Znaleziono 12 wyników

autor: kamil1903
czwartek, 17 sty 2013, 11:03
Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
Temat: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 9487

Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Babcia kazała mi posprzątać swoją piwnicę, wywalić z niej wszystko co jest, a różnego rodzaju soków, dżemów i kompotów w niej nie brakowało. Część z nich była dobra, a część po prostu zepsuta. Ale się tym nie przejmowałem i wszystko poszło w beczkę. Było tego około 80 l, do tego dolałem wody około 4...
autor: kamil1903
poniedziałek, 3 gru 2012, 23:02
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Po przelaniu fioletu przez węgiel, destylat zrobił się o połowę jaśniejszy i mniej było czuć aromaty. Lecz niestety kolor całkiem nie zniknął, ale mówi się trudno i trzeba będzie go wypić takim jakim jakim jest :bardzo :odlot:
autor: kamil1903
czwartek, 29 lis 2012, 19:02
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 3504

Re: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy

Dzięki za podanie tytułów, już je ściągnąłem i będę się dokształcał w tym temacie. A jeśli chodzi o ten jęczmień co go kiełkowałem do około 4 cm to po delikatnym podsuszeniu ześrutowałem go wczoraj razem z żytem i próbowałem zacierać w temperaturze około 64 stopni. Dziś rano po ostygnięciu dodałem k...
autor: kamil1903
wtorek, 27 lis 2012, 22:59
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Ok a jeśli nie to przeleje go przez parę sztuk filtrów od kawy. :roll:
autor: kamil1903
wtorek, 27 lis 2012, 22:57
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 3504

Re: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy

Czyli po dwóch dniach trzeba już go suszyć żeby można było go przechowywać a nie trzeba było od razu zacierać?
A coś na temat procesu zacierania z innymi zbożami wiesz coś więcej?
autor: kamil1903
wtorek, 27 lis 2012, 18:35
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 3504

Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy

Witam wszystkich parę dni temu czytałem troszeczkę o słodzie zbożowym i zaciekawiło mnie to więc postanowiłem zamoczyć dwa litrowe słoiki jęczmienia: jeden moczyłem przez 12 h a drugi dobę. Po 24 godzinach puściły korzonki. Przez około pięć dni zwilżałem je wodą, po tym czasie kiełki miały już około...
autor: kamil1903
wtorek, 27 lis 2012, 18:09
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Już chyba wszystko wiem. Myślę że to będzie przez to że nie prażyłem tych patyczków ze środka pnia i dostały się te substancje z zewnętrznych warstw drewna.
Jeśli można to pić to przeleje to przez węgiel i może będzie ok, jeszcze przed tym na parę ładnych godzin do zamrażarki. Dzięki wszystkim :D
autor: kamil1903
wtorek, 27 lis 2012, 17:05
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Chodziło mi o to że pieniek był z korą, lecz zamin zacząłem go prażyć to wszystko z niej dokładnie obrałem. Ale macie racje co do tego że były to patyczki z zewnętrznej warstwy pnia i pewnie dlatego ten kolor. Następnym razem będę wiedział żeby prażyć tylko ze środka. I jeszcze jedno pytanko czy moż...
autor: kamil1903
wtorek, 27 lis 2012, 08:41
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Niczym nie był, był to suchy kawałek drewna z korą który leżał ponad rok i schnął. Na razie to zostawię, może ktoś coś wie na ten temat i coś napisze. ;)
autor: kamil1903
poniedziałek, 26 lis 2012, 22:34
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Dokładnie taki i nie wiem co z nim teraz, pić czy może go jeszcze raz przepuścić. :bardzo_zly:
autor: kamil1903
poniedziałek, 26 lis 2012, 21:48
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8047

Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"

Parę dni temu prażyłem patyczki dębu w foli aluminiowej wszystko było ok, dopóki nie zanurzyłem patyczków w destylacie. Uprażyłem go w trzech fazach: słabo wypieczony, średnio i mocno. Efekt był taki że dąb mocno wypieczony ma ciemny fioletowy kolor lecz zapach jakoś szczególnie nie uległ zmianie, ś...
autor: kamil1903
piątek, 23 lis 2012, 09:55
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 288624

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Prażyłem patyczki dębu według przepisu Juliusza wszystko było OK, dopóki nie włożyłem prażonych patyków do destylatu. Na drugi dzień zdziwiłem się trochę jak zobaczyłem że destylat ma kolor denaturatu lecz buło czuć wanilie. Ale dlaczego taki kolor? Może ktoś zna odpowiedz???

Wyszukiwanie zaawansowane