Znaleziono 4 wyniki
- czwartek, 12 maja 2022, 13:50
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 5956
Re: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
Minęło trochę czasu, krótka errata: Postanowiłem oddzielić trochę wina i zasypać te kilka litrów ww. drożdżami. W efekcie wino stało, się delikatnie mocniejsze i nieco mniej słodkie, natomiast powstało delikatne zmętnienie. Czy to miało sens? Myślę, że można się w ten sposób ratować, natomiast na du...
- środa, 9 lut 2022, 20:50
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 5956
Re: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
Tak, panowie, chciałbym przerobić trochę nadmiaru cukru tak, by nie stracić na jakości. Świadom jestem, że zwykłe drożdże już mogą nie podołać, stąd moje rozterki nt. drożdży Turbo. Mam wstępny plan - upuszczę kilka litrów nastawu i zasypię niewielką ilością wspomnianych Turbo X-pure. Dla dobra nauk...
- środa, 9 lut 2022, 07:31
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 5956
Re: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
Czytałem wcześniej, że dosładzanie pod korek nie jest dobrym pomysłem, bo drożdże mogą sobie jednak nie poradzić, jednak wydawało mi się, że z 21-22 BLG sobie poradzą. Uważałem tak, ponieważ pierwszy cukier całkiem efektywnie przetrawiły w ciągu 2 tygodni. Szczerze mówiąc celowałem w wino półwytrawn...
- wtorek, 8 lut 2022, 17:09
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino za słodkie - fermentacja zakończona
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 5956
Wino za słodkie - fermentacja zakończona
Czołem! Jestem świeżakiem, w tym roku zrobiłem swoje pierwsze wino z jasnych winogron na drożdżach Aromatic Wine Complex. Po kolei i do sedna... Po odcedzeniu nastawu z owoców BLG wynosiło 0 (początkowe bodaj 12), więc postanowiłem dosłodzić. Po dosłodzeniu BLG wyniosło 22-23, po odfermentowaniu utr...