Re: Jakie Piwo lubicie najbardziej?
Postautor: Zbiornik BAKU » sobota, 15 lis 2008, 12:24
Nie marketing czyni piwo konkretnym. Bo ja nie kupuje marki tylko konkretne odczucia smakowe (i duchowe).
Zwiedzałem wiele browarów i degustowałem wiele gatunków.
Piwa są robione na wiele metod choć teoria piwa niby jest taka sama.
Mi osobiście nie leżą piwa przemysłowe, tym bardziej, że ich produkcja kojarzy mi sie z produkcją pasz dla bydła-gdzie czynnikiem produkcyjnym numer jeden jest cena i wydajność.
Wszech obecne w telewizji i na bilbordach ,,super'' piwa wyprodukowane na wodzie destylowanej, z minerałami dodawanymi wtórnie (tzw.krystalicznie czysta woda), w tanko-fermentatorach, gdzie warzenie zamiast dwa tygodnie trwa kilka godzin, a piwo nawet nie ma szans się spotkać z chmielem, bo dodawany jest tylko ekstrakt, a leżakowanie odbywa sie w puszkach, butelkach itp. może nawet i w czachę trzepią, ale wypije takie trzy, a następny poranek powoduje, że jestem abstynentem przez tydzień.
A piwo robione metoda tradycyjną-otwarte kadzie, leżakownie może być i mocne (tj.Primator Dubeltowy z browaru Nachod ekstr.24% alk.10% długo leżakowane-totalnie czarne), spożyć można w większych ilościach, może nawet z nóg zwalić, ale organizm na dzień następny funkcjonuje bez zarzutu.
Przykładowo Niemcy mają tzw.zasadę czystości piwa i tam byle co nie może być dodawane w celu polepszenia smaku i wydłużenia daty ważności.
Polacy w dużej części kupując piwo kierują się wielkością neonu z logo, ilością reklam na niebieskim ekranie, często ceną, a smakosze ilością alkoholu, często dolanego w niesamowitych ilościach. Bardzo ubolewam nad tym, że w naszym pięknym kraju niema kultury picia ,,złocistego trunku".
ps.a do Guinessa i piw Irlandzkich nic nie mam.
Pozdrawiam BAKU
---------------------------------------------------
Rozlewamy nasze wytwory na podłodze
i wlewamy, do butelek szmatą:
ŻYWIEC PRAWIE JAK PIWO!!!