Klarowanie nalewek - skuteczne!
-
- Posty: 19
- Rejestracja: sobota, 7 lip 2018, 19:41
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Odkopię trochę temat.
Z tego co przeczytałem wyżej klarowaniem w niskich temperaturach jest bardzo skuteczne, zlałem ostatnio moją pigwówkę, wstawiłem litrowy słoik do zamrażalnika i tak już tydzień stoi w -18, efekt żaden...... prędzej próbowałem przepuścić ją przez filtr do kawy - efekt taki ze troszkę przelatywało, a reszta stała - tak jak by filtr się zapychał, różnicy pomiędzy tym co przeleciało przez filtr a tym co w nim zostało nie zauważyłem .... jak uzyskać ładny przejrzysty płyn ???
Z tego co przeczytałem wyżej klarowaniem w niskich temperaturach jest bardzo skuteczne, zlałem ostatnio moją pigwówkę, wstawiłem litrowy słoik do zamrażalnika i tak już tydzień stoi w -18, efekt żaden...... prędzej próbowałem przepuścić ją przez filtr do kawy - efekt taki ze troszkę przelatywało, a reszta stała - tak jak by filtr się zapychał, różnicy pomiędzy tym co przeleciało przez filtr a tym co w nim zostało nie zauważyłem .... jak uzyskać ładny przejrzysty płyn ???
Lojalność to towar który szybko się psuje
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Premier, trzymanie w - 18°, a przemrożenie to dwie różne rzeczy. Osobiście tego sposobu używam tylko do tego, co zostanie po zlaniu klaru, czyli do osadu. Wlewam jegomościa do wąskiej wysokiej butelki, wrzucam na noc do zamrażarki, wyjmuje, zostawiam i czekam. Z reguły z początkowego mułu daje się jeszcze połowę odzyskać.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Witam panowie opiszę swój przypadek .Mam z 20l ubiegłorocznego wina z winogron białych wino już zlane i mętne cały czas stoi w dymionie,po dwóch miesiącach
zastosowałem turbo clar i nic się nie oczyściło dalej mętne.Odlałem 1l do butelki wsadziłem do zamrażarki na kilka dni gdzie zamarzło po czym wyjąłem i rozmroziłem.
Panowie wino pięknie sklarowane 1/5 osadu na dnie smak wyjątkowo dobry.Wystawiłem pozostałe wino na balkon pomimo -14 przez parę dni nie zamarzło i dalej mętne.
Poczekam do wiosny jak nie osiądzie to rozleję na mniejsze porcje i zamrożę.
Nalewki przefiltrowane różne mam też w zimnej piwniczce stoją po 2 lub 3 lata i każda z nich ma osad na dni.
zastosowałem turbo clar i nic się nie oczyściło dalej mętne.Odlałem 1l do butelki wsadziłem do zamrażarki na kilka dni gdzie zamarzło po czym wyjąłem i rozmroziłem.
Panowie wino pięknie sklarowane 1/5 osadu na dnie smak wyjątkowo dobry.Wystawiłem pozostałe wino na balkon pomimo -14 przez parę dni nie zamarzło i dalej mętne.
Poczekam do wiosny jak nie osiądzie to rozleję na mniejsze porcje i zamrożę.
Nalewki przefiltrowane różne mam też w zimnej piwniczce stoją po 2 lub 3 lata i każda z nich ma osad na dni.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 18 gru 2018, 17:47
- Krótko o sobie: wydawało mi się że Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: każdy co ma %
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Dzień dobry,
Dwa tygodnie temu zlałem nalewkę na suszonej żurawinie, która miała w swojej objętości mętne osady wyglądające jak luźno poukładane chmury.
Po wstrząśnięciu zamieniała się w płyn o zabarwieniu jogurtu wiśniowego - całkowita mętność.
Dwutygodniowe próby klarowania w słoju, butelce, w zimnie, w cieple nie przyniosły żadnego rezultatu.
Każda próba zlewania - bezpośrednio lub cienkim wężykiem - kończyła się ponownym zmętnieniem całości.
I wreszcie dzisiaj olśnienie i sukces - zakupiłem http://www.deptana.pl/pl/p/Filtr-saczek-harmonijkowy-do-LEJKA-spiralnego/4083 - filtr sączek harmonijkowy do lejka spiralnego i po godzinie odsączania mam litr kryształowo czystej nalewki, a cały "muł" został na bibule. Niesamowita skuteczność i dość szybka filtracja w porównaniu z metodami o których dotąd czytałem.
Polecam i pozdrawiam.
Dwa tygodnie temu zlałem nalewkę na suszonej żurawinie, która miała w swojej objętości mętne osady wyglądające jak luźno poukładane chmury.
Po wstrząśnięciu zamieniała się w płyn o zabarwieniu jogurtu wiśniowego - całkowita mętność.
Dwutygodniowe próby klarowania w słoju, butelce, w zimnie, w cieple nie przyniosły żadnego rezultatu.
Każda próba zlewania - bezpośrednio lub cienkim wężykiem - kończyła się ponownym zmętnieniem całości.
