Witam i pozdrawiam w nowym roku.
Tak jak obiecałem wstawiam parę fotek mojego destylatora który postanowiłem zmodyfikować.
Miałem to zrobić jeszcze w starym roku ale przerosło mnie trochę dodawanie fotek.
Historia się zaczęła z 10 lat temu.
Trochę poczytałem na temat destylatorów i uznałem że zrobię swój własny bo na brak materiałów i czasu nie narzekalem WTEDY.
Beczkę zrobiłem z rury fi 360mm h=500mm
Dospawalem uszy, podwojne dno zrobilem
żeby nie przypalało zacieru (od początku nastawiałem się tylko na owocówki z zacierow gęstych)
Zrobiłem dekiel z blachy. Dospawalem kołnierz żeby było gdzie wsadzić uszczelkę.
https://imgur.com/a/GYeXOWj
Dekiel dałem na prasę żeby go "wybulć". Do beczki dospawalem 4 własnoręcznie robione zatrzaski żeby ją szczelnie zamknąć.
Kolumna była zrobiona z rury 60.3 i łączona na flansze, wypełniona 0,5 L miedzianymi sprężynkami i 3 L nierdzewnymi.
Na górze chłodnica 350mm i poniżej półka zbierająca. A z półki lało się jeszcze do jednej chłodnicy.
https://imgur.com/a/rVcnFaS
https://imgur.com/a/w6RJoSK
https://imgur.com/a/q6r91xr
https://imgur.com/a/7r06Vdh
https://imgur.com/a/evPqYOm
Zaworek do regulacji mosiężny z regulatora dopływu powietrza do maski spawalniczej
Całość była i będzie ogrzewana palnikiem gazowym.
Wtedy myślałem że to cud techniki jednak teraz wiem że to był średni wynalazek.
Jak zacząłem użytkować to najwiekszym problemem był olej który ciągle się wylewał jak zwiększał swoją objętość a grzanie całości to bylo 4 godziny.
Sama destylacja przebiegała w miarę, jednak czasem robiło się ciśnienie w kolumnie i proces się wymykał spod kontroli.
Produkt który wychodził miał 92% ale w smaku BIDA.
I po tych problemach zrezygnowałem że wszystkiego co związane z bimbrem(oprócz picia)
Nastał czas budowy domu i dzieci a destylator się kurzył i zmieniał miejsce spoczynku przez jakieś 8 lat.
Aż do niedawna jak mi syn sprezentował kwarantannę i na wyjście z chałupy był na 16 dni
Pomyślałem że coś ulepszę w tym wechikule.
Najpierw uznałem że trzeba przerobić płaszcz tak żeby był dookoła a nie tylko pod spodem.
Po tym zabiego musiałem wywalić stare zaczepy dekla bo się nie mieściły więc zrobiłem inne mocowanie pokrywy.
Musiałem dorobić uszy pod nakrętki trapezowe i odciąć starą flansze i dospawac nowe złącze SMS
https://imgur.com/a/o8Yo0hY
https://imgur.com/a/14Ma4v2
https://imgur.com/a/amfm4uM
Potem trochę przerobiłem półkę zbierająca ale po kilku lekturach w sieci uznałem że lepsze rozwiązanie to aabratek.
Najpierw chciałem zrobić jedna kolumnę do dwóch rodzajów systemu zbierania trunku ale na koniec uznałem że aabratek mi wystarczy i cała kolumna,system półek i 2 chłodnice są mi niepotrzebne.
Na dzień dzisiejszy że starej wersji została tylko rura fi 360 H=500
Kolumnę mam teraz z rury 76,5
Wysokość od pierwszego SMS do górnej krawędzi szkła to 150cm-i tyle będzie wypełnienia.
https://imgur.com/a/1kuaQ9j
Zamówiłem rurę szklaną i dorobiłem sobie do niej kołnierze żeby był ładny wziernik
https://imgur.com/a/GfTzOHP
Okazyjnie kupiłem 2 złącza SMS FI 70 papuge i zaworek
https://imgur.com/a/te1cSkN
Ten tłumik to nie do psotnicy. Sąsiadowi robiłem do traktora
Nad zbiornikiem jest 200mm rury ze złączami SMS i to będzie wypełnienie miedziane a reszta to nierdzewne sprężynki
https://imgur.com/a/YnXikS4
Że złącza SMS były fi 70 a rura fi 76.5 to delikatnie musialem zawęzic końce rur.
Doprowadzenia wody ciepłej i zimnej robię spawane od góry a niżej zobaczę co wyjdzie
https://imgur.com/a/5WmKCFw
Nie jest to jakiś cud ale mam nadzieję że trunek będzie zacny z tego.
Teraz mam kilka pytań do doświadczonych kolegów.
1. Gdzie zrobić odbiór dolny na kolumnie(jak nisko od rury szklanej)?
2. Czy chłodnica do dolnego odbioru może być szklana
spiralna?
3. Czy dolny odbiór musi posiadać jakieś półki zbierające?
Jeszcze raz szczęśliwego nowego roku
- Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!OXI One 20 g - preparat z aktywnym tlenemKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Koncentrat wina Mos La Mancha - Dostawa za 10złKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Cukromierz do miodu pitnego skala 20-45 BlgKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!AD Duoklar Turbo- pakiet 10 sztukKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Currant Vodka 25mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Płatki dębowe amerykańskie Bourbon - 50 gKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka ziołowa - Dla ZdrowotnościKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Cylinder PP 500mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!AD Aktywne Drożdże Turbo 48 - pakiet 10 sztukKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Beczka-bańka INOX 10 l z kranem - Darmowa dostawa!Kup w sklepie
Modyfikacja psotnicy Magik♧
Pomysły na destylatory - do konsultacji.
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik