Cześć!
Postanowiłem napisać tutaj post, ponieważ skończyły mi się już pomysły co może być nie tak.
20 sierpnia 2023 nastawiłem swój pierwszy trójniak z lipy, akacji i gryki, niesycony. Blg początkowe wynosiło 34, kwasowość 3,3. Używałem drożdży od Zamojskich. Fermentacja przebiegała moim zdaniem prawidłowo, utworzyła się piana, w rurce pracowało. Regularnie przez pierwszy tydzień dodawałem pożywki. Miód przestał pracować na początku października i ku mojemu zdziwieniu było 15 blg, więc zostawiłem miód nieruszony jeszcze do końca października. Ponownie zmierzyłem blg 30 października i wynosiło 15. Podjąłem decyzję o restarcie miodu i przygotowałem nową md zgodne z instrukcją znalezioną w necie, żeby dodawać codziennie przez 3-4 dni po 500 ml zatrzymanego nastawu jeśli drożdże zaczną pracować. Pierwszego dnia od zaczęcia pracy drożdży dolałem zatrzymany nastaw, blg 15. Następnego dnia spadło, więc dolałem kolejnej porcji. Zrobiłem tak 3 razy, po czym dolałem matkę z miodem do zatrzymanego nastawu zwracając uwagę na to, aby jak najwięcej drożdży zleciało do gąsiora, zatkałem rurką fermentacyjną i zostawiłem nieruszone aż do dziś. Zauważyłem, że w rurce zaczęło się już trochę uspokajać, więc postanowiłem zmierzyć blg i wynosiło 15...
Nie rozumiem dlaczego za nic nie mogę zejść poniżej 15 blg. Czy mam próbować robić restart po raz kolejny, czy jeszcze to zostawić? A może to ja zrobiłem coś nie tak?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Miód trójniak nie chcę zejść poniżej 15 blg
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 10 sie 2023, 17:39
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 709
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 10 sie 2023, 17:39
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2703
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 465 razy
Re: Miód trójniak nie chcę zejść poniżej 15 blg
Trójniak powinien zejść do około 6 Blg, 15 to za dużo, ale ciężko jest powiedzieć dlaczego fermentacja się zatrzymała na 15.
Moim zdaniem kolejne dodawanie MD nic nie da.
Tak jak pisał Heniek, spróbuj i jeżeli miód jest dobry w smaku, to zostaw w spokoju.
Moim zdaniem kolejne dodawanie MD nic nie da.
Tak jak pisał Heniek, spróbuj i jeżeli miód jest dobry w smaku, to zostaw w spokoju.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Miód trójniak nie chcę zejść poniżej 15 blg
Zgadzam się z przedmówcą.
Zostaw to w spokoju i tyle.
Miody to trudny temat ze względu na bardzo wysokie blg startowe.
Nie zawsze zejdą do zaplanowanego blg. To nie cukrówka przecież gdzie startujesz z pozycji 22.
Cukromierz też mógł przekłamać na starcie. I było więcej niż pokazał.
Zostaw. Niech stoi. Nie gmeraj w nim.
Szczególnie że miód wymaga o wiele więcej czasu niż inne nastawy.
To nie wino. To miód.
Zostaw to w spokoju i tyle.
Miody to trudny temat ze względu na bardzo wysokie blg startowe.
Nie zawsze zejdą do zaplanowanego blg. To nie cukrówka przecież gdzie startujesz z pozycji 22.
Cukromierz też mógł przekłamać na starcie. I było więcej niż pokazał.
Zostaw. Niech stoi. Nie gmeraj w nim.
Szczególnie że miód wymaga o wiele więcej czasu niż inne nastawy.
To nie wino. To miód.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............