Znaleziono 12 wyników
- czwartek, 17 sty 2013, 11:03
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 9487
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?
Babcia kazała mi posprzątać swoją piwnicę, wywalić z niej wszystko co jest, a różnego rodzaju soków, dżemów i kompotów w niej nie brakowało. Część z nich była dobra, a część po prostu zepsuta. Ale się tym nie przejmowałem i wszystko poszło w beczkę. Było tego około 80 l, do tego dolałem wody około 4...
- poniedziałek, 3 gru 2012, 23:02
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Po przelaniu fioletu przez węgiel, destylat zrobił się o połowę jaśniejszy i mniej było czuć aromaty. Lecz niestety kolor całkiem nie zniknął, ale mówi się trudno i trzeba będzie go wypić takim jakim jakim jest :bardzo
- czwartek, 29 lis 2012, 19:02
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3504
Re: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
Dzięki za podanie tytułów, już je ściągnąłem i będę się dokształcał w tym temacie. A jeśli chodzi o ten jęczmień co go kiełkowałem do około 4 cm to po delikatnym podsuszeniu ześrutowałem go wczoraj razem z żytem i próbowałem zacierać w temperaturze około 64 stopni. Dziś rano po ostygnięciu dodałem k...
- wtorek, 27 lis 2012, 22:59
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Ok a jeśli nie to przeleje go przez parę sztuk filtrów od kawy.
- wtorek, 27 lis 2012, 22:57
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3504
Re: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
Czyli po dwóch dniach trzeba już go suszyć żeby można było go przechowywać a nie trzeba było od razu zacierać?
A coś na temat procesu zacierania z innymi zbożami wiesz coś więcej?
A coś na temat procesu zacierania z innymi zbożami wiesz coś więcej?
- wtorek, 27 lis 2012, 18:35
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3504
Produkuje słód z jęczmienia i pszenicy
Witam wszystkich parę dni temu czytałem troszeczkę o słodzie zbożowym i zaciekawiło mnie to więc postanowiłem zamoczyć dwa litrowe słoiki jęczmienia: jeden moczyłem przez 12 h a drugi dobę. Po 24 godzinach puściły korzonki. Przez około pięć dni zwilżałem je wodą, po tym czasie kiełki miały już około...
- wtorek, 27 lis 2012, 18:09
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Już chyba wszystko wiem. Myślę że to będzie przez to że nie prażyłem tych patyczków ze środka pnia i dostały się te substancje z zewnętrznych warstw drewna.
Jeśli można to pić to przeleje to przez węgiel i może będzie ok, jeszcze przed tym na parę ładnych godzin do zamrażarki. Dzięki wszystkim
Jeśli można to pić to przeleje to przez węgiel i może będzie ok, jeszcze przed tym na parę ładnych godzin do zamrażarki. Dzięki wszystkim
- wtorek, 27 lis 2012, 17:05
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Chodziło mi o to że pieniek był z korą, lecz zamin zacząłem go prażyć to wszystko z niej dokładnie obrałem. Ale macie racje co do tego że były to patyczki z zewnętrznej warstwy pnia i pewnie dlatego ten kolor. Następnym razem będę wiedział żeby prażyć tylko ze środka. I jeszcze jedno pytanko czy moż...
- wtorek, 27 lis 2012, 08:41
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Niczym nie był, był to suchy kawałek drewna z korą który leżał ponad rok i schnął. Na razie to zostawię, może ktoś coś wie na ten temat i coś napisze.
- poniedziałek, 26 lis 2012, 22:34
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Re: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Dokładnie taki i nie wiem co z nim teraz, pić czy może go jeszcze raz przepuścić.
- poniedziałek, 26 lis 2012, 21:48
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8047
Prażony dąb "fioletowy kolor destylatu"
Parę dni temu prażyłem patyczki dębu w foli aluminiowej wszystko było ok, dopóki nie zanurzyłem patyczków w destylacie. Uprażyłem go w trzech fazach: słabo wypieczony, średnio i mocno. Efekt był taki że dąb mocno wypieczony ma ciemny fioletowy kolor lecz zapach jakoś szczególnie nie uległ zmianie, ś...
- piątek, 23 lis 2012, 09:55
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
- Odpowiedzi: 438
- Odsłony: 288624
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Prażyłem patyczki dębu według przepisu Juliusza wszystko było OK, dopóki nie włożyłem prażonych patyków do destylatu. Na drugi dzień zdziwiłem się trochę jak zobaczyłem że destylat ma kolor denaturatu lecz buło czuć wanilie. Ale dlaczego taki kolor? Może ktoś zna odpowiedz???