Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
Witam
Jestem nowym członkiem dopiero raczkującym w tym temacie.
Zostałem obdarowany takim oto zestawem:
http://www.allegromat.pl/aukcja148234
na wypadek gdyby nie działało:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Proszę o porady:
1. Jak i czym ocieplać?
2. Czy zimne palce też ocieplać ?
3. Czym wypełniać ?
4. Sugestie, porady, usprawnienia.
5. Jeśli ktoś ma coś takiego to proszę o opinie, wrażenia, słabe strony.
Z góry dziękuję za pomoc
POZDRAWIAM
PS. Sprawdzone przepisy destylacji i filtracji mile widziane.
[Mod] Jeden temat- jeden sprzęt http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... t8124.html
Jestem nowym członkiem dopiero raczkującym w tym temacie.
Zostałem obdarowany takim oto zestawem:
http://www.allegromat.pl/aukcja148234
na wypadek gdyby nie działało:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Proszę o porady:
1. Jak i czym ocieplać?
2. Czy zimne palce też ocieplać ?
3. Czym wypełniać ?
4. Sugestie, porady, usprawnienia.
5. Jeśli ktoś ma coś takiego to proszę o opinie, wrażenia, słabe strony.
Z góry dziękuję za pomoc
POZDRAWIAM
PS. Sprawdzone przepisy destylacji i filtracji mile widziane.
[Mod] Jeden temat- jeden sprzęt http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... t8124.html
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: destylator allegro Keg, zimne palce destylacja - sprzedawca krzysztof40-42
Mile widziana to jest lektura naszych postów, które od lat odzwierciedlają wiedzę i doświadczenie. Udzielenie Ci odpowiedzi wymaga elaboratu. Wszystko już masz na forum. Bez urazy, bo bardzo chętnie pomagam, ale to, o co pytasz to elementarz w naszym hobby. Naprowadzę Cie tylko na podstawowy trop: ta kolumna jest fatalna. Możesz/musisz ja poprzerabiać. Zmiany powinny pójść w kierunku kolumny lub prostego pot stilla, w zależności jakie trunki będziesz wytwarzał. Zarejestrowałeś się trzy tygodnie temu, więc coś tam zapewne przeczytałeś. Doczytaj, określ swoje oczekiwania sprzętowe, skonkretyzuj pytania, a będę pierwszym, który z chęcią Ci pomoże. I inni Koledzy także. I witaj na forum - od tego zaczynamy
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Wyrazy współczucia, ktoś Cię nie lubi.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Dzięki za pomoc.
Może teraz coś doradzicie
Ociepliłem całość (kolumnę, zimne palce oraz odstojniki) pianką do ocieplania rur.
Kolumnę zasypałem:
1. od dołu ok 10-15 cm drobnymi wiórkami miedzianymi
2. pozostałość "mytki" z lidla
Przed wlaniem zacieru postawiłem zrobić próbę na wodzie w celu przeczyszczenia oraz sprawdzenia sprzętu.
Powstał problem:
Nie ma mowy o jakimkolwiek kapaniu przy temp. ok 80 stopni.
Choćbym nie wiem jak manipulował palnikiem oraz strumieniem wody nie masz szans na jakiekolwiek kapniecie w okolicach 80 stopni. Bliżej 100 zaczyna kapać ale zaraz po spadku temp. przestaje.
Doradźcie coś
Może teraz coś doradzicie
Ociepliłem całość (kolumnę, zimne palce oraz odstojniki) pianką do ocieplania rur.
Kolumnę zasypałem:
1. od dołu ok 10-15 cm drobnymi wiórkami miedzianymi
2. pozostałość "mytki" z lidla
Przed wlaniem zacieru postawiłem zrobić próbę na wodzie w celu przeczyszczenia oraz sprawdzenia sprzętu.
Powstał problem:
Nie ma mowy o jakimkolwiek kapaniu przy temp. ok 80 stopni.
Choćbym nie wiem jak manipulował palnikiem oraz strumieniem wody nie masz szans na jakiekolwiek kapniecie w okolicach 80 stopni. Bliżej 100 zaczyna kapać ale zaraz po spadku temp. przestaje.
Doradźcie coś
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Chłopie, a w jakiej temperaturze woda paruje?! Żeby kapało, najpierw musi parować. Jak Ty będziesz miał takie problemy, to już lepiej pij sklepową. I poczytaj książkę do fizyki z podstawówki.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
A no przespało się ....
Teraz jestem już spokojny. Głupek ze mnie. Po prostu spanikowałem.
Wstawiam fotki aparatury
Proszę o podpowiedź odnośnie przepływu wody przez chłodnice i palce.
Zrobiłem to na jednym obiegu. Wlot "zimnej" wody jest na najniższym palcu i idzie ku górze.
Następnie z najwyższego palca na dół chłodnicy obok wylotu destylatu. Ujście "ciepłej" wody jest w górnej części chłodnicy.
Teraz jestem już spokojny. Głupek ze mnie. Po prostu spanikowałem.
Wstawiam fotki aparatury
Proszę o podpowiedź odnośnie przepływu wody przez chłodnice i palce.
Zrobiłem to na jednym obiegu. Wlot "zimnej" wody jest na najniższym palcu i idzie ku górze.
Następnie z najwyższego palca na dół chłodnicy obok wylotu destylatu. Ujście "ciepłej" wody jest w górnej części chłodnicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 416
- Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Na początek musisz pozbyć się odstojników i wymienić termometr na elektroniczny z dokładnością 0.1*C.
Na tym sprzęcie zrobisz tylko zwykły BIMBER.
Co do podłączenia obiegu wody to chłodnica powinna być zasilana oddzielnie a zimne palce oddzielnie .
Na tym sprzęcie zrobisz tylko zwykły BIMBER.
Co do podłączenia obiegu wody to chłodnica powinna być zasilana oddzielnie a zimne palce oddzielnie .
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Mój sprzęt był inny, ale działał w tym samym systemie. Podłączyłeś wszystko odwrotnie. Próbowałem różnych konfiguracji i ustaliłem: wejście wody do chłodnicy od dołu (tam gdzie kapie), wyjście z chłodnicy do górnego palucha i kolejno do dołu. Z dolnego palucha odpływ gorącej wody. Tylko takie połączenie dawało dobrą jakość i stabilizacje.
Odstojnik jest do wycięcia, lepiej wcześniej, jak późno.
Odstojnik jest do wycięcia, lepiej wcześniej, jak późno.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Wald
Elektroniczny termometr dzisiaj wsadzę. Czemu należy zlikwidować odstojnik? Co złego powoduje jego obecność?
Elektroniczny termometr dzisiaj wsadzę. Czemu należy zlikwidować odstojnik? Co złego powoduje jego obecność?
Ostatnio zmieniony sobota, 14 gru 2013, 08:47 przez bleki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Keg,Bimber, Destylator, Kolumna - sprzedawca krzysztof40-42
Odpowiedź już otrzymałeś - czytaj forum. Na temat odstojników było już pisane. Użyj wyszukiwarki, poczytaj, i jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości lub pytania to wtedy pisz. Tak powinna wyglądać droga do Master Distiller (nie mylić z Master Chef)