Zaprezentujcie tu wasze pomysły na destylator i nie tylko. Może własne zbiory lub inne dzieła sztuki które warto pokazać światu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » wtorek, 11 cze 2013, 21:18

Witam kolegów.
Bimbrem interesowałem się już dawno, ale tylko cudzym :odlot: Kilka miesięcy temu kolego poczęstował mnie swoim wynalazkiem który mi bardzo posmakował, była to wiśniówka i polecił mi to forum. Tak się to zaczęło.
Ja bardziej lubię czyste wódki, owocówkami też nie pogardzę ale jednak... czytałem przeglądałem i zdecydowałem się na kolumnę Aabratek. Trochę czasu upłynęło na zbieranie materiału, kasy :piwo: ale w końcu udało się i tak powstała kolumna.
Opis.
Keg 50 l grzałki 2x2kW regulacja regulatorem PRD2WW, katalizator rura 88,9 mm wys. 20 cm, kolumna fi 70 mm wys. 2x80 cm, głowica 20 cm, chłodnica 42 cm rurka karbowana DN 12 stal 316 dł. 3 m. Całość łączona kołnierzami, spawy wytrawione. Pomiar temp. w kegu w połowie wysokości i na kolumnie 40 cm nad katalizatorem to jest w 1/3 wysokości kolumny od kega. Katalizator to siatka miedziana 0,5 drut, oczko 3,2x3,2 mm, kolumna wypełniona 72 zmywakami z lidla. Co się dało wygotowałem reszta wyszorowana wodą z detergentem. Cała kolumna odpalona na wodzie przez 2-3 h. No nareszcie udało się wkleić foty. Całość jest tak wysoka że musiałem postawić na klatce :shock:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabat 5%
Alembik Miedziany 5 litrów (1017)
Cena: 699.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: radius » środa, 12 cze 2013, 21:08

Jeżeli wydałeś już trochę kasy na tego giganta, to zainwestuj jeszcze w lepszy zaworek odbioru. Plastik nie bardzo idzie w parze z gorącym alkoholem ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4848
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: lesgo58 » czwartek, 13 cze 2013, 07:09

Komplementy... :klaszcze:
Jeśli masz możliwość dołóż pomiar temp. w głowicy. Szybko się przekonasz, że było warto. No i ten nieszczęsny zaworek. Dobry zaworek precyzyjny można już zdobyć za 70zł.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » czwartek, 13 cze 2013, 09:21

Zrobię jak piszesz, w którym miejscu ma być termometr w głowicy, a co do zaworka to ten faktycznie się nie sprawdzł, masz link do zaworka, kupię coś sprawdzonego. Jestem po pierwszej próbie, wczoraj przeglniłem 25 l cukrówki, pierwsze 250-300 ml odlałem i zacząłem odbierać serce, byłem w szoku jak miarka pokazał ponad 96% ale w smaku już nie było tak smaczne, po rozrobieniu do45-50% nieprzyjemnego zapachu nie ma, smak ok, ale po chwili okazuje się dziwny posmak "mydła". Na kolumnie po ustabilizowaniu miałem 84,2 stopnie w kegu ponad 94 odebrałem pierwszy litr i po próbie smakowej się zawiodłem, zacząłem regulować aż sie kolumna zdestabilowała. Odkręciłem zaworek na maksa i ciągnąłem do momentu jak temp. na kegu wzrosła do 98,4 stopnia. Muszę pewnie kilka razy jeszecze pogonić zanim posmak mydlin zniknie. Druga sprawa, to chyba mało odebrałem niecałe 3 litry 96%. Drożdże black bull 8 kg cukru 25l wody po 6 dniach goniłem. Nie klarowałem cukrówki. Pytanie co zrobiłem źle? Kupiłem inne drożdże T 3 spróbuję na nich.

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4848
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: lesgo58 » czwartek, 13 cze 2013, 11:04

Jesteś przykładem, że sprzęt sam spirytusu nie zrobi. Potrzebny jest operator. Ale to jeszcze nie wszystko. Potrzebna jest wiedza o co w tym wszystkim chodzi.
Nie piszę tego, żeby Ciebie obrażać czy krytykować dla samej krytyki :) , ale sygnalizuję wielu osobom, którzy się obruszają gdy są odsyłani do czytania forum. :czytaj:
Akurat u Ciebie wystąpiły wszystkie objawy tej niewiedzy. ;)
A teraz do rzeczy. Smak i aromat to jest złożona rzecz i zależy od wielu czynników. Zdziwiłbyś się gdybyś przepędził ten nastaw z otwartym na maksa zaworkiem. Otrzymałbyś smakowo lepszy destylat niż otrzymałeś. Pomijając sposób destylacji to w Twoim przypadku na smak miała wpływ niezbyt wymyta kolumna. Ciężko to zrobić. Dlatego potrzeba kilku destylacji aby kolumna "przyszła do siebie".
Następna sprawa to temp. 84.2 *C na kolumnie. Albo masz walnięty termometr albo za mocno grzałeś, albo za szybko odbierałeś. Możliwości jest wiele. Twoje próby naprawienia problemu też nie mogły przynieść efektu ponieważ robiłeś to źle.
Na forum jest wiele dobrych informacji jak prowadzić rektyfikację. Spróbuj się wczytać. Mógłbym Ci podać linki, ale sam szukając więcej się nauczysz i więcej Ci w głowie zostanie (sprawdzone).
Co do miejsca termometru w głowicy - to jedyne miejsce jest na samej górze pionowej rury. Wrzuć w google Aabratek i tam znajdziesz wiele zdjęć prawidłowo skonstruowanych kolumn.
Co do robienia nastawu to tez obowiązują pewne żelazne zasady dzięki którym otrzymasz po dobrze przeprowadzonej destylacji smakuśny trunek. I to obojętnie czy pospolity bimber czy też czystą wódkę.
Spróbuj też na ten temat poczytać - jest mnóstwo o tym nawet w ostatnich tygodniach wiele się pisało na ten temat.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » czwartek, 13 cze 2013, 14:27