I wreszcie dzisiaj olśnienie i sukces - zakupiłem http://www.deptana.pl/pl/p/Filtr-saczek-harmonijkowy-do-LEJKA-spiralnego/4083 - filtr sączek harmonijkowy do lejka spiralnego i po godzinie odsączania mam litr kryształowo czystej nalewki, a cały "muł" został na bibule. Niesamowita skuteczność i dość szybka filtracja w porównaniu z metodami o których dotąd czytałem.
Polecam i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 gru 2019, 13:49 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Rozumiem Twój entuzjazm
A ten temat czytałeś post129924.html#p129924
A ten temat czytałeś post129924.html#p129924
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Do filtracji nalewki z brzoskwini użyłem takiego filtra. https://www.browin.pl/sklep/produkt/810 ... ji-nalewek
Efekt końcowy to piękkny złoty klarowny kolor.
Efekt końcowy to piękkny złoty klarowny kolor.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2019, 12:41
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Ostatnio zastosowałem po raz pierwszy metodę mrożenia.
Czy takie wymrażanie może negatywnie wpłynąć na smak i aromat nalewki? Mógłby ktoś opisać bardziej szczegółowo jak powinno one zostać przeprowadzone prawidłowo i czy można (a może powinno się) wymrażać wielokrotnie?
Czy takie wymrażanie może negatywnie wpłynąć na smak i aromat nalewki? Mógłby ktoś opisać bardziej szczegółowo jak powinno one zostać przeprowadzone prawidłowo i czy można (a może powinno się) wymrażać wielokrotnie?
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Dzień dobry, jestem tu nowa.
Czytam dostępne komentarze o filtrowaniu i zastanawiam się, czy filtracja nie zmniejsza walorów smakowych nalewek na rzecz wyglądu.
Zrobiłam nalewkę z lipy z miodem lipowym - oczywiście była super mętna , a przepuszczanie przez filtry do kawy trwało wieki. Część przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie. ale patrzę na mętnawą (po 1 przefiltrowaniu) połowę i zastanawiam się czy nie straci na właściwości - bo to miód świetny i pyłki lipy. Czy zawsze warto filtrować "na kryształ"?
Dzięki za odpowiedź
Czytam dostępne komentarze o filtrowaniu i zastanawiam się, czy filtracja nie zmniejsza walorów smakowych nalewek na rzecz wyglądu.
Zrobiłam nalewkę z lipy z miodem lipowym - oczywiście była super mętna , a przepuszczanie przez filtry do kawy trwało wieki. Część przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie. ale patrzę na mętnawą (po 1 przefiltrowaniu) połowę i zastanawiam się czy nie straci na właściwości - bo to miód świetny i pyłki lipy. Czy zawsze warto filtrować "na kryształ"?
Dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lip 2021, 11:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Nie, nie warto. Nalewki dla siebie nie klaruję inaczej niż grawitacyjnie i jeżeli się nie uda idealnie wyklarować, to mnie to nie przeszkadza.
Trochę inna bajka, jak chcesz podarować komuś nalewkę. Mętna wzbudza pewien niepokój, że coś jest nie tak
I witam nową koleżankę.
Trochę inna bajka, jak chcesz podarować komuś nalewkę. Mętna wzbudza pewien niepokój, że coś jest nie tak
I witam nową koleżankę.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
Podsumowując:
Też tak robiłem i finalnie wszystko wychodziło kiepsko. To dobre na chwilę. Masz super nalewkę na miodzie. Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.
nie sądzę, by straciła walory smakowe, ale straci na 100% na objętościreotaksja pisze:czy filtracja nie zmniejsza walorów smakowych nalewek na rzecz wyglądu.
to tylko złudzenie, świetnie będzie wyglądało przez kilka godzin, może dniCzęść przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie.
Podsumowując:
Też tak robiłem i finalnie wszystko wychodziło kiepsko. To dobre na chwilę. Masz super nalewkę na miodzie. Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
albo sobie odpuść klarowanie i pij taką jaka jest.
Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.
albo sobie odpuść klarowanie i pij taką jaka jest.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lip 2021, 19:39 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
gdyby chciała pić taką jaka jest to by jej nie próbowała przefiltrować do postaci mniej mętnej i nie zadawała pytania na forum.jakis1234 pisze:Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.
albo sobie odpuść klarowanie i pij taką jaka jest.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lip 2021, 20:15 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!
@Wojtek5, dobrze przeczytaj pytanie:
I dlatego piszę, nie, nie warto zawsze filtrować, jeżeli smakuje, to pijmy taką jaka jest.Zrobiłam nalewkę z lipy z miodem lipowym - oczywiście była super mętna , a przepuszczanie przez filtry do kawy trwało wieki. Część przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie. ale patrzę na mętnawą (po 1 przefiltrowaniu) połowę i zastanawiam się czy nie straci na właściwości - bo to miód świetny i pyłki lipy. Czy zawsze warto filtrować "na kryształ"?
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lip 2021, 20:56 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.