Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Juliusz » czwartek, 1 sty 2009, 06:00

NO już mam krzynkę czasu.

Czas pracy zacieru załeż mocno od temperatury. Jeśli jest niska np 15C to czas może się przełużyć... Myślę, że jednak najlepiej jest mierzyć albo cukromierzem ale jeszcze lepiej winomierzem. Jeszcze nie wiem ale chyba nie można przetrzymywać fermentacji zbyt długo.

Sprawa z kukurydzą jest dla nas ciągle nowa i dlatego wymaga pracy i dzielenia się doświadzczeniami.

MOJA SPRAWA. Wczoraj skończyłem drugi ciąg zebrany z trzech destylacji. hm... Jak pisałem 'ratowalem' zakwas i dałem 6kg c + turbo (BŁĄD). No i wyszło co miało wyjść. destylat (drugi) pomimo mocy jechał drożdżami jak marny bimber ale miał też te pyszne smaczki i zapachy.

Dziś zdecydowałem go refluksować na powiedzmy 75% refluksu. Ustalilem wyższą temperaturę 78.5C zamiast 78.2-3C. Leci spirytus ale ma piękny wręcz smak i aromat. Jest wyrażny słodki smak i ma taki oleisty posmaczek - to chyba urataowana kukurydza. Jest niestety ciepły i alko. wskazuje mi 98% :lol: . Poczekam aż się schłodzi.

Rozcieńczałem z wodą zgrubnie i smakowałem i myślę,że wszystko jest uratowane. Wczoraj zadałem też nowy nastaw ale będę już zmniejszał (nie dodaję kukurydzy i dałem jeszcze 6kg c ale następnym razem dam już 5.5kg) - poto aby zakończyć tą serię - ale jeszcze pomyślę.

Będę wiedział więcej jak skończę ten bieg. Wydaność cukier/alkohol jest dobra - jest troszkę więcej alko. czyli kukurydza troszkę dodaje.

CDN

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Juliusz » czwartek, 1 sty 2009, 08:07

Czas fermentacji jest (jak już wiemy) ściśle związany z temperaturą zacieru. Im chłodniej tym wolniej fermentuje (i oczywiście tym lepiej). Myślę, że te 3-4-5 dni to jakaś średnia wypracowana przez ludzi, którzy robią zakwaszanie dłużej i w ich środowisku 4-5 dni to jakiś wydajniejszy okres. U mnie jest bardzo ciepło i kwaszenie trwa niby 2 dzień ale zwolniło... Sprawdzę cukier.

Jeśli jest chłodno no to kukurydza pewnie móżę i postać 6 dni. Postaram się coś znaleźć na homedistiller.

Znakiem, że pierwsza kwasowa fermentacja skończyła się jest znaczne spowolnienie bulgotania i zawartość cukru (z tym zacierze mierzenie jest przybliżone bo jest tam sporo mąki kukurydzianej) można sprawdzać na smak...

MOJA KUKURYDZA.

Wczoraj skończyłem na kociołku drugie gotowanie z trzech zbiorów. Ostatni to to ten, który zadałem turbo - ten 'ratowany'. NO wyszło coś ale daleko od whiskey - głównie miałem drożdże jak w marnym bimbrze... Jest jakiś ślad miłego aromatu i smaku ale do picia się nie nadawało więc dziś zacząłem refluksować wszystko na niepełnym refluksie (powiedzmy 85% powrotu). Nie mogę jeszcze zmierzyć bo destylat jest ciepły ale myślę, że odbieram jakieś 92%-93% alkoholu w temp. 78.4C - 78.5C. Jest to bardzo smaczne rozcieńczone do ~40%. Będzie tego z dobre 6L

Na whiskey będzie chyba tylko początek (około 3L) bo resztę, widzę, (smak/zapach) że muszę mocniej refluksować na czysty spirytus. Sprawdzę za godzinę.


Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Juliusz » sobota, 3 sty 2009, 06:42

Kończę 'naprawianie' ostatniej kukurydzianki. Wczoraj była przerwa, dziś zacząłem znów refluksowanie tego zbioru z drożdżami ale ponieważ piąty nastaw już w zasadzie kończy ferment, resztę (odebrałem 4L spirytusu przed przerwą) zacząłem bez rfluksu. Myślę, że właśnie trafiłem na główny gon (te serca). Destylat jest wręcz piękny. Zacząłem odbierać około 78%, teraz jest 73% i ciągle leci to takie cudeńko. Dodam, że to jest przecież płyn bez leżakowania a smak i aromat jest WYJĄTKOWY.

Teraz wyraźnie widać, że destylację trzeba koniecznie dzielić aby trafić w to 'serce'. Jest wyjątkowe i przeszło moje wszelkie oczekiwania.

Zastanawiam się czy nie skoncentrować się tylko na tej kukurydziance i spiritusie z cukru, poważnie się zastanawiam.

Proces jest bardziej może skomplikwoany niż brandy czy sliwowica ale dla smakosza whiskey jakim jestem ja jest to warte.

Powodzenia. Koniecznie dzielcie drugi destylat na: śmiecie, przedgon (powyżej 85% i około), głowny destylat 'serca' 80% w dół do 70%-65%, i resztę jako ogony do następnego gotowania kolejnego nastawu. Głównym kryterium dzielenie powinien być jednak smak i zapach - po dwóch gotowaniach będziecie wiedzieli co mam na myśli.

Pycha.

Juliusz.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mima » sobota, 3 sty 2009, 10:16

No widzisz Julek!! :freak:

Cieszy mnie, że wyszło jednak Ci, z tych eksperymentów
coś, co przyniosło Ci uśmiech, tak przecież ważny w naszym życiu,
prawda? :D :lol: :)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Juliusz » sobota, 3 sty 2009, 14:48

Mam gotowy piąty nastaw, przyżądziłem go 'klasycznie' - tylko cukier, dunder, kukurydza, woda. Będę gotował jutro z rana. Teraz nie będę już opisywał wszystkich kroków i wrażeń, napiszę tylko na koniec co wyszło.

Pozdrowienia.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » niedziela, 4 sty 2009, 16:00

Witam koledzy.

No muszę się przyznać ze o mało nie spie....yłem mojej kukurydzianki, a mianowicie zacier pracował 11 dni. Sami wiecie wkradł się sylwester a witanie nowego roku przedłożyło się do
piątku :lol: .

Więc wczoraj z niepewnością otworzyłem beczkę powąchałem spróbowałem na szczęście chyba było ok. Zapach agresywny a zacier mocny( w smaku ).Więc do kotła, poszło na prawdę nieźle wyszło 5.5 l ponad 50% psoty. Bardzo intensywny zapach.

Wlałem już dziś dunder z cukrem jak na razie stoi mam nadzieje ze do jutra zacznie pracować... szkoda by było zmarnować tyle pracy.Pozdrawiam
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Juliusz » niedziela, 4 sty 2009, 16:33

Dla czytających ale jeszcze nie praktukyjących mam komentarz: poczekajcie do momentu aż sprawdzimy jak solidny jest ten nastaw. Ja i Ci co starają się coś wyprodukować popełniamy błędy i eksperymentujemy... Jest zbyt wcześnie aby stwierdzić, że nastaw na kwaśniej kukurydzy jest na tylko mocny, że można coś pominąć lub zaniedbać.

Jest recepta i z początku trzeba się jej trzymać jak najbliżej bo szkoda aby się coś zmarnowało i producenci stracili nadzieję.

Piszę to bo mam problem z innym zakwasem - żytnim na chleb. Nie pamiętam kto wspominał, że robi chleb i rozmnaża zakwas periodycznie. U mnie nie jest to takie proste. Ten istniejący zakwas (klasyczny: mąka żytnia, woda) nie chce się utrzymać i gorzknieje. Aby spowolnić kwaszenie wkładam go do lodówki ale nic to nie pomaga. Ostatni chleb wyszedł gorzki pomimo, że smak i aromat były niby dobre.

Proszę o PM jeśli ktoś wie coś na ten temat.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mima » niedziela, 4 sty 2009, 17:40

Dla czytających ale jeszcze nie praktukyjących

O to coś o mnie!! ;)
Bo ja ciągle tylko czytam, czytam,- od czasu do czasu coś napiszę.
A tu do roboty, chyba czas,- i trzeba by było się już wziąść.
Dobra, namówiłeś mnie, przyżekam że w tym tygodniu wstawię jakiś zacier, chociaż jakieś 12 litrów. :D ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » niedziela, 4 sty 2009, 20:20

Czekamy na pierwsze recenzje z Twojej strony Mima.......