Wzorowałem się na tym artykule http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kolumny%2030-04-2009.pdf (link ten jest nieaktywny, kopia znajduje się pod tym linkiem: https://gofile.io/?c=dYjhIo) i kilku innych. Muszę poznać swój sprzęt, to była pierwsza próba.
Mam nadzieję że po kolejnych zapach zniknie no i zacznę odbierać więcej serca. Jak będzie śmierdzieć to przegonię kilka cukrówek na odkręconym kraniku a drugi raz tak jak to powinno być, rozrobię do 30%. Jak może być wydajność na mojej kolumnie? Co do termometru to wspawam port przed następnym gonieniem.
Jaki zaworek proponujecie?
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2019, 14:42 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4848
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: lesgo58 » czwartek, 13 cze 2013, 19:28

No i bardzo dobry wzór obrałeś. Na rys. nr. 2 jest widoczny termometr w głowicy.
Trzeba być doświadczonym operatorem, żeby po pierwszym gonieniu uzyskać akceptowalny spirytus. A to tylko będzie ciągle surówka. Oczywiście możesz gonić pierwszy raz tak jak piszesz - czyli na otwartym zaworku (tzw. stripping), ale lepsze efekty przyniesie gotowanie tak jakbyś rektyfikował. Po czym po rozcieńczeniu tejże surówki rektyfikował drugi raz. Wtedy odczujesz różnicę tak w zapachu, jak i w smaku.
Zaworek precyzyjny możesz nabyć tu - http://stalowkasklep.pl/zaworek-precyzyjny-kwasoodporny-p-101.html. Na nasze potrzeby jest w sam raz.
Aha - poświęć tę surówkę co już otrzymałeś i przegoń ją jeszcze kilka razy celem dokładniejszego przemycia kolumny.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2019, 14:42 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » wtorek, 18 cze 2013, 14:26

Zaworek i termometr zamówiony. Nastaw chodzi od soboty na drożdżach moskva style dwa opakowania na 44 l wody, 12 kg cukru, na dzień dzisiejszy 0 BLG, spróbuję ponownie odpalić sprzęt. Zrobię tak (ale czy dobrze); pełna moc do momentu zalewania kolumny, stabilizacja na połowie mocy około 1 h, kropelkowy odbiór "podpałki" 1-2 krople/s jakieś 200-250 ml, później puszczam przedgony na max jeszcze 100 ml, stabilizuję i zaczynam odbierać serce. Jeśli temp. wzrasta o 0,1 stopnia zmniejszam odbiór. Kiedy będę wiedział że już koniec? Dlaczego za pierwszym miałem temp. tak wysoką ale stabilną?

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4848
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: lesgo58 » wtorek, 18 cze 2013, 20:07

Czy dobrze widzę - nie masz termometru w głowicy?
Temperatura w kolumnie powinna być stabilna przez cały czas destylacji bez względu na wartość jaką pokazuje. To, że u Ciebie pokazuje tyle to mogą na to złożyć się różne czynniku. Jednym z nich może być żle pokazujący termometr, rodzaj wypełnienia, sposób grzania.
Na razie zrób tak - po zalaniu kolumny zmniejsz moc i grzej tylko jedną grzałką. Póżniej już dojdziesz sam jaka jest dla Ciebie najlepsza moc robocza. To trzeba ustalić samemu. Zwłaszcza, że masz zmywaki.
Co do odbioru serca to rób jak piszesz. Obserwuj termometr w wypełnieniu. I zmniejszaj odbiór z każdym skokiem temp. A tak własciwie to powinieneś wyprzedzać termometr i zmniejszając odbiór utrzymywać kolumnę przez cały czas w stabilizacji. Na początek podpieraj się tzw. tabelą Akasa. Nie jest może doskonałą ale na początek w zupełności wystarczy aby przeprowadzić destylację prawidłowo. Brak termometru w głowicy może skutkować, że odbierzesz mniej etanolu z końcówki.
Pogony odcinaj jak w zbiorniku będzie powyżej 96-97*C. I tak już do końca odbieraj wszystko jako pogony. Jeśli termometr w kegu pokazuje dobrze to na końcu powinien pokazać 100*C. Możesz go skalibrować gotując wodę w kegu. Jeśli pokaże 100 jest OK. Jeśli inna temp to musisz brać poprawkę przy odczycie temperatury w trakcie destylacji. Reszta to już ćwiczenia i doświadczenie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 cze 2013, 22:59 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » wtorek, 18 cze 2013, 22:01

lesgo58 pisze:Czy dobrze widzę - nie masz termometru w głowicy?
Sam mi o nim pisałeś więc go kupiłem, dla dobra sprawy. Zobaczymy co tym razem wyjdzie, mam tylko nadzieję że coraz lepsze.

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4848
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: lesgo58 » wtorek, 18 cze 2013, 23:00

Możesz być tego pewien... :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » wtorek, 25 cze 2013, 19:21

Jestem w trakcie gonienia, nastawa na Moskva Style BLG -3, odgazowana, wyklarowana betonitem.
Odebrałem 200-250 przedgonów po kropelce, odkręcam nowy kranik na max i kapie tylko 28-30 ml na min.
Coś chyba nie tak.
Temp. w kegu 93,3 w kolumnie 80,6 w głowicy na "nowym" termometrze 77,5.
Czy tak wolno na kapać? Serce odbieram 25 ml na 4 min, zapach i smak po rozrobieniu do 40% do przyjęcia, przy 30% też nic nie wyczuwam. Tylko coś chyba nie tak, że tak wolno kapie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 cze 2013, 20:22 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki


greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 14:56
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: greg0004 » środa, 26 cze 2013, 16:46

Temperatury w porządku, a z zaworkiem to może być tak, że za mocno go wkręciłeś i poprzez ścisk silikonowa uszczelka zawęziła średnicę przepływu

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » środa, 26 cze 2013, 18:15

Dziś, temp. są takie: keg 93,8 kolumna 80,8 głowica 77,8 ale grzeje 100% mocy 2000W wczoraj tylko 75% dlatego nie kapało. Średnica rury robi różnicę. Teraz ustawiłem litr na godzinę jest dobrze, troszeczkę trąca jeszcze świeżością na 30% ale myślę że to jeszcze zginie.


PETER29
850
Posty: 887
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: PETER29 » środa, 26 cze 2013, 19:42

U mnie ten dziwny zapach zniknął po 4 destylacji, jednak poznanie całego procesu i wyprodukowanie czegoś co na prawdę jest dobre do picia jako czysta wódeczka zajęło mi 13 destylacji. Tak że wszystko przed Tobą.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » środa, 26 cze 2013, 20:44

Człowiek uczy się na błędach. Mam nadzieję, że nie będę musiał aż tyle czekać, że mi pomożecie. Pięknie to leci, temp. ani drgnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » niedziela, 4 sie 2013, 23:14

Jestem po 5 destylacji na sprzęcie i pojawiają się kłopoty. To co uzyskałem z ostatniego gonienia nie idzie wypić tak śmierdzi, ale nie bimbrem tylko sam nie wiem czym... Otrzymałem 4-4,5l czystego 96%+ spirytusu z 12 kg cukru (trochę mało) o tym dziwnym zapachu, po rozrobieniu do 50% jest gorzej. Zbieram wszystko do ponownej destylacji. Może ktoś kto pracuje na podobnym sprzecie oświeci mnie trochę gdzie popełniam błąd. Jak grzać ? Próbowałem 2kW i 1,5 kW ale różnicy nie widzę. Dlaczego tylko tyle odebrałem?


PETER29
850
Posty: 887
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: PETER29 » poniedziałek, 5 sie 2013, 00:41

Witam. Tak na szybko, po mojemu to za słabo grzałeś , a za duży odbiór ustawiłeś. To powoduje, że odebrałeś za mało śmierdzącego spirytu. Napisz po kolei jak przeprowadziłeś rektyfikację, a wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » poniedziałek, 5 sie 2013, 21:33

A więc nastawa drugi raz na Moskva Style BLG -4, odgazowana, wyklarowana betonitem tylko 6 h
Odebrałem 300 ml przedgonów po kropelce, odkręcam kranik na max i kapie tylko 30 ml na min.
Coś chyba nie tak. Temp. w kegu 93,7 w kolumnie 81,6 w głowicy na 77,7. Temp. podskoczyła o 0,1 stopnia zmniejszyłem moc grzania o 5%. Mam nowy nastaw na T3 jutro klaruję 24-48 h no i jadę tylko jak żeby bylo super.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sero
250
Posty: 254
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna Aabratek - Jack Sero

Postautor: sero » wtorek, 6 sie 2013, 22:14

No... nikt nie dziala na podobnej "armacie"?


Wróć do „Galerie destylatorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości