy, kuchenny, tyle ze stoi w piwnicy. w piecu zainstalowałem dmuchawę napędzaną odkurzaczem, aby szybko nabić większą temperaturę. Na piecu stoi zdejmowalna bańka od mleka, zaopatrzona w termometr do 200 stopni. Zaizolowana jest watą szklaną. Pojemność robocza to 20l. Na półce ściennej stoją dwa deflegmatory szklane oraz chłodnica miedziana o pojemności cieczy chłodzącej 20 l. Z obiegiem wody. Woda jest odprowadzana do pompy za ścianą, a następnie do kanalizacji.zbiornik na destylat znajduje się na półce poniżej płyty pieca. Połączenia elastyczne wykonałem z wężyka igielitowego 8 mm. dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Wydajność sprawdzona tego aparatu jest przerób 20 l zacieru w 2,5 godziny. Moc początkowa spirytusu oscyluje w okolicach 85%. Średnia moc urobku to 67%. Po rozcieńczeniu i ponownej destylacji uzyskuję 80%. wygodna to jest wartość przy mieszaniu wódek. Aparatura jest wykonana tak aby można ją było w razie potrzeby szybko rozebrać i ukryć. Oto fotografie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z bimbrownictwem jest jak z prohibicją. Tyle że 90 lat temu. I znowu jesteśmy 100 lat za murzynami.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Najnowszy "Magba 3" już pracuje.

Post autor: Zygmunt »

Węże igielitowe nie nadają się do gorącego alkoholu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
bestia
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 30 kwie 2011, 01:05
Krótko o sobie: Jestem atrystą i wynalazcą.
Ulubiony Alkohol: Własne wyroby
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Kraków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Najnowszy "Magba 3" już pracuje.

Post autor: bestia »

Oto mój Magba 1, którego już rozmontowałem. Działał jak należy, ale trzeba się było nasiedzieć żeby się napić jak należy. A niżej Magba 2- nieudany prototyp, na chłodnicy ze sklepu ogrodniczego. Ta szklana chłodnica jest do d... Lałem wodę strumieniem a i tak wylatywał wrzątek z rury. Ostatecznie zastąpił go Magba 3.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z bimbrownictwem jest jak z prohibicją. Tyle że 90 lat temu. I znowu jesteśmy 100 lat za murzynami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie destylatorów”