A mój zacier ruszył powoli zaczyna pracowac!!!! :D
Więc mam nadzieje ze ten przestój mu nie zaszkodzi
Pozdrawiam.
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mima » niedziela, 4 sty 2009, 21:43

Obiecuję coś wstawić w tym tygodniu, ale coś czuje że ręce będą mi sie trzęsły.
No tak wstawić, ale może byście koledzy mi poradzili,- co wstawić?? :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Juliusz » poniedziałek, 5 sty 2009, 13:11

@Mina
A może lekko 'wstaw się' i wtedy to wstawienie pomoże Ci wiedzieć co wstawić? :) No ale do wstawienia się potrzebujesz coś co wstawia... no widzisz? Wpędziłeś się w błędne koło...

Dziś kończyłem pierwsze gotowanie piątego nastawu. Już tak nie pieję i nawet nie sprawdzalem zbytnio co wychodzi, znaczy troszkę sprawdzałem ale robię filtr węglowy do wody i trochę mam mało czasu na psotki. ALE 6-ty nastaw 'wstawiony'. Biorę jak w przepisie około 1/4 dundru aby utrzymać kwasowość nastawu.
W tej chwili biorę 6kg cukru, 6kg kuku i razem mam 45L.

Myślę, że wszystko powróciło do normy. Za 4-5 dni będzie nowy płyn do gotowania i wtedy przejadę dwa destylatu drugi raz, wolno i mam nadzieję, że wyjdzie co trzeba.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mima » poniedziałek, 5 sty 2009, 18:17

Już tak nie pieję i nawet nie sprawdzalem zbytnio co wychodzi,


Julku no widzisz sam że jak się nie pije ;) to i tak nie zawsze wiadomo o co chodzi :D
A wstawić się trzeba przynajmniej od czasu do czasu, bo tak to co z nas by byli za alkoholicy. Hahahahaha ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » piątek, 9 sty 2009, 10:14

No popatrz drogi Juliuszu jacy osamotnieni jesteśmy na placu kukurydzianego boju.

Hej Mima wstawiasz czy nie, czekamy z niecierpliwością.....
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mima » piątek, 9 sty 2009, 18:21

Wstawiam- pojutrze, ale na razie zwykły nastaw, dlatego że nie mam kukurydzy. Dzisiaj byłem na rynku, lukałem, ale nie wiem dlaczego, niestety nie widziałem nigdzie śruty kukurydzianej. Może źle patrzałem, ale tak piździło wiatrzycho,że zmyłem się z niego szybko. Może na nastepny tydzień kupię gdzieś indziej. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Calyx » sobota, 10 sty 2009, 00:10

Ja wstawie w wakacje, tylko na wakacjonie mam mozliwosc zrobienia takiej psoty.
Tym nie mniej ciekawka mnie popycha zrowno do sledzenia watku
jak i do zrobienia psoty na kukurydzy.
Zrobie rowniez probe na kielkowanym ziarnie kukurydzy i napisze o efektach

Pozdr. Calyx

P.S.

Nie jestescie osamotnieni w poczynaniach.
Kibicuje Wam od pocztku

C.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » sobota, 10 sty 2009, 13:51

No i drodzy Panowie u mnie tez problemy......
Dziś otworzyłem beczkę po 6 dniach pracy zacier jest ewidentnie słodki :(
nie mam co prawda jeszcze cukromierza ( już jest zamówiony- w drodze).
Stwierdziłem ze nie warto gotować bo to jednak jest sporo roboty,
i jak by nie było szkoda cukru.
Dodałem więc odrobinę drożdży (połowę zalecanej dawki, drożdże gorzelniane NIE TURBO) zamknąłem wszystko niech porobi jeszcze ze dwa dni i wtedy sprawdzę i raczej na pewno przegotuje.

MORAŁ..... NIEZBĘDNY JEST CUKROMIERZ I WNIKLIWE BADANIE ZAWARTOŚCI CUKRU W ZACIERZE ( NP PO 5 DNIU FERMENTACJI )ABY JAK PISAŁEM NIE POZOSTAWIAĆ NASZYCH DROŻDŻY BEZ POZYWIENIA (CUKRU) W ALKOHOLOWYM ŚRODOWISKU jak zrobiłem to z ostatnim zacierem ( pracował 11dni).

Nie będę ukrywał że jestem zły ze musiałem dodać odrobinę drożdży gdyż to niewątpliwie wpłynie na smak mojej psoty ale trudno....

Pozdrawiam SmoltriX
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Calyx » sobota, 10 sty 2009, 22:26

smoltrix pisze:No i drodzy Panowie u mnie tez problemy...


Doswiadczenia Juliusza i Smoltrixa nie zachecaja do masowych kombinacji
z "latwym zacierem" :) Tym nie mniej w w okresie wakacyjnym i tak chce popelnic
to doswiadczenie, choc widze, ze "latwosc" to ojecie wzgledne.

Pozdr. Calyx

Edit

Popelnie ale na pewno zmodyfikuje.
Dzis wczytywalem sie w przepis i kombinowalem co moze byc nie tak,
ze jakies kuchy sie przydarzaja.

Wg mnie powinno sie chyba jednak dodac drozdzakow przy kolejnych etapach.
Gestwa drozdzowa pozostajaca po pierwszej fermentacji i owszem
moze zawierac jakas ilosc gotowych do boju chlopakow.
Moze to jednak byc tylko ich cmentarz po wielkim zarciu cukru.
Jesli zdechlaki pozostawimy, to i owszem bedzie z nich niezla pozywka,
natomiast zmrtwychwstanie moze sie nie udac.
Gdyby jednak kazda kolejna dolewke do kukurydzy zasilic
nowa ekipa zdrowych i mocnych wpierdzielaczy cukrowych,
to smak z kukurydzy zakwaszonej dundrem pozostanie
ale zmniejszymy ryzyko zwyciestwa jakichs syfakow octowych
nad naszymi drogimi zercami cukrowymi czyli przed spituleniem nastawu.
Przed wpuszczeniem w rurki polecam cukromierz.
Mysle, ze dolewka swierzej matuli drozdzowej nie zaszkodzi smakowi
a pozwoli przerobic wszystko na smak whisky - whiskey :)
Tak wiec ziarno = posmaki
Dunder = zakwaszenie
Drozdze = przerobienie cukrow
Psocenie = smakota :)

Nie namawiam do takich eksperymentow,
sam jednak (po przebojach kolegow) wzbogace nastaw o wlasne pomysly.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » poniedziałek, 12 sty 2009, 10:07

Przyjacielu Calyx

Jeśli chodzi o zawartość drożdzaków w resztkach zacieru to moim zdaniem jest ona wystarczająca bo przy wcześniejszym nastawie ledwo po dodaniu dundru z cukrem
jak juz pisałem aż zaczęło trząść beczką. I na pewno są to najlepsze z możliwych do tego zacieru bo w nim wyhodowane. Jednak ja teraz dodałem drożdży i będę widział co z tego wyjdzie.

Patrząc z drugiej strony jednak, stwierdzam ze jeśli by dawać powiedzmy pół zalecanej dawki ( albo i mniej to na pewno by to nie zaszkodziło )

Dzis przegotuje moją "zupe" i zobacze co wyjdzie.....

POZDRO SmoltriX
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » środa, 14 sty 2009, 16:07

Dodatek odrobiny drożdży nie popsuł nastawu,
wydatek psoty z 5.5kg cukru dobry ( 5l 45 % )


Koledzy mam takie pytanie....

Mianowicie dziś zbadałem mój nastaw kukurydziany (dziś wstawiony) za pomocą mojego nowego hydrometru
wyszło mi 18 blg. czy to trochę nie za mało????

Daje tam 5.5kg cukru na 30 l nastawu.
Odzyskuje z tego właściwą ilość alkoholu

Odczyt był dokonywany we właściwej temperaturze.
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: smoltrix » czwartek, 15 sty 2009, 09:59

czy ktoś odpowiedział a ja tego nie widzę
????
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